ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Κυπριακό στα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων στις ΗΠΑ

Μετά από παρεμβάσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας

Έπειτα από παρεμβάσεις ηγετικών παραγόντων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ, στις προεκλογικές πλατφόρμες που εγκρίθηκαν από τα συνέδρια του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος, συμπεριλήφθησαν αναφορές στο Κυπριακό. Τα αρχικά προσχέδια που είχαν εγκρίνει οι αντίστοιχες επιτροπές τους δεν έκαναν καμία μνεία, γεγονός που προκάλεσε παρεμβάσεις ομογενών παραγόντων.

Στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο βουλευτής της Φλόριδας Κώστας Μπιλιράκης. Στη σχετική παράγραφο που εγκρίθηκε για την Ευρώπη, συμπεριλήφθηκε η ακόλουθη αναφορά: «Χαιρετίζουμε τη συνεχιζόμενη συμφιλίωση στη Βόρειο Ιρλανδία και ελπίζουμε ότι η επιτυχία της θα μπορούσε να επαναληφθεί στην Κύπρο».

Στο Δημοκρατικό Κόμμα καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι παρεμβάσεις της πρώην Πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ελένης Τσακόπουλου Κουναλάκη, και του Εκτελεστικού Διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδη, προς μέλη της επιτροπής σύνταξης της Δημοκρατικής Πλατφόρμας.

Χαρακτηριστικό ήταν και το πρωτοσέλιδο της ομογενειακής εφημερίδας Greek News, πριν το συνέδριο των Δημοκρατικών και μετά την έγκριση του σχεδίου της πλατφόρμας από την αρμόδια επιτροπή, το οποίο ανέφερε ότι θα ήταν παράδοξο να επιλεγόταν «ο Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης ως υποψήφιος Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά το Κυπριακό να απουσιάζει από την εκλογική πλατφόρμα».

Τελικά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, η επιτροπή συμπεριέλαβε στην πλατφόρμα την αναφορά του προεκλογικού προγράμματος του 2008, που αναφέρει τα εξής: «Θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε την στρατηγική εταιρική σχέση μας με την Τουρκία, ενώ θα πιέζουμε για μεταρρυθμίσεις, τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μια στενή σχέση με κράτη που επιδιώκουν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση