ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοίγει διάλογο με «κουρεμένους» ο Αβέρωφ

Επουλώνει μετεκλογικά πληγές με κοινωνικά σύνολα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μέχρι το τέλος του χρόνου έχει βάλει χρονοδιάγραμμα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να ολοκληρώσει τον διάλογο, αλλά κυρίως να καταφέρει να αναθερμάνει τις σχέσεις του κόμματός του με οργανωμένους φορείς και κοινωνικά σύνολα.

Το κόμμα της Δεξιάς έχει ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού επαφές με τους εκπαιδευτικούς και αυτή τη βδομάδα σειρά συναντήσεων με εκείνους τους φορείς οι οποίοι υπέστησαν πλήγμα από την απόφαση για «κούρεμα» καταθέσεων το 2013, όπως τους παλαιούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, τους «κουρεμένους» και τους κατόχους αξιογράφων. Όπως όλα δείχνουν, το πάθημα των προεκλογικών εμπρηστικών δηλώσεων απέναντι σε οργανωμένα σύνολα, έγινε μάθημα στον ΔΗΣΥ και ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα επιχειρήσει έστω και τώρα να επανακτήσει τη χαμένη επαφή του κυβερνώντος κόμματος με την κοινωνία.

Σταδιακή αποκατάσταση

Σταδιακή επούλωση των πληγών που προκάλεσε η οικονομική κρίση, σε κοινωνικές ομάδες, όπως οι παλαιοί μέτοχοι τραπεζών, οι καταθέτες και οι κάτοχοι αξιογράφων, διαβλέπει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Ήδη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε ανοικτά τη θέση του μετά από συναντήσεις που είχε με τους παλαιούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου και αντιπροσωπεία των «κουρεμένων» Ταμείων Προνοίας.

«Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι μεσοπρόθεσμα - σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί και μακροπρόθεσμα - θα έχει τις δυνατότητες αυτή η Πολιτεία να επουλώσει τα τραύματα της οικονομικής κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου. Διευκρίνισε πως η πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα για να συμπληρώσει όλα τα Ταμεία Προνοίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν τα οικονομικά δεδομένα και οι προοπτικές ώστε να επουλωθούν οι πληγές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υπαλλήλων Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέας Παπαδόπουλος, ευχαριστώντας τον ΔΗΣΥ που υιοθετεί τη δέσμευση της Πολιτείας, επεσήμανε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τούς διαβεβαίωσε κατά τη συνάντηση ότι, μετά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια, τα δεδομένα είναι τέτοια, ούτως ώστε να θεσμοθετηθεί και να δοθεί το 22,5% των Ταμείων Προνοίας σε αυτούς που είναι άμεσα δικαιούχοι.
Την ίδια θέση εξέφρασε και σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους παλαιούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, σημειώνοντας ότι η αποκατάστασή τους αποτελεί μετεκλογική προτεραιότητα για τον ΔΗΣΥ. Το κόμμα θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις και τις επαφές με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΒ την Τετάρτη, ενώ αναμένεται συνάντηση και με τους κατόχους αξιογράφων.

Επουλώνει πληγές

Στην Πινδάρου παραδέχονται πως η μετωπική ρήξη της ηγεσίας με οργανωμένα σύνολα κατά την προεκλογική περίοδο, όχι μόνο δεν ωφέλησε αλλά μάλλον στοίχισε εκλογικά στο κόμμα της Δεξιάς. Μία παραδοχή που έκανε άλλωστε μετεκλογικά και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ήδη στα ανώτατα δώματα του κόμματος γίνεται προσπάθεια αναθέρμανσης και αποκατάστασης των σχέσεων του κόμματος με την κοινωνία. Και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται τόσο η έναρξη διαλόγου με τις ομάδες που πλήγηκαν επί «κουρέματος» όσο και με άλλα κοινωνικά σύνολα, όπως οι εκπαιδευτικοί. Θα πρέπει να σημειωθεί πως την Πέμπτη το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, ο ΔΗΣΥ ξεκινά δημόσια διαβούλευση με περιβαλλοντικές οργανώσεις για το περιβάλλον και την προστασία του. Στόχος του ΔΗΣΥ είναι να ολοκληρώσει τη δημόσια διαβούλευση με την κοινωνία και τους οργανωμένους φορείς μέχρι και το τέλος του έτους, πριν από το ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί αρχές του επόμενου χρόνου.

Στα μαχαίρια για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις

Σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ στάθηκε η καταβολή των κοινωνικών ασφαλίσεων σε δόσεις και το ποιος είχε την πατρότητα αυτής της θέσης. Αφορμή της αντιπαράθεσης η γραπτή ανακοίνωση του ΔΗΚΟ το απόγευμα της Δευτέρας, η οποία επεσήμαινε ότι η εν λόγω νομοθεσία ήταν αποτέλεσμα των σκληρών προσπαθειών του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο ΔΗΣΥ σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι αυτό το μέτρο αποτελεί κυβερνητική πολιτική και όχι αποτέλεσμα αγώνων του ΔΗΚΟ. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως το ΔΗΚΟ λαϊκίζει και προσπαθεί να οικειοποιηθεί κυβερνητικές πολιτικές, για να κερδίσει «κομματικούς πόντους».

Όπως επεσήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου Πρόδρομος Προδρόμου, σε γραπτή ανακοίνωσή του, « διαπιστώσαμε την προσπάθεια του Δημοκρατικού Κόμματος να οικειοποιηθεί αυτό το μέτρο που εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Είναι βέβαια αλήθεια ότι παράλληλα με την προετοιμασία κυβερνητικού νομοσχεδίου είχε κατατεθεί και πρόταση νόμου από το ΔΗΚΟ για τον ίδιο σκοπό. Είναι επίσης αλήθεια πως όταν κατατέθηκε πρόταση νόμου, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, υπήρχε γνώση των προθέσεων της Κυβέρνησης και ίσως η πρόταση νόμου να επιτάχυνε την όλη διαδικασία. Δεν παύει όμως να πρόκειται για μια πολιτική της Κυβέρνησης» σημείωσε.

Άμεση ήταν η απάντηση του ΔΗΚΟ, το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι ακριβώς το ίδιο με την πρόταση που είχε καταθέσει πριν από δύο χρόνια το ΔΗΚΟ. «Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν οικειοποιείται τίποτε απλώς παραθέτει τα γεγονότα», απαντά στις καταγγελίες του ΔΗΣΥ το ΔΗΚΟ, ξεκαθαρίζοντας πως το ίδιο το ΔΗΚΟ πριν από δύο χρόνια κατέθεσε την εν λόγω πρόταση. Καταλήγοντας, τονίζει πως μετά από έντονες και εντατικές παρεμβάσεις του ΔΗΚΟ «και αφού η κυβέρνηση εκτέθηκε ενώπιον της κοινωνίας» οι κυβερνώντες κατέθεσαν το ίδιο ακριβώς νομοσχέδιο με την πρόταση που είχε καταθέσει αρχικά το ΔΗΚΟ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση