ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιωνάς: Σύσταση επιτροπής ελέγχου για πάταξη της διαφθοράς

Οι διεφθαρμένοι θα αποπεμφθούν από την αστυνομία, λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Θα αποπεμφθούν όσοι, όχι μόνο δημιουργούν προβλήματα με πράξεις διαφθοράς, αλλά επιδιώκουν να εμποδίσουν την Αστυνομία στο εγχείρημα για πάταξη της διαφθοράς εντός τους αστυνομικού Σώματος, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία θα προχωρήσουν στη σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, με αρμοδιότητες για πάταξη της διαφθοράς.

Ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι θα ζητηθεί από τον γενικό εισαγγελέα, στο πλαίσιο της έρευνας των ποινικών ανακριτών για το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα, να διερευνηθεί και η πτυχή της διαρροής πληροφοριών προς εγκληματικά στοιχεία.

Σημειώνοντας ότι είναι άριστες οι σχέσεις της κυπριακής Αστυνομίας με τη Γραμματεία της Ιντερπόλ, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ωστόσο ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, θα αναληφθεί πρωτοβουλία για αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε με την Ιντερπόλ Βελιγραδίου.

Αντιδράσεις κομμάτων

ΕΔΕΚ:

Με αφορμή τις νέες δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Φιλελεύθερος σχετικά με τη διαρροή πληροφοριών από τη Σερβική Ιντερπόλ και την εμπλοκή αστυνομικών σε θέματα διαφθοράς, αποδεικνύει πως για ακόμα μια φορά ο Υπουργός αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας των ζητημάτων που αφορούν το υπουργείο του.

Πιο συγκεκριμένα το Υπουργικό Συμβούλιο  έχει, μέχρι σήμερα, αποφύγει συστηματικά να διορίσει ποινικούς ανακριτές εκεί όπου έπρεπε και εκεί όπου είχαν παρατηρηθεί κρούσματα διαφθοράς με αποτέλεσμα αυτά τα φαινόμενα  να μένουν στο απυρόβλητο.

Η εμπλοκή μελών των Σωμάτων Ασφαλείας σε ύποπτες και μη νόμιμες δραστηριότητες είναι γνωστές εδώ και αρκετό καιρό. Η κυβέρνηση σε αυτά τα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησής της δεν έχει πράξει ούτε τα βασικά για να περιορίσει και να πατάξει τέτοιου είδους φαινόμενα.

Εάν όντως ο πολιτικός προϊστάμενος των Σωμάτων Ασφαλείας γνώρισε το ότι μέλη της αστυνομικής δύναμης παρείχαν προστασία σε άτομα που πιθανόν να εμπλέκονταν σε παράνομες δραστηριότητες και δεν έπραξε τίποτε για αυτό, τότε τίθεται μέγα ζήτημα δικής του ευθύνης.

Για ακόμα μια φορά διαπιστώνουμε να υπάρχουν από την κυβέρνηση διακηρύξεις οι οποίες όμως παραμένουν κενού περιεχομένου.

Η όψιμη διακήρυξη για τη  σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχουν δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από την ευθύνη για τα τεκταινόμενα και τα όσα πολύ πρόσφατα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

ΑΚΕΛ:

Αναπάντητα και αιωρούμενα παραμένουν τα ερωτήματα που έχουν εγερθεί από την πρωτοφανή γκάφα και τον κακό χειρισμό της υπόθεσης του πολλαπλού φονικού στην Αγία Νάπα.

Αιωρούμενη παραμένει και η ευθιξία των κυβερνώντων που για μια ακόμα φορά και σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα προτιμούν τη σιωπή. Κι όμως μερικές ώρες πριν αποκαλυφθεί η γκάφα ολκής για το φονικό, ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης πλεόναζε σε δηλώσεις για την επιτυχία της Αστυνομίας στην υπόθεση με τα ναρκωτικά. Τώρα, για μια ακόμα φορά σιωπά και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Οι πολίτες όμως δεν ξεχνούν τη σπουδή των σημερινών κυβερνώντων, όταν ως αντιπολίτευση με του ψύλλου πήδημα ζητούσαν παραιτήσεις. Η όψιμη και επιλεκτική ευαισθησία τους έχει προ πολλού εξαντληθεί.

Κατά τα άλλα, οι κυβερνώντες δηλώνουν ότι η πάταξη της διαφθοράς είναι υπόθεση όλων. Είναι όντως υπόθεση όλων, αλλά οι πρώτοι που πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη είναι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία. Στα δύσκολα όμως και στις αποτυχίες –που δεν είναι λίγες- οι κυβερνώντες απουσιάζουν και σφυρίζουν αδιάφορα. Εξ’ ου και η κατάσταση οδεύει προς το χειρότερο παρά τα παχιά λόγια των κυβερνώντων και του αρμόδιου υπουργού.     

Κίνημα Οικολόγων: 

Μετά την αναγκαστική παραδοχή της Αστυνομίας, ότι πρόκειται περί λάθους το τηλεφώνημα στον εγκέφαλο του μακελειού της Αγίας Νάπας αντί της Ιντερπόλ Σερβίας, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον υπουργό κ. Ιωνά Νικολάου τα εξής:

Μετά από 2.5 χρόνια στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, πως νιώθει που είναι πολιτικά υπεύθυνος για μια επιπόλαιη αστυνομία που διαπράττει τόσο χοντρά λάθη ή για μιας διεφθαρμένη -κατά ένα ποσοστό -αστυνομίας;

Δεν είναι η ώρα να επιδείξει πολιτική ευθιξία και να διαχωρίσει τη θέση του; Ξέρει ότι σε άλλες χώρες τέτοια περιστατικά οδηγούν κατά κανόνα στην παραίτησή του πολιτικού προϊσταμένου;

Η απάντηση της αστυνομίας και της κυβέρνησης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ασχολίαστα. Γιατί χρειάστηκε να δημοσιοποιηθεί το θέμα από την εφημερίδα Φιλελεύθερος για να αποφασιστεί ο διορισμός ποινικού ανακριτή; Ποιοι είναι αυτοί που αποφάνθηκαν ότι δεν υπήρχε δόλος ως κίνητρο σε αυτή την υπόθεση αλλά επρόκειτο για ένα "αθώο λάθος".

Καλούμε το υπουργείο να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ανεξάρτητη διερεύνηση της υπόθεσης δίνοντας απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί. Καλούμε τον υπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να πάρει τις δικές του σοβαρές αποφάσεις.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X