ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την παραίτηση Ιωνά Νικολάου ζητεί το ΑΚΕΛ

Εγγράφει το θέμα στην Επιτροπή Νομικών το κόμμα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την άμεση παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου ζητεί το ΑΚΕΛ, μετά και από τα τελευταία γεγονότα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας γύρω από το πολλαπλό φονικό στην Αγία Νάπα και τη «γκάφα» της Αστυνομίας να επικοινωνήσει με τον δολοφόνο αντί με την Ιντερπόλ.

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του ανέφερε πως αν ο Ιωνάς Νικολάου είχε την ελάχιστη πολιτική ευθιξία θα έπρεπε ήδη να είχε παραιτηθεί.

Ο κ. Δαμιανού καταγράφοντας τις πολλαπλές αυτοκτονίες στις Κεντρικές Φυλακές, την παρέμβαση του Ιωνά Νικολάου για αρμοδιότητες στη λειτουργία της ΚΥΠ, τις καταγγελίες του τέως αρχηγού Αστυνομίας για παρεμβάσεις όπως και την αύξηση του σοβαρού εγκλήματος, σημείωσε πως η κυπριακή κοινωνία μένει εμβρόντητη από όσα δημοσιεύονται γύρω από το πολλαπλό φονικό στην Αγία Νάπα.

«Ως ΑΚΕΛ, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί και οι πολίτες, από την πρώτη στιγμή θέταμε εύλογα ερωτήματα σε σχέση με το πολλαπλό φονικό. Όχι μόνο δεν λάβαμε καμία επίσημη ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό αλλά αντιθέτως με δημόσιες δηλώσεις του ισχυρίστηκε περίπου ότι οι πολιτικές τοποθετήσεις των κομμάτων πιθανόν να επηρέαζαν την ποινική έρευνα, στην οποία παρέπεμπε τόσο ο ίδιος όσο και η Αστυνομία για τις αναγκαίες απαντήσεις» επεσήμανε ο κ. Δαμιανού.

«Τώρα» συνέχισε, «μαθαίνουμε ότι οι υφιστάμενοι του κ. Υπουργού, είτε από λάθος είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε ένεκα διαπλοκής τηλεφώνησαν σε εκείνους που υποτίθεται έπρεπε να αποτρέψουν από την εκτέλεση του στυγερού εγκλήματος. Εκθέτοντας με αυτό τον τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ιντερπόλ».

Αυτονόητη η υποβολή παραίτησης

«Η υποβολή παραίτησης του κ. Νικολάου θα έπρεπε να ήταν η αυτονόητη πολιτική πράξη ενός ανθρώπου, για να διατηρήσει την ελάχιστη συνέπεια με τον εαυτό του και όσα έλεγε στο παρελθόν σχετικά με την πολιτική ευθιξία. Ας αντλήσει λοιπόν τα όποια απομεινάρια πολιτικής ευθιξίας και ας παραιτηθεί άμεσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμιανού. Δεν παρέλειψε να επιρρήψει ευθύνες και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης «θα φέρει ακεραία την ευθύνη και θα συνεχίσει να χρεώνεται με όσα εκπληκτικά αλλά και επικίνδυνα συμβαίνουν στον τομέα ευθύνης του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, αν ο κ. Νικολάου παραμείνει στον υπουργικό θώκο».

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι το ΑΚΕΛ θα εγγράψει άμεσα το θέμα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής όπου και θα κληθούν οι εμπλεκόμενοι να δώσουν εξηγήσεις.

Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις κυβερνώντων ότι η διαφθορά είναι απότοκο του ρουσφετιού στο Αστυνομικό Σώμα, ο κ. Δαμιανού επεσήμανε με νόημα ότι το «όργιο ρουσφετιού και προσλήψεων στο Αστυνομικό Σώμα ήταν κατά την περίοδο 1993-2003 που κυβέρνησε ο Συναγερμός» και ξεκαθάρισε ότι τα σημερινά γεγονότα, δεν είναι απότοκο ρουσφετιού και ανικανότητας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X