ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποζημιώσεις με απόσβεση και ομόλογα στο τραπέζι

Σκέψεις για έκδοση 60χρονου ομολόγου εγγυημένου από την ΕΚΤ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε διαβουλεύσεις και συζητήσεις βρίσκονται ε/κ και τ/κ πλευρά με στόχο το καίριο ζήτημα των αποζημιώσεων. Σύμφωνα με την έντυπη «Κ» της περασμένης Κυριακής προτάσεις και ιδέες συζητούνται μεταξύ συμβούλων των δύο πλευρών και επικεντρώνονται πάνω στο βάρος των αποζημιώσεων.

Κοντά στο μισό δις

Σύμφωνα με τεχνοκρατικές πηγές το ποσό θα ήταν τεράστιο αν δεν υπήρξε η αναγνώριση της πτυχής της απόσβεσης. Η αναγνώριση της πτυχής της απόσβεσης, ρίχνει πολύ το ύψος των αποζημιώσεων σε σημείο που αυτό να μην υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια ενώ το αρχικό «έμβασμα» στο ταμείο της επιτροπής αποζημιώσεων εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θεωρείται ανεκτό, ακόμα και για τις οικονομικές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα. Μεταξύ των ιδεών είναι η έκδοση μακροχρόνιου ομολόγου (60 ή περισσοτέρων ετών) κατά το πρότυπο του ομολόγου που εξέδωσε η βρετανική κυβέρνηση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα τέτοιο ομόλογο θα πρέπει να τύχει των εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ζήτημα των εγγυήσεων

Πάντως πέραν από το ζήτημα των αποζημιώσεων, ιδιαίτερες προεκτάσεις λαμβάνει το τελευταίο διάστημα το κρίσιμο θέμα των εγγυήσεων. Ήδη σε δημοσίευμα της η Μιλλιέτ αναφέρει πως η Αμερικανίδα Βοηθός ΥΠΕΞ Βικτώρια Νούλαντ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο φέρεται να παρουσίασε πρόταση για δημιουργία μίας διεθνούς δύναμης χωροφυλακής στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν Τούρκοι και Έλληνες στρατιώτες και θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κρίσεων όταν δεν θα είναι επαρκής η αστυνομία του ομόσπονδου κράτους.

Ο ανταποκριτής της Μιλλιέτ Σεφά Καραχασάν αναφέρει ότι απέκτησε πρόσβαση στις προτάσεις για το θέμα των εγγυήσεων της ε/κ πλευράς και των ΗΠΑ. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Τ/κ ηγέτη, η Βικτόρια Νούλαντ εξέφρασε τις απόψεις της για το θέμα των εγγυήσεων και παρουσίασε μια πρόταση που - όπως εξήγησε - έγινε κατόπιν σειράς επαφών που είχε σε Τουρκία και Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρόταση της κ. Νούλαντ, η εσωτερική ασφάλεια των συνιστώντων πολιτειών θα κατοχυρώνεται από την ομοσπονδιακή αστυνομία. Για μια καθορισμένη περίοδο, στο νησί θα τοποθετηθεί μια διεθνής δύναμης, στην οποία θα βρίσκονται και Τούρκοι και Έλληνες στρατιώτες.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Μιλλιέτ, εξηγώντας την πρόταση της Νούλαντ στον Τ/κ ηγέτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να δήλωσε ότι δεν την ασπάζεται και πρόσθεσε ότι στο θέμα της ασφάλειας υπάρχουν ανησυχίες και στις δύο πλευρές και αναντίρρητα υπάρχει αμοιβαία ανασφάλεια.

Ασφάλεια τύπου ΜΜΑΔ

Όπως πάντως καταγράφηκε στην κυριακάτικη «Κ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να έχει καταλήξει μετά από διαβούλευση με τους στενούς του συνεργάτες ότι, δεν πρέπει καν να μιλάμε για στρατό. Μια θέση είναι ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί μια σύγχρονη αστυνομική ομοσπονδιακή Μονάδα Άμεσης Δράσης (κάτι σαν ΜΜΑΔ).

Η μονάδα αυτή εκτός των άλλων θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις που θα υπάρξει, ας πούμε, μια επικίνδυνα δυναμική εκδήλωση-διαδήλωση. Στο ακραίο σενάριο που δεν τα καταφέρει η «ΜΜΑΔ» να αντιμετωπίσει μια όποια κατάσταση, τότε να παρεμβαίνει μια διεθνής αστυνομική δύναμη. Γι’ αυτό γίνεται και λόγος για το ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μετά από μια λύση. Διότι μια επέμβαση από διεθνή δύναμη, όπως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δεν δημιουργεί τη δυσανάλογη αντίδραση που προκαλεί ένας στρατός και το κυριότερο δεν επιβάλει κατοχή.

Στην έντυπη «Κ» καταγράφεται παράλληλα πως έγκυρες πηγές επισημαίνουν πως Ελλάδα και Βρετανία συμφωνούν ότι δεν χρειάζονται οι εγγυήσεις του ’60 εφόσον η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε άρα ενυπάρχει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας. Όπως επισημαίνεται από πηγή της «Κ» «θα μπορούσε να συμφωνηθεί με τα Η.Ε όπως με τη λύση παραμείνει για ένα διάστημα (πέντε ετών) η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά να υπάρξει και ένα ισχυρό κείμενο- δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΔΗΚΟ μπροστά στο δημοσίευμα της Μιλλιέτ για δημιουργία μίας διεθνούς δύναμης χωροφυλακής. Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επεσήμανε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό είτε ονομάζεται πολιτοφυλακή είτε αστυνομία.

Όπως επεσήμανε κάποιοι προσπαθούν να βρουν εύσχημους τρόπους για να ξεγελάσουν την ε/κ πλευρά και προειδοποίησε πως όσοι προσπαθούν να ξεγελάσουν τον ε/κ λαό θα βρουν το ΔΗΚΟ απέναντί τους.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση