ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιτάχυνση στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού αναμένει η Άγκυρα

Τουρκία και τ/κ ηγεσία μελετούν σειρά εναλλακτικών σεναρίων για τις εγγυήσεις

Η νέα συνάντηση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και οι μανούβρες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι τυχαίες εξελίξεις. Η Άγκυρα επιδιώκει την άμεση τακτοποίηση του κυπριακού προβλήματος, όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές από την τουρκική πρωτεύουσα.

Στο περιθώριο των εγκαινίων της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου, η οποία φέρει την ονομασία ενός Σουλτάνου που ευθύνεται για τη σφαγή χιλιάδων Αλεβίδων και η ανέγερση της οποίας έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλης δασικής περιοχής στο βόρειο ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση στο Κιόσκι Χούμπερ διήρκησε περίπου 45 λεπτά. Οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να θέσουν επί τάπητος τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Η «Κ» πληροφορείται ότι η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι τις επόμενες ημέρες κρίνεται το μέλλον των συνομιλιών στο Κυπριακό. Ο κ. Ερντογάν επισημαίνει στον κ. Ακιντζί ότι οι επόμενες συναντήσεις και εξελίξεις στο Κυπριακό θα φέρουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας το «πραγματικό πρόσωπο» και τις «αληθινές προθέσεις» της ηγεσίας του Νίκου Αναστασιάδη.

Με βάση την προαναφερόμενη υπόθεση, η Άγκυρα ζητά από την ηγεσία του κ. Ακιντζί εγρήγορση και ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν όλα τα ενδεχόμενα σενάρια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, Τουρκία και τ/κ ηγεσία μελετούν σειρά εναλλακτικών σεναρίων, κυρίως για τις εγγυήσεις και το εδαφικό. Και στα δύο ζητήματα, η Άγκυρα διατηρεί τις κόκκινες γραμμές της. Σε ό,τι αφορά στις εγγυήσεις, η Άγκυρα επιμένει για την παραμονή του τουρκικού στρατού στο νησί μετά τη λύση και στο εδαφικό, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να υπογραμμίζει τη σημασία του ενιαίου και αδιάσπαστου, τ/κ χαρακτήρα του τ/κ ομόσπονδου κράτους (κρατιδίου).

Τέλος, ας σημειωθεί ότι η τουρκική πλευρά αποδίδει σημασία και στη νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και Ελλάδας. Η Άγκυρα βασίζεται στη συνεργασία των ελληνικών Αρχών σε διάφορα πεδία, κυρίως σε ό,τι αφορά στην άμεση επιστροφή των πραξικοπηματιών στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα θεωρεί ότι στην παρούσα συγκυρία η Αθήνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λύση του Κυπριακού και η βελτίωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά εξυπηρετούν τα συμφέροντά της.

Βαθαίνει η κρίση στη Συρία

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Άγκυρας για το Κυπριακό φτάνουν στην τ/κ ηγεσία, τη στιγμή που η κρίση στη Συρία βαθαίνει. Τη νύχτα του Σαββάτου, κουρδικές δυνάμεις ακινητοποίησαν και έπληξαν δύο τεθωρακισμένα του τουρκικού στρατού. Η επίθεση άφησε πίσω της έναν νεκρό και τρεις τραυματίες στρατιωτικούς. Η Άγκυρα απάντησε σε αυτή την κίνηση των Κούρδων με αεροπορικές επιθέσεις σε στόχους του κουρδικού κινήματος που αφήνουν πίσω τους τουλάχιστον 45 νεκρούς πολίτες της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προώθηση των φιλοτουρκικών παραγόντων στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, ενώ την ίδια στιγμή το κουρδικό κίνημα προειδοποιεί για τις επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης.

Οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που δείχνουν μέλη των φιλοτουρκικών ομάδων να συλλαμβάνουν και να βασανίζουν Κούρδους και συμμαχικούς μαχητές διαρρέονται στη δημοσιότητα.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X