ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιβεβαίωση «Κ» για συνθήκη συμμαχίας με Τουρκία, από τον ΠτΔ

Το δήλωσε ο Αναστασιάδης στη συνέντευξή του στον «Πολίτη»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μέσα στο πλαίσιο της λύσης θα ήταν ευχής έργον να περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων και ένα σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και Ελλάδας για την προαγωγή της συνεργασίας αλλά και την επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξή του στον «Πολίτη».

Η «Κ» είχε δημοσιεύσει στις 21 Αυγούστου, με τον τίτλο «Ιδέες για εγγυήσεις και αποζημιώσεις», τις πληροφορίες για τη Συνθήκη Συμμαχίας, μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας-Κύπρου, σε περίπτωση λύσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή η Συνθήκη υπάρχει ως μια από τις πολλές ιδέες που αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και θ’ αντιμετωπίζει τα τρία συμβαλλόμενα κράτη επί ίσοις όροις, ωστόσο, αποκλείει την παρουσία ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Μάλιστα, μέρος του συγκεκριμένου σεναρίου ήταν και η ύπαρξη στην Κύπρο «κοινού στρατηγείου» Κύπρου, Ελλάδας Τουρκίας, που όμως αρμόδιες πηγές μιλώντας στην «Κ», το απέκλεισαν.

«Έχει και την έννοια του ενός από τα πολλά επίπεδα ασφαλείας που θα υπάρξουν. Αλλά να υπάρξει τριμερές στρατηγείο, όχι αυτό δεν ισχύει», πρόσθεσε αρμόδια πηγή.
Μάλιστα, η Συνθήκη Συμμαχίας, αν και εφόσον πάρει σάρκα και οστά, αναμένεται ότι θα καταργήσει την υφιστάμενη Συνθήκη Συμμαχίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο «μητέρων πατρίδων», στη βάση της οποίας η Ελλάδα και η Τουρκία αναλάμβαναν να αποκρούσουν κάθε επίθεση κατά της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

«Πρέπει να τονιστεί το εξής. Η συνθήκη αυτή αφορά, μετά τη λύση, την περίπτωση επίθεσης από τρίτες χώρες», τόνισε στην «Κ» αρμόδια πηγή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση