ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μεταρρύθμιση στη Βουλή προωθεί ο Συλλούρης

Την Παρασκευή η Ολομέλεια, απουσιολόγιο βουλευτών και διορισμός νομικού συμβουλίου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μεταρρυθμίσεις στο κοινοβουλευτικό σώμα είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και αυτές της αλλαγές φαίνεται να τροχοδρομεί με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Η Ολομέλεια της Βουλής, από το απόγευμα της Πέμπτης όπου διαχρονικά πραγματοποιείτο, μετατίθεται για το πρωί της Παρασκευής, ενώ την ίδια στιγμή έχει κατατεθεί νέο πρόγραμμα συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών ούτως ώστε να μη συμπίπτουν μεταξύ τους.

Μεταξύ των αλλαγών, αναμένεται να επανεξεταστεί το ζήτημα τήρησης των παρουσιών των βουλευτών, ο χρόνος ομιλίας για κάθε θέμα στην ολομέλεια, αλλά και ο διορισμός νομικού συμβουλίου για τον Πρόεδρο της Βουλής.

Οι αλλαγές λειτουργίας

Σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Βουλής, ανακοίνωσε τις αλλαγές που αποφασίστηκαν κατά την πρώτη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Συλλούρη προνοούνται οι εξής αλλαγές:
• Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Παρασκευής
• Νέο πρόγραμμα συνεδριάσεων κοινοβουλευτικών επιτροπών που θα γίνεται σε 3 ζώνες ούτως ώστε να μη συμπίπτει καμία συνεδρίαση βουλευτή με συνεδρία άλλης επιτροπής
• Συζήτηση για αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου των παρουσιών των βουλευτών
• Σύσκεψη αρχηγών σε καθορισμένο χρόνο ανεξάρτητα ολομέλειας ή όχι. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής πριν την Ολομέλεια στη σύσκεψη αρχηγών θα συζητείται το νομοθετικό έργο της συγκεκριμένης μέρας.
• Επανεξέταση του χρόνου ομιλιών στην Ολομέλεια- ανακατανομή αναλόγως της σοβαρότητας του ζητήματος

Οι Νομικοί του Προέδρου

Ο Πρόεδρος της Βουλής θα προχωρήσει και στον διορισμό άτυπου νομικού συμβουλιου. Όπως ανέφερε θα είναι τρεις έγκριτοι νομικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί και θα εργάζονται ανεξάρτητα από τη Νομική Υπηρεσία ή τους διορίζοντες νομικούς συμβούλους και δικηγόρους της βουλής.

Την ίδια στιγμή αναμένεται να αξιοποιηθούν πλήρως οι πρώην βουλευτές, οι οποίοι θα εκπροσωπούν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη την κυπριακή βουλή είτε σε διεθνείς οργανισμούς είτε σε άλλες δραστηριότητες της βουλής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση