ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ορφανίδης: Εγώ έδιωξα τον Βγενόπουλο από την Κύπρο

Έτοιμος να άρει το τραπεζικό του απόρρητο για σκοπούς διαφάνειας δήλωσε ο Ορφανίδης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών βρέθηκε σήμερα ο Αθανάσιος Ορφανίδης ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε σωρεία ερωτημάτων για την οικονομία. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το κούρεμα θα μπορούσε να αποφευχθεί ακόμα και την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου 2013, αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη αμφισβητούσε άμεσα τα αποτελέσματα της έκθεσης PIMCO και ζητούσε στήριξη, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Θεσμών ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης. Ο κ. Ορφανίδης, επεσήμανε πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη λανθασμένα βασίστηκε στις εισηγήσεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και δεν αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της PIMCO, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη έπεσε σε παγίδα, καθώς δεν ήταν σωστή η ανάλυση της Pimco.

Η ανάθεση της έκθεσης έπρεπε να δοθεί στην Black Rock και όχι στην Pimco ανέφερε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνοντας πως η PIMCO δεν είχε την κατάλληλη εμπειρία για μία τέτοια δουλειά.

Έτοιμος για άρση του τραπεζικού απορρήτου αν ζητηθεί

Θα δώσω ο,τι προνοεί ο νόμος ανέφερε ο κ. Ορφανίδης κληθείς να απαντήσει αν είναι έτοιμος για σκοπούς διαφάνειας να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο του δικού του και των οικείων του. Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε οτι πιστεύει στη διαφάνεια και είναι έτοιμος να δώσει ο,τι προνοεί ο νόμος. Κάλεσε τη βουλή να θεσπίσει καλύτερους νόμους οι οποίοι να έχουν αναδρομική ισχύ μάλιστα. 

Ορφανίδης: Ψευδής αναφορά οτι μόνο εγώ ήθελα την αγορά της Uniastrum

Είναι ψευδής η αναφορά οτι όλοι ήταν εναντίον της αγοράς της Uniastrum και μόνο εγώ την ήθελα ανέφερε ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου η οποία του επεσήμανε οτι σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών όπου εξετάστηκε το ζήτημα της Uniastrum διεφάνη πως όλοι ήτνα εναντίον της εν λόγω αγοράς εκτός από τον ίδιο τον κ Ηλιάδη και τον Νομικό Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε οτι η αγορά εκείνη είχε προοπτικές στην Κύπρο και τη Ρωσία τότε καθώς η οικονομία των δύο χωρών ήταν καλές.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κ. Χαραλαμπίδου, επεσήμανε πως σύμφωνα με πληροφόρησή της η Νομική Υπηρεσία δεν ερευνά το ζήτημα της Uniastrum.

Το άρθρο του Άντρου

Ζήτημα προκλήθηκε μεταξύ Γιώργου Λουκαϊδη και Αθανάσιου Ορφανίδη για την αναφορά του πρώην Κεντρικού Τραπεζίτη για άρθρο του Άντρου Κυπριανού, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ορφανίδη έδωσε την εντύπωση πως δεν υπήρχε βελτίωση των παραδοχών. Ο κ. Λουκαϊδης αντέδρασε έντονα σημειώνοντας πως πρόκειται για ψεύδη.

Uniastrum και απόλυτος άρχων

Ο Άριστος Δαμιανού ζήτησε από τον Αθανάσιο Ορφανίδη να τοποθετηθεί για τη στιχομυθία που είχε με τον Χαρίλαο Σταυράκη και τον κ. Πατσαλίδη, σε ο,τι αφορά την αγορά της Uniastrum. Ο κ. Δαμιανού ρώτησε τον κ. Ορφανίδη κατά πόσο υπήρξε τηλεφώνημα από τον κ. Πατσαλίδη που τον παρακαλούσε να μην προχωρήσει με την αγορά της Uniastrum και ο κ. Ορφανίδης παραδέχθηκε οτι έγινε μεν το τηλεφώνημα αλλά τον ρώτησε τότε ο κ. Πατσαλίδης αν έχει λόγους που στηρίζει αυτή την αγορά. Ο κ. Δαμιανού με την σειρά του του επεσήμανε οτι σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη η απάντηση του κ. Ορφανίδη ήταν "εννεν δουλειά δική σας". "Αυτή η θεσμική σας αλαζονεία μας οδήγησε στην καταστροφή" ανέφερε ο κ. Δαμιανού, επισημαίνοντας πως ο Αθανάσιος Ορφανίδης ήταν ο απόλυτος άρχοντας τότε.

Αξιόγραφα

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα των αξιογράφων, ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε πως δεν είναι ευχαριστημένος από την ενημέρωση που είχε. Σημείωσε οτι πήρε πολύ αργότερα την πληροφόρηση σύμφωνα με το κεφάλαιο που αφορά τα αξιόγραφα, προσθέτοντας οτι το κακό είχε γίνει. Ανέφερε μάλιστα πως θα πρέπει να γίνει η δέουσα έρευνα στην Κεντρική Τράπεζα για το τι πήγε λάθος στο εν λόγω ζήτημα.

Το ζήτημα του ελβετικού φράγκου

Ο κ. Ορφανίδης κληθηκε να απαντήσει από την Επιτροπή Θεσμών και για το ελβετικό φράγκο. Παραδέχτηκε οτι δεν κατάφερε η Κεντρική Τράπεζα να εξηγήσει επαρκώς την επικινδυνότητα τους στην κοινή γνώμη. Επεσήμανε ωστόσο οτι το ελβετικό φράγκο προβλημάτισε γενικά τις χώρες της Ε.Ε καθώς και άλλες χώρες εκτέθηκαν παίρνοντας δάνειοσε ελβετικό φράγκο.

Δεν ζήτησα ποτέ να επαναδιοριστώ

Κληθείς να σχολιάσει γιατί ήθελε να επαναδιοριστεί τη στιγμή που δεν υπήρχε κανένα σημείο επαφής με την κυβέρνηση, ο Αθανάσιος Ορφανίδης επεσήμανε οτι δεν ζήτησε ποτέ να επαναδιοριστεί. Ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε οτι είχε πολύ καλές επαφές με τους Υπουργούς Οικονομικών Σιαρλή και Καζαμία. Επεσήμανε οτι τότε είχε αναφέρει στον κ. Σιαρλή αν θα διευκόλυνε να παραιτηθεί πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του και ο κ. Σιαρλή του απάντησε οτι δεν θα διευκόλυνε την κατάσταση.

Με τη σειρά του το ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα ο κ. Λουκαϊδης διερωτήθηκε γιατί όλα τα κόμματα απαιτούσαν τον επαναδιορισμό του τη στιγμή που ο ίδιος δεν ζητούσε επαναδιορισμό. 

Νωρίτερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ ζήτησε δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα μετά από τη συνεδρία που κρατά πέραν των 5 ωρών ούτως ώστε να προετοιμαστεί καταλλήλως για τις ερωτήσεις που θα υποβάλει στον Αθανάσιο Ορφανίδη, μετά και από την πολύωρη τοποθέτησή του. 

70 αιτήματα παραχώρησης ELA

70 αιτήματα παραχώρηση ELA έγιναν σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο οποίος επεσήμανε οτι εντός των επόμενων δύο μηνών αναμένεται να αποσταλεί έκθεση σε Κεντρική Τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών.

Σε οτι αφορά το θέμα πώλησης υποκαταστημάτων, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε πως διερευνώντας το εν λόγω ζήτημα διαπίστωσαν πως υπήρχε πλήρης ανυπαρξία αρχείου για το τι είχε διαμηφθεί.

Το κεφάλαιο με τον σκληρό δίσκο

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την αφαίρεση του σκληρού δίσκου του Αθανάσιου Ορφανίδη από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή όταν αποχώρησε από το πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Ορφανίδης, επεσήμανε οτι ο ίδιος ήταν ο πρώτος Κεντρικός Τραπεζίτης ο οποίος είχε laptop και όταν συζητήθηκε με τους αρμόδιους λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας για την τεχνική υποστήριξη το πώς θα μπορούσε να σβήσει τα προσωπικά του δεδομένα με την επιστροφή του υπολογιστή του, του πρότειναν να παραδοθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και να αφαιρεθεί ο σκληρός δίσκος.

Ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε πως υπήρχαν αποκλειστικά αντίγραφα εγγράφων της Κεντρικής Τράπεζας και όχι άλλα έγγραφα. Σημείωσε πως ο λόγος που πήρε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τον παρέδωσε αργότερα, ήταν για να μπορέσει να μεταφέρει ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Το «κούρεμα» είχε αποφασιστεί πριν τον Μάρτιο του 2013

Βάσει στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το κούρεμα, φαίνεται να είχε αποφασιστεί πολύ πριν από τον Μάρτιο του 2013, ανέφερε ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης Αθανάσιος Ορφανίδης κληθείς να απαντήσει αν το κούρεμα έγινε στο πόδι ή αν ήταν προσχεδιασμένο

Σφοδρή αντιπαράθεση Λουκαϊδη-Ορφανίδη

Σφοδρή αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ Αθανάσιου Ορφανίδη και Γιώργου Λουκαϊδη. Κληθείς από τον κ. Λουκαϊδη να απαντήσει τι άλλαξε τους επόμενους μήνες σχετικά με τον ΈΛΑ δεδομένου του οτι κατά τον κ. Ορφανίδη όλα γίνονταν νομότυπα, ο κ. Ορφανίδης είπε πως θα μπορούσε η Κύπρος να ξεφύγει από τον μηχανισμό στήριξης εαν δεν συνέβαιναν δύο γεγονότα.

Εκ πρώτοις οι εκλογές στην Ελλάδα που επιδείνωσαν την κατάσταση και κυρίως όπως ανέφερε η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος τορπίλησε όπως ανέφερε τις όποιες προσπάθειες του Βάσου Σιαρλή να υλοποιήσει όσα δεσμεύτηκε να υλοποιήσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η τοποθέτηση του κ. Ορφανίδη προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Γιώργου Λουκαϊδη, ο οποίος ανέφερε πως οι τοποθετήσεις του ούτε ως γελοιότητες μπορούν να χαρακτηριστούν. "Σταματήστε να λέτε ψέμματα, σεβαστείτε τον κόσμο που υποφέρει εξαιτίας των δικών σας ευθυνών" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκαϊδης, με τον Αθανάσιο Ορφανίδη να επιμένει πως το πρόβλημα ήταν η στάση της τότε κυβέρνησης διαφορετικά η Κύπρος δεν θα χρειαζόταν μνημόνιο.

Ευθύνες στην Κεντρική Τράπεζα

Την πρώτιστη ευθύνη για τον ELA την έχει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, ανέφερε στην κατάθεσή του ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης Αθανάσιος Ορφανίδης. Ο ίδιος επεσήμανε πως σύμφωνα με πληροφορίες που πήρε το 2012, η Κεντρική Τράπεζα μετά την αποχώρησή του άλλαξε τις διαδικασίες, σημειώνοντας πως οι διαδικασίες που ακολουθούνταν για τον ΕΛΑ τον Γενάρη του 2013 δεν ήταν οι διαδικασίες που είχε εγκρίνει ο ίδιος.

Πιέσεις από κυβέρνηση Χριστόφια

Μιλώντας για το τι έκανε ο ίδιος ούτως ώστε να εμποδίσει ή για να διώξει τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο Αθανάσιος Ορφανίδης επεσήμανε πως ο ίδιος είχε μιλήσει με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και αρνηθεί την αύξηση της συμμετοχή της MIG στη Μαρφιν Λαϊκή. Όπως επεσήμανε ο κ. Ορφανίδης, προς μεγάλη του έκπληξη, λίγο μετά τη συνομιλία του με τον Ανδρέα Βγενόπουλο όπου και του ανακοίνωσε την απόφασή του δέχτηκε σφοδρή επίθεση από το τότε νέο μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας για την απόφασή του να αρνηθεί το αίτημα του κ. Βγενόπουλου.

Όπως επεσήμανε, δέχτηκε τηλεφώνημα στη συνέχεια από τον τότε υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη να επανεξετάσει το θέμα, ενώ στη συνέχεια, δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος βρισκόταν σε διάσκεψη στη Σερβία και ζητούσε εξηγήσεις σχετικά με την άρνηση του αιτήματος του κ. Βγενόπουλου.

Ο διοικητής δεν είναι ο απόλυτος άρχων

Τον κ. Βγενόπουλο δεν είμαι εγώ που τον έφερα στην Κύπρο, εγώ τον έδιωξα, όταν μπορούσα βάσει νόμου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Ορφανίδης, κληθείς να απαντήσει για το πώς αντιμετώπισε τότε ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τη δράση του Ανδρέα Βγενόπουλου. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως συγκεκριμένο κόμμα, βάσει δημοσιευμάτων, είχε πάρει ένα μεγάλο ποσό από εταιρεία που σχετιζόταν με τον κ. Βγενόπουλο, αναφερόμενος προφανώς στο ΑΚΕΛ και τη FOCUS.

Σημείωσε για ακόμη μία φορά οτι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι ο απόλυτος άρχοντας και οτι ο διοικητής δεν λειτουργεί αυθαίρετα.

Σε ό,τι αφορά τη Uniastrum ανέφερε οτι τότε, γίνονταν εξαγορές γενικότερα και είχε να κάνει με την τότε συγκυρία και τις βελτιωμένες σχέσεις της Ρωσίας με χώρες της Ε.Ε. Σημείωσε πως δεν ήταν μόνο η Κύπρος που είχε προχωρήσει σε εξαγορά τράπεζας, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή πως κάποιοι τότε, όταν γινόταν η εξαγορά, έλεγαν πως η κυπριακή οικονομία ηταν αλώβιτη.

Η έκθεση στα ελληνικά ομόλογα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αθανάσιος Ορφανίδης στις κατηγορίες που δέχεται για την ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. Όπως επεσήμανε, οι ευρωπαϊκές οδηγίες είναι τέτοιες που οι επόπτες δεν έχουν λόγο, ούτε το δικαίωμα να ζητούν από τράπεζες είτε να μην αγοράζουν ομόλογα είτε να μην πουλούν.

Διαχρονικά αδύναμα τα ΣΠΙ

Τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα ήταν η μεγάλη και διαχρονική αδυναμία και όχι η χαλαρή εποπτεία, επεσήμανε ο Αθανάσιος Ορφανίδης.

Δημιουργήθηκαν πολλές εντυπώσεις κατά τις διαπραγματεύσεις του μνημονίου οτι ήταν χαλαρή η εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε ο κ. Ορφανίδης, σημειώνοντας ότι κάποιοι στο εσωτερικό έδιναν την εντύπωση στο εξωτερικό πως υπήρχε χαλαρή εποπτεία. Ο ίδιος αρνήθηκε οτι υπήρχε χαλαρή εποπτεία επί δικής του διοίκησης. Σημείωσε οτι ο Κεντρικός Τραπεζίτης, αντιθέτως με το τι λέχθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρία, δεν είναι ο απόλυτος άρχων της εποπτείας.«Υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες και ο εκάστοτε διοικητής έχει πολλούς περιορισμούς για το τι θα κάνει και δε μπορεί από μόνος του να διασφαλίσει την εποπτεία του συστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Ορφανίδης.

Το πρόσωπο που έπεισε για κούρεμα

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για το κούρεμα, επεσήμανε ότι η βουλή ενδεχομένως να παραπλανήθηκε, καθώς παρουσιάστηκε ότι το νομοσχέδιο, αν περνούσε, θα μπορούσε να σωθεί η Κύπρος. «Θα πρέπει να εξετάσετε ποιος ήταν που έπεισε τη βουλή να περάσει αυτούς τους νόμους» επεσήμανε ο κ. Ορφανίδης, σημειώνοντας ότι ένας από τους προσκεκλημένους της βουλής στις 22.3.13, ήταν στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα ο οποίος εντελώς συμπτωματικά ήταν ανάμεσα στους συγγραφείς του νομοσχεδίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X