ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ταλάτ: Δεν είναι δεδομένο το «ναι» της τ/κ αριστεράς

Εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εντατικοποιημένων συναντήσεων

Το «ναι» της τουρκοκυπριακής κεντροαριστεράς σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα για το νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο όπως επισημαίνει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Το μεγαλύτερο κόμμα της τ/κ Αριστεράς διατηρεί επιφυλάξεις σε ότι αφορά διάφορες πτυχές του Κυπριακού και αναμένει με προσοχή και ενδιαφέρον το τέλος και το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Ο κ. Ταλάτ, ο οποίος σε λίγες εβδομάδες αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος του, στέλνει σημαντικά μηνύματα για το μέλλον του Κυπριακού. «Δεν πιστεύω ότι το τελικό κείμενο (της συμφωνίας) θα είναι ένα κείμενο, στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι δεν θα πουν «ναι». Ωστόσο, αν και μια μικρή πιθανότητα, υπάρχει να συμβεί το αντίθετο», επισημάνει ο κ. Ταλάτ, ο οποίος εξωτερικεύει τους προβληματισμούς της παράταξης του και τονίζει το εξής: «Δεν μπορώ να πω ότι σε κάθε περίπτωση θα πούμε το Ναι».

Σε ότι αφορά το κεφάλαιο των εγγυήσεων, ο κ. Ταλάτ αναφέρει τα εξής: «Τα όσα συζητούνται αυτή την στιγμή είναι υποθέσεις. Σε αυτό το ζήτημα δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα δίχως την πραγματοποίηση της πενταμερούς διάσκεψης».

Ο κ. Ταλάτ εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εντατικοποιημένων συναντήσεων των δυο ηγετών και αναφέρει τα εξής: «Σε περίπτωση που οι συναντήσεις στο νησί έχουν θετικό αποτέλεσμα, θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη η συνάντηση των δυο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την πενταμερούς διάσκεψη. Τότε η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει. Δηλαδή θα πρέπει να αναμένουμε τις 14 του μηνός».

Σε ότι αφορά το περιουσιακό, ο κ. Ταλάτ δεν συμφωνεί με την ιδέα της παροχής ξένων κονδυλίων στο νησί για τις αποζημιώσεις. Ο ίδιος αντιπροτείνει την χρησιμοποιήσει των νέων οικονομικών ευκαιριών του νησιού που ενδέχεται να προκύψουν μετά την λύση.

Ο κ. Ταλάτ προβλέπει ακόμη ότι, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν μέχρι τα τέλη αυτού του έτους, τα δημοψηφίσματα για το νέο σχέδιο ενδέχεται να καθυστερήσουν για το νέο έτος.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση