ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:04
 

Νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης στη Σύνοδο Μεσογειακών χωρών

Δρακόντεια τα μέτρα για τη Σύνοδο των επτά ηγετών στην Αθήνα

Με ένα σύντομο χαιρετισμό καλωσόρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στην Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του στην Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι σήμερα θα συμφωνήσουν όλοι οι παρόντες ότι είναι πολύ πιο αναγκαίο από ποτέ άλλοτε ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης.

«Σήμερα συναντιόμαστε εδώ στην Αθήνα οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου, γιατί ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας διαφορές, αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θάλασσα, τα κοινά μας προβλήματα, η πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα αλλά και η κοινή μας βούληση να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ευρώπη», σημείωσε.

Τόνισε περαιτέρω ότι οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ, τα τελευταία χρόνια, έχουν πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση, είναι στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουν την πίεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, είναι οι χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

«Βρεθήκαμε με λίγα λόγια στην πρώτη γραμμή των παράλληλων κρίσεων που δοκίμασαν τα τελευταία χρόνια την Ευρώπη», είπε.
Συμπλήρωσε, όμως, ότι η Μεσόγειος δεν είναι μονάχα η κοινή εμπειρία των κρίσεων. «Είναι η ιστορία και ο πλούτος των πολιτισμών και των θρησκειών, είναι η κοινή μας πορεία στο χρόνο και στο χώρο. Είναι αυτοί οι ακατάλυτοι δεσμοί που μας φέρνουν εδώ σήμερα», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ευχαριστώντας στους συμμετέχοντες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και τονίζοντας ότι στόχος είναι να επιχειρηθεί μια κοινή και εποικοδομητική συμβολή στον κρίσιμο διάλογο που ξεκινά για το μέλλον της ΕΕ στην πολύ σημαντική άτυπη Σύνοδο των 27 στην Μπρατισλάβα.

Προηγούμενη Ενημέρωση

Με την άφιξη πριν από λίγα λεπτά του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Ζάππειο Μέγαρο, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποδοχής των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ και ακολουθεί η έναρξη των εργασιών που γίνεται με μικρή καθυστέρηση καθώς τόσο ο Ιταλός Πρωθυπουργός όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος προσγειώθηκαν στην Αθήνα μόλις πριν από λίγο.

Τους ξένους ηγέτες υποδέχτηκε έναν προς έναν προσωπικά στην είσοδο του Ζαππείου Μεγάρου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της Συνόδου των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Στο πλαίσιο των εργασιών έχει προγραμματιστεί και γεύμα εργασίας καθώς και δηλώσεις προς τον Τύπο μετά το πέρας της Συνόδου.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και από όλους τους δρόμους από όπου αναμένεται να κινηθούν οι ξένοι ηγέτες.

Όπως σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την επιλογή των Βρετανών για Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και εξελίξεις σχετικά με το πώς θα συνεχίσει, πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της και θα διαμορφώσει ένα νέο όραμα που θα εμπνεύσει εκ νέου τους πολίτες της. Στις 16 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στην Μπρατισλάβα άτυπη σύνοδος των 27 κρατών-μελών (δηλαδή, πλην της ρετανίας), προκειμένου να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ενόψει της συνόδου αυτής αναπτύσσονται έντονη κινητικότητα και επαφές ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ. Η σύνοδος αυτή, υπογραμμίζουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της ΕΕ. Αντιθέτως, συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στο Βορρά, συμμετέχουν στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ ενισχύοντας έτσι την επιρροή της συνόδου αυτής. Ομοίως, δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων, αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.

Στόχος της Συνόδου, τονίζουν οι πηγές αυτές, είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την ΕΕ προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας. Όπως επανειλημμένα έχει αναλύσει ο κ. Τσίπρας, η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις σε αυτούς τους τομείς. Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις. Επομένως, έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας χρειάζονται:

 • περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
 • η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.
 • να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.


Στον τομέα της μετανάστευσης χρειάζονται:

 • αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων.
  να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.
 • η υποστήριξη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών-μελών πρώτης γραμμής
  η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
 • η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου»
 • Τέλος κατά την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της ασφάλειας χρειάζονται:
 • η ΕΕ να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών-μελών και των αρχών τους
 • η ΕΕ να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της.
 • να αποτελέσει προτεραιότητα της ΕΕ ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ
 • ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.
  Η ελληνική κυβέρνηση, όπως σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου, φιλοδοξεί η συνεργασία των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Σχόλια αναγνωστών

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Αναστασιάδης: Τις επόμενες μέρες θα μας απασχολήσουν πολλά που αφορούν την δικαιοσύνη

«Μα γιατί τόση βία; Υπάρχει και η επόμενη πενταετία…. Να το συνδυάσετε με το τελεφερίκ σιόρ… »
Ai Em  |  09:26

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X