ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:43
 

Παυλόπουλος: Δεν χωρούν εγγυήσεις στην επίλυση του Κυπριακού

Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη- Παυλόπουλου στην Αθήνα

Αυτό που επιδιώκουμε είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος και όχι μετατροπή της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα προτεκτοράτο της οποιαδήποτε δύναμης, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στην Αθήνα.

Μιλώντας στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είπε ότι «είναι με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτή τη φορά και λόγω της συμμετοχής σε ένα πολύ σημαντικό, πραγματικά, Forum, τη Σύνοδο του Νότου, η οποία ασχολείται με θέματα τα οποία δεν αφορούν μόνο την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αγγίζει υπαρξιακά θέματα για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η οικονομική κρίση, όπως είναι το Προσφυγικό.
Επιτρέψτε μου να μείνω - γιατί αυτά δεν αφορούν τις δικές μου αρμοδιότητες – στο μεγάλο ζήτημα, το Κυπριακό. Είναι αυτονόητο ότι η συμπαράστασή μας είναι αμέριστη.

Παρατηρούμε από ορισμένες πλευρές τον τελευταίο καιρό μια κάποια αισιοδοξία και ας ελπίσουμε να είναι ρεαλιστική αυτή η αισιοδοξία. Αλλά και προς τη Διεθνή Κοινότητα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση νομίζω ότι πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι: Για να είναι η λύση αποδεκτή και ρεαλιστική, αυτή η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε ορισμένους κανόνες και του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Κουραστικά θα τους επαναλαμβάνω λοιπόν: Αφορούν τη μορφή του Κράτους, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχει Συνομοσπονδιακή οντότητα, γιατί αυτό είναι αντίθετο και με το διεθνές δίκαιο, αλλά και με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Όπως επίσης να εξασφαλισθεί η ενιαία διεθνής προσωπικότητα.

Πρέπει να διασφαλισθεί επίσης η ενιαία ιθαγένεια και, το κυριότερο, η κυριαρχία. Δεν χωρούν εκπτώσεις στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την επίλυση του Κυπριακού, όπως δεν χωρούν βεβαίως πλέον εγγυήσεις και πολύ περισσότερο στρατεύματα κατοχής. Τα διευκρινίζουμε αυτά τα πράγματα για να γίνουν σεβαστά.

Θέλω εδώ να τονίσω - γιατί είπα πριν ότι η συμπαράστασή μας είναι αμέριστη - κάτι το οποίο πρέπει να καταστεί σαφές: Βεβαίως και η συμπαράσταση είναι αμέριστη και τούτο οφείλεται στην αδιάσπαστη συνέχεια του Ελληνισμού. Όμως, αυτή η συμπαράσταση είναι χρέος της Ελλάδος που απορρέει από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την αλληλεγγύη, την οποία πρέπει να επιδεικνύουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα υπόλοιπα.

Να θυμόμαστε ότι η έννοια της αλληλεγγύης δεν είναι αφηρημένη. Περιγράφεται και στη Συνθήκη της ΕΕ και στη Συμφωνία λειτουργίας της ΕΕ σε συγκεκριμένα σημεία και είναι χρέος των κρατών-μελών της ΕΕ προς τα άλλα. Άρα η Ελλάδα επιδεικνύει αυτή την αλληλεγγύη γιατί την οφείλει. Η εκκρεμότητα με τα στρατεύματα κατοχής είναι απαράδεκτη, στην κυριολεξία, για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα περιμένουμε εκτός από την Ελλάδα και τα υπόλοιπα Κράτη της ΕΕ να τιμήσουν με τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη προς την Κύπρο, η οποία είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.


Καλή δύναμη, λοιπόν, και στη σημερινή Συνάντηση και καλή δύναμη σε όλη αυτή την εθνική προσπάθεια την οποία κάνετε, έχοντας μαζί σας μάλιστα όλες τις δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για την επίλυση του Κυπριακού».

Αναστασιάδης: Επιδιώκουμε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά τη βαθιά ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού για την άδολη συμπαράσταση της Ελλάδας. Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι πως η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι ακριβώς να επιτύχουμε την ενότητα του κράτους, του λαού, της οικονομίας, να δημιουργήσουμε ένα κράτος λειτουργικό, βιώσιμο, με μια λύση η οποία να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο Κοινοτήτων.

Στα όσα έχετε κάνει αναφορά στην αρχή της εισαγωγής σας, αυτό που θα ήθελα να σας βεβαιώσω είναι πως ήδη έχουν κατοχυρωθεί η μια διεθνής προσωπικότητα, η μια και μόνη κυριαρχία, η μια και μόνη ιθαγένεια. Σε αυτά δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία, είναι εκ των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί. Όπως επίσης, βεβαίως, και η κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Υπάρχουν και άλλα κεφάλαια στα οποία έχει γίνει σημαντική πρόοδος, όπως όμως εξίσου υπάρχουν και σημαντικά στοιχεία που αποτελούν συστατικά της λύσης που προσδοκούμε, που παραμένουν διαφορές, που έχει γίνει μια απλώς ανταλλαγή απόψεων, όπως είναι τα θέματα εδαφικών αναπροσαρμογών και εγγυήσεων.

Κάτι που θα πρέπει να πω, όσον αφορά τις εγγυήσεις τουλάχιστον, ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι συμπατριώτες μας οι Τουρκοκύπριοι, ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο Κράτος και όχι μετατροπή της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα προτεκτοράτο της οποιαδήποτε δύναμης.
Θέλω να κάνω αναφορά σε ένα γεγονός που δεν θεωρείται τόσο σημαντικό, αλλά που αποδεικνύει γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις και επιρροές, έστω και στο ένα των δύο κρατιδίων.

Η θερινή ώρα όπως γνωρίζετε, περί το τέλος Οκτωβρίου τερματίζει και υπήρξε ανακοίνωση από πλευράς των Τουρκοκυπρίων, του παρανόμου καθεστώτος, ότι θα διατηρήσουν την ίδια ώρα με την Τουρκία. Ποιο είναι το μήνυμα; Ότι είναι κάτω από την επιρροή της Τουρκίας, ένα. Δεύτερον, θεωρούν ότι έχουν ενσωματωθεί στην Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα επιδιώκουμε μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλλουμε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον Μουσταφά Ακιντζί, ότι θα είναι ένα κομμάτι της Τουρκίας που θα ενωθεί και θα αποτελέσει την Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία; Για αυτό και λέω ότι οι εγγυήσεις έναντι των επιχειρημάτων, απλά θα δώσουν πλεονέκτημα εις στην εγγυήτρια δύναμη, ασκώντας επιρροή να ελέγχει ολόκληρη το νέο καθεστώς πραγμάτων.

Για αυτό και οσάκις μιλώ, μιλώ για συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί υπάρχουν τα προβλήματα που αν δεν ξεπεραστούν, δεν μπορεί να καταλήξουν και σε λύση. Αυτά λέγοντας και με πλήρη σεβασμό στην ανάληψη μιας υποχρέωσης εκ μέρους και των δύο, να αποφεύγονται οι δηλώσεις που μπορεί να διαταράξουν το καλό κλίμα, θα πρέπει να πω, που επικρατεί στις συνομιλίες, θα τα πούμε στη συνέχεια. Αλλά θέλω να επαναλάβω τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας για την πραγματικά αμέριστη και άδολη συμπαράσταση που έχουμε από την Ελλάδα. Και ιδιαίτερα τον σεβασμό που από το 1974 και μετά, επιδεικνύουν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

Απαντώντας ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είπε «είναι χρέος μας».

Σχόλια αναγνωστών

Γκρίνια Ακιντζί στη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα

«Το να κατακρατείς με τη βια τις περιουσιες του αλλου, αλλά περισσοτερο το πολιτισμο του, τη χωρα του, ...»
Λευκωσιατης  |  13:29

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X