ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστασιάδης - Μητσοτάκης συζήτησαν το Κυπριακό

Δόθηκε έμφαση στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις Ελλάδας-Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ευκαιρία για μια άκρως εποικοδομητική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, αποτέλεσε η συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για την πορεία και τις προοπτικές των δικοινοτικών συνομιλιών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πάγια και αμέριστη συμπαράσταση της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία για επίλυση του Κυπριακού στη συνάντηση με Παυλόπουλο

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι ότι αυτό που προτείνουμε είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και όχι μετατροπή της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα προτεκτοράτο της οποιασδήποτε δύναμης, τόνισε κατά τη σύντομη συνομιλία του νωρίτερα με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της, διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρόεδρο “πως ήδη έχουν κατοχυρωθεί η μια διεθνής προσωπικότητα, η μια και μόνη κυριαρχία, η μια και μόνη ιθαγένεια. Σε αυτά δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία, είναι εκ των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί. Όπως επίσης, βεβαίως, και η κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Υπάρχουν, σημείωσε, και άλλα κεφάλαια στα οποία έχει γίνει σημαντική πρόοδος, όπως όμως εξίσου υπάρχουν και σημαντικά στοιχεία που αποτελούν συστατικά της λύσης που προσδοκούμε, που παραμένουν διαφορές, που έχει γίνει μια απλώς ανταλλαγή απόψεων, όπως είναι τα θέματα εδαφικών αναπροσαρμογών και εγγυήσεων.

Για τις εγγυήσεις τουλάχιστον, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι συμπατριώτες μας οι Τουρκοκύπριοι, ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο Κράτος και όχι μετατροπή της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα προτεκτοράτο της οποιαδήποτε δύναμης”.

Μιλώντας στη συνάντηση, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είπε ότι «με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτή τη φορά και λόγω της συμμετοχής σε ένα πολύ σημαντικό, πραγματικά, Forum, τη Σύνοδο του Νότου, η οποία ασχολείται με θέματα τα οποία δεν αφορούν μόνο την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αγγίζει υπαρξιακά θέματα για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η οικονομική κρίση, όπως είναι το Προσφυγικό”.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος επικεντρώθηκε στο “μεγάλο ζήτημα”, όπως είπε, το Κυπριακό, τονίζοντας ότι “είναι αυτονόητο ότι η συμπαράστασή μας είναι αμέριστη”.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι πρέπει να καταστεί σαφές πως η «συμπαράσταση είναι αμέριστη και τούτο οφείλεται στην αδιάσπαστη συνέχεια του Ελληνισμού. Όμως, αυτή η συμπαράσταση είναι χρέος της Ελλάδος που απορρέει από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την αλληλεγγύη, την οποία πρέπει να επιδεικνύουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα υπόλοιπα».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση