ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εγγυήσεις και Κυπριακό συζήτησαν Κοτζιάς-Έιντε

Υπάρχουν πολλά να γίνουν λέει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μακρά, ουσιαστική και εξαιρετική χαρακτήρισε την, σχεδόν τρίωρη, συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό που είχε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το καθεστώς των εγγυήσεων και ο ρόλος που οι εγγυήτριες δυνάμεις μπορούν να διαδραματίσουν στην επίτευξη συμφωνίας.

Μετά τη συνάντηση δηλώσεις έκανε μόνο ο κ. Έιντε, ο οποίος σημείωσε ότι οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε, είναι, με μεγάλη διαφορά, οι πιο εντατικές από τότε που ανέλαβε αυτήν τη θέση εδώ και δύο χρόνια. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα, εργάζονται με αφοσίωση και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα θέματα που παραμένουν στο τραπέζι, τόνισε.

Ο κ. Έϊντε είπε ότι η νέα εξέλιξη των τελευταίων μηνών, για την ακρίβεια των τελευταίων εβδομάδων, είναι ότι άρχισαν απευθείας συζητήσεις, υπό τη μορφή περισσότερο brainstorming, για τα θέματα της διευθέτησης του εδαφικού, που επί μακρόν είχε μείνει εκτός αλλά τώρα είναι στο τραπέζι, και τα θέματα της ασφάλειας που αφορούν μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο.

Σημείωσε ότι γι' αυτό το λόγο συναντήθηκε με τον Νίκο Κοτζιά και αύριο θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτά, όπως είπε, είναι τα θέματα στα οποία οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μ. Βρετανία, εμπλέκονται περισσότερα άμεσα.

Ο κ. Έιντε επεσήμανε ότι όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις, με δική τους πρωτοβουλία, επέδειξαν μεγάλη προσοχή στο να μην εμπλακούν σε αυτά τα θέματα που οι Κύπριοι πρέπει να λύσουν μόνοι τους. Όμως, πρόσθεσε, υπάρχουν τρεις διεθνείς συμφωνίες σε ισχύ και για να καταστεί εφικτή η αλλαγή, η κατάργησή τους ή η δημιουργία κάτι άλλου, είναι αναγκαία η υποστήριξη και η συνεργασία μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και ότι δεν υπάρχει έτοιμη συμφωνία. Σημείωσε, όμως, ότι οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί είναι πολύ περισσότερες από ό,τι είχε συμφωνηθεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι σήμερα. Συνέχισε λέγοντας ότι οι συνομιλίες έχουν οργανωθεί σε έξι κεφάλαια. Τα τέσσερα εξ αυτών έχουν, σε μεγάλο βαθμό, ολοκληρωθεί αν και υπάρχουν και ορισμένα σοβαρά θέματα που απομένουν. Εντούτοις, είπε, σε αυτά τα τέσσερα κεφάλαια βλέπει κανείς το περίγραμμα μιας συμφωνίας.

Όπως είπε, την Τετάρτη θα ξαναδεί τους δύο ηγέτες και μετά όλοι μαζί θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη, όπου προσφέρεται η ευκαιρία και στους δύο ηγέτες και στον ίδιο και σε κάθε άλλον που εμπλέκεται στη διαδικασία για διμερείς συναντήσεις, που θα αφορούν τόσο την οικονομική όσο και τη διεθνή διάσταση του θέματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση