ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συζητά Καυκαλιά-Κώστα το ΑΚΕΛ για τη δημαρχία Λεμεσού

Προτεραιότητα η επικράτηση στον δήμο και η συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε δύσκολο σταυρόλεξο μετατρέπονται οι δημοτικές και ιδιαίτερα ο Δήμος Λεμεσού για το ΑΚΕΛ. Το κόμμα της Αριστεράς γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη δυσκολία που θα παρουσιάσει στη Λευκωσία εξαιτίας της συσπείρωσης των κομμάτων γύρω από τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, θέλει πάση θυσία να διατηρήσει την επικράτησή του στη συμπρωτεύουσα αλλά και να πετύχει εκείνες τις συμμαχίες στην περιοχή που θα το απεγκλωβίσουν από την απομόνωση. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το μόνο πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συνενώσει πολιτικές δυνάμεις και για πολλούς να «κάνει περίπατο στις εκλογές» είναι ο Ανδρέας Χρίστου. Ωστόσο, όπως ανέφερε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η «Κ» ο νυν δήμαρχος Λεμεσού, παρά τις πιέσεις τόσο από το ΑΚΕΛ όσο και από τα άλλα κόμματα να επαναδιεκδικήσει, φαίνεται να έχει λάβει την απόφασή του να αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα. Την απόφασή του αναμένεται να δημοσιοποιήσει επισήμως την Πέμπτη.

Με αυτό ως δεδομένο, το ΑΚΕΛ ψάχνει να βρει εκείνον τον υποψήφιο ο οποίος θα μπορέσει να τύχει ευρείας αποδοχής. Ήδη οι τοπικοί παράγοντες βρίσκονται σε διαβουλεύσεις και συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Ανδρέα Χρίστου. Τα κύρια ονόματα που ακούγονται μεταξύ άλλων είναι του βουλευτή Λεμεσού Ανδρέα Καυκαλιά, ως ο υποψήφιος της ευρύτερης αντιπολίτευσης. Θα πρέπει να σημειωθεί άλλωστε πως ο Ανδρέας Καυκαλιάς είχε πρωτεύσει στις βουλευτικές εκλογές στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού και θεωρείται συνεπώς ένας δυνατός υποψήφιος. Μαζί με τον Ανδρέα Καυκαλιά, ακούγεται εντόνως και το όνομα του βουλευτή Κώστα Κώστα. Τα ονόματα των δύο βουλευτών μπαίνουν στο τραπέζι προς συζήτηση, χωρίς να θεωρείται ωστόσο κάτι τελεσίδικο.

Το ζήτημα που προβληματίζει είναι αν οποιαδήποτε άλλο πρόσωπο θα καταφέρει να συνενώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από το ΔΗΚΟ φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα θερμοί στο ενδεχόμενο στήριξης του Ανδρέα Χρίστου, όχι όμως σε οποιοδήποτε υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και στην ΕΔΕΚ καθώς στο κόμμα θα μπορούσαν να εξηγήσουν πως επιλέγουν την υποψηφιότητα Χρίστου αντί Νικολαϊδη, αλλά όχι οποιουδήποτε άλλου υποψήφιου απέναντι στον Νικολαϊδη. Στην ΕΔΕΚ το κύριο ζήτημα είναι να πετύχουν συνεργασίες και αντιλαμβάνονται τις δημοτικές ως ευκαιρία να διορθώσουν, εν μέρει, την πανωλεθρία των βουλευτικών, αυξάνοντας τους δήμους που κέρδισαν από το 2011.

Για να πετύχουν κάτι τέτοιο, γνωρίζουν πως δεν μπορούν να πορευθούν μόνοι αλλά να κάνουν τα ανάλογα πάρε-δώσε δήμων με τα άλλα κόμματα, χωρίς να αποκλείεται να «θυσιάσουν» τον Νίκο Νικολαϊδη.

Στο ενδεχόμενο πάντως που επιβεβαιωθεί η αποχώρηση Ανδρέα Χρίστου από την κούρσα των δημοτικών, η ΕΔΕΚ δεν αποκλείεται να στηρίξει τελικώς τον πρώην βουλευτή της.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X