ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με μεγάλες ελπίδες στη Νέα Υόρκη ο Ακιντζί

Η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την πενταμερή

Με μεγάλες ελπίδες μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων. Η τ/κ πλευρά θεωρεί ότι οι συναντήσεις και οι επαφές της Νέας Υόρκης μπορούν να δώσουν λύσεις σε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό.

Λίγο πριν την αναχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από το νησί, ο κύκλος του «Προεδρικού» διέδιδε την πληροφορία ότι η συνάντηση των δυο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και οι επαφές των εγγυητριών δυνάμεων ενδέχεται να ανοίξουν τον δρόμο για την πενταμερή διάσκεψη για τις εγγυήσεις. Την ίδια ώρα, η τ/κ πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και στις επαφές που θα πραγματοποιήσει ο κ. Ακιντζί με διάφορους παράγοντες στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην «Κ» από τ/κ δημοσιογραφικούς κύκλους, στις ΗΠΑ, η ηγεσία του κ. Ακιντζί ελπίζει ότι θα έχει μια σειρά εποικοδομητικών συναντήσεων και επαφών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την ε/κ πλευρά, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, την κυβέρνηση του Κατάρ, με τον Αντιπρόεδρο ή τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και άλλους διεθνείς παράγοντες που δείχνουν ενδιαφέρον για το Κυπριακό.

Η χρηματοδότηση της λύσης

Ένα ζήτημα, στο οποίο θα αποδώσει ιδιαίτερη σημασία η τ/κ πλευρά στις επαφές της στις ΗΠΑ είναι το ζήτημα της χρηματοδότησης της λύσης, κυρίως της γεφυρωτικής φόρμουλας στο περιουσιακό.

Η τ/κ πλευρά προβάλλει την άποψη ότι η τ/κ κοινότητα και η Τουρκία δεν έχουν στην διάθεση τους αρκετά οικονομικά κονδύλια για να ανταποκριθούν στο οικονομικό βάρος της λύσης. Στο περιουσιακό ζήτημα υπάρχει ανάγκη για ξένη βοήθεια έτσι ώστε να καλυφθούν οι αποζημιώσεις και να υπάρξουν περιθώρια ανάσας για την νέα ομοσπονδία, την επόμενη ημέρα της λύσης.

Με απώτερο στόχο λοιπόν, την εύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων κατά το ταξίδι του κ. Ακιντζί στις ΗΠΑ, η τ/κ πλευρά θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των διεθνών παραγόντων.

Στο μικροσκόπιο οι κινήσεις του Αναστασιάδη

Η τ/κ πλευρά, η οποία τρέφει ελπίδες για πιθανές εξελίξεις μετά την Νέα Υόρκη, εξακολουθεί να παρακολουθεί από κοντά και τις κινήσεις του Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό.

Η «Κ» πληροφορείται ότι το επιτελείο του κ. Ακιντζί παρακολουθεί και αναλύει λεπτομερειακώς τα μηνύματα που στέλνει ο κ. Αναστασιάδης.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του κ. Ακιντζί αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και στις ενδεχόμενες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Η ηγεσία του κ. Ακιντζί αναμένει ελπιδοφόρα μηνύματα από αυτή την συνάντηση.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση