ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκλεισε με Νικολαϊδή στη Λεμεσό ο ΔΗΣΥ

Αντιδράσεις και αποχωρήσεις στο Πολιτικό Γραφείο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τις πρώτες αποφάσεις για το ποιους δημάρχους στηρίζει σε κάθε δήμο ο ΔΗΣΥ, πήρε το βράδυ της Τρίτης το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, επιλέγοντας σε τρεις μεγάλους δήμους μη κομματικούς υποψηφίους και συγκεκριμένα τους Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη στη Λευκωσία, Αλέξη Μιχαηλίδη στη Λάρνακα και Νίκο Νικολαϊδη στη Λεμεσό.

Πριν από τη μαραθώνια συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου προηγήθηκε τεστ καταλληλότητας των ενδιαφερόμενων δημάρχων από τους κύριους συντονιστές ανά επαρχία, Λευτέρη Χριστοφόρου στη Λάρνακα, Γιώργου Γεωργίου στη Λεμεσό, Στέλλας Κυριακίδου και Νίκου Τορναρίτη στη Λευκωσία και Πρόδρομου Προδρόμου στην Πάφο, αλλά και συναντήσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η στήριξη στον νυν δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη πέραν από αναμενόμενη θεωρήθηκε και η πιο εύκολη απόφαση καθώς δεν υπήρχε και άλλος ενδιαφερόμενος. Το καίριο ζήτημα που ανησυχεί την Πινδάρου είναι πρώτα και κύρια η Λεμεσός καθώς το κόμμα παραμέρισε κομματικούς υποψηφίους για την υποψηφιότητα του Νίκου Νικολαϊδη και αυτό προκάλεσε ως αναμενόταν αντιδράσεις.

Ζήτημα τίθεται και για άλλους δήμους πέριξ της πρωτεύουσας όπου συναγερμικά στελέχη, έχουν κάνει αντάρτικο εξαγγέλλοντας ήδη την ανεξάρτητη υποψηφιότητά τους. Το αν ο συνωστισμός ενδιαφερομένων, οι πικρίες οι αντιδράσεις και τα αντάρτικα προκαλέσουν πλήγμα στον ΔΗΣΥ είναι ένα θέμα που απασχολεί εντόνως την Πινδάρου και θα προσπαθήσει μέσα στο επόμενο διάστημα να το χειριστεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Στηρίζουν τους παλιούς

Βάσει αρχής το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε την εκ νέου στήριξη των υφιστάμενων δημάρχων που επαναδιεκδικούν, όχι μόνο γιατί θεωρείται πετυχημένη η θητεία τους αλλά γιατί θεωρούν ότι έχουν περισσότερες προοπτικές εκλεξιμότητας. Δεδομένη θεωρήθηκε για όλους η εκ νέου στήριξη του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη για τη δημαρχία Λευκωσίας ενώ στους δήμους πέριξ της πρωτεύουσας που επικρατεί συνωστισμός ενδιαφέροντος, το κόμμα πάλι επέλεξε τους υφιστάμενους δημάρχους έναντι συναγερμικών στελεχών που ενδιαφέρονται.

Για παράδειγμα, στην Έγκωμη υποστηρίζεται ο νυν δήμαρχος Ζαχαρίας Κυριάκου ωστόσο ο δημοτικός σύμβουλος του κόμματος, Φοίβος Ζαχαριάδης, έχει ήδη ξεκινήσει τον προεκλογικό του, κάνοντας επαφές και με άλλα κόμματα. Ζήτημα τίθεται για τον μεγάλο δήμο Στροβόλου όπου το κόμμα αποφάσισε μεν να στηρίξει εκ νέου τον Λάζαρο Σαββίδη, ωστόσο ο συναγερμικός δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους που έχει εξαγγείλει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του έχει ήδη έρεισμα σε άλλους κομματικούς χώρους όπως την Κίνηση Αλληλεγγύης και τη Συμμαχία Πολιτών.

Με τον ίδιο τρόπο το Πολιτικό Γραφείο στήριξε εκ νέου τον Κώστα Πέτρου στον Άγιο Δομέτιο, παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον επί 25 χρόνια δημοτικό σύμβουλο του ΔΗΣΥ Γιώργο Καπάταη. Στο Δάλι, το κόμμα επιλέγει τον Λεόντιο Καλλένο, παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Πανίκο Κωνσταντινίδη, καθώς ο κ. Καλλένος πέραν από το ότι κρίνεται από τον ΔΗΣΥ ως πετυχημένος δήμαρχος, θα τύχει της στήριξης και του ΔΗΚΟ. Τη στήριξη στην υποψηφιότητα του Φαίδωνα Φαίδωνος ανανέωσε το Πολιτικό Γραφείο, παρά την υποψηφιότητα του συναγερμικού Ανδρέα Δημητριάδη, αλλά και στήριξη της επανεκλογής του Ευάγγελου Ευαγγελίδη στον Δήμο Αραδίππου.

Νικολαϊδης στη Λεμεσό

Τον Νίκο Νικολαϊδη, ως τον υποψήφιο που θα στηρίξει το κόμμα για τη Δημαρχία Λεμεσού, πήρε το βράδυ της Τρίτης ο ΔΗΣΥ καθώς όπως αναφέρεται είναι ο υποψήφιος που μπορεί να προκαλέσει πλήγμα στην τριμερή ενώ έχει παράλληλα μεγάλες πιθανότητες εκλεξιμότητας.

Η απόφαση στη Λεμεσό, φαίνεται προκάλεσε αντιδράσεις καθώς στελέχη του κόμματος θεωρούν σοφότερη την επιλογή ενός κομματικού υποψηφίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι που διεκδικούν την κομματική στήριξη για τη δημαρχία Λεμεσού και δεν είναι μέλη του Πολιτικού Γραφείου (Ανδρέας Μιχαηλίδης, Σάββας Στούππας, Φειδίας Νικολάου, Τώνης Αντωνίου, Ανδρέας Θεμιστοκλέους) αποσύρθηκαν ώστε να μείνει μία υποψηφιότητα απέναντι στον Ν. Νικολαιδη, ωστόσο διαφωνούσαν ο ένας από αυτούς να μπει σε κρίση με τον Νίκο Νικολαϊδη.

Άλλωστε και ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους προκατέβαλε τα όσα θα ακολουθήσουν με ανάρτησή του στο facebook. «Του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν του ταιριάζουν και δεν του αξίζουν τα ρούχα ούτε του οπαδού ούτε και του ουραγού. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει πάντοτε να ηγείται.

Πάντοτε για το γενικό καλό. Πάντοτε με τη δική του πολιτική ιδεολογία. Πάντοτε με τους δικούς του ανθρώπους που ο ίδιος, ο κόσμος του και η κοινωνία καταξίωσε. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός που αναδεικνύει τους ηγέτες του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν είναι για να ακολουθεί και να υποστηρίζει για δημάρχους μεμονωμένα πρόσωπα, που επειδή απέτυχαν για δεύτερη φορά να αποσπάσουν υποστήριξη από το ΑΚΕΛ, βρέθηκαν επαίτες στην αυλή του.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι πεδίον επίλυσης προσωπικών διαφορών μεταξύ στελεχών άλλων κομμάτων ούτε και καταφύγιο πρώην υπουργών του κ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ. Αρκετά δεινοπάθησε και δεινοπαθεί ο τόπος από την ακατανόμαστη αυτήν κυβέρνηση. Συγχωροχάρτια εμείς δεν διανέμουμε!» ανέφερε χαρακτηριστικά υποδηλώντας πως η υποψηφιότητα του Νίκου Νικολαϊδη δεν αγκαλιάζεται καθολικά από τους συναγερμικούς κύκλους στη συμπρωτεύουσα.

Με ΔΗΚΟ στη Λάρνακα

Το Πολιτικό Γραφείο ανακοίνωσε την στήριξη στην υποψηφιότητα του ΔΗΚΟϊκού Αλέξη Μιχαηλίδη, καθώς έτσι επιδιώκει να προκαλέσει πλήγμα στις διευρυμένες συνεργασίες του ενδιάμεσου χώρου. Άλλωστε το κυβερνών κόμμα, μετά και από το σκάνδαλο που εμπλέκει τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη, αντιλαμβάνεται πως δεν έχει πολλές πιθανότητες εκλεξιμότητας με κομματικό.

Σε ο,τι αφορά το Παραλίμνι, με την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Θεόδωρου Πυρίλλη και του Γιώργου Νικολέττου, το κόμμα επέλεξε να μη στηρίξει κανέναν εκ των δύο και να προχωρήσει κατά βούληση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το κόμμα είναι ιδιαίτερα δυνατό στην εν λόγω επαρχία και δεν θέλει να προκαλέσει αντιδράσεις λαμβάνοντας απόφαση υπέρ κάποιου εκ των δύο.

Σε παράταση οι κατεχόμενοι

Σε παράταση φαίνεται να οδηγείται η όποια απόφαση για κατεχόμενους δήμους καθώς το κόμμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα κινηθεί. Ήδη μετά και από την άρνηση του Αλέξη Γαλανού να επαναδιεκδικήσει, στην Αμμόχωστο ακούγεται εντόνως η στήριξη του Ανδρέα Λόρδου, γιου του πρώην βουλευτή Ντίνου Λόρδου ενώ τόσο στους Δήμους Κερύνειας Λευκόνοικου και Ακανθούς υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων.

Δεδομένη θεωρείται η στήριξη του κόμματος στους Χαρίλαο Χαριλάου στη Μόρφου. Ανδρέα Καουρή στη Λύση που διεκδικούν χωρός ανθυποψήφιο, όπως επίσης και στον νυν δήμαρχο Πέτρο Καρεκλά στην Κυθρέα, Σάββα Κοσιάρη, στον Καραβά και Νεοπτόλεμο Κοτσάπα στη Λάπηθο.

Οι υποψήφιοι που κλείδωσαν

Επαρχία Λευκωσίας
Δήμος Λευκωσίας: Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμος Γερίου: Αργυρης Αργυρο΄
Δήμος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης
Δήμος Λατσιών: Χρίστος Πιτταράς
Δήμος Δαλίου: Λεόντιος Καλλένος
Στρόβολος: Λάζαρος Σαββίδης
Άγιος Δομέτιος: Κώστας Πέτρου
Εκκρεμεί απόφαση για τους δήμους Λακατάμειας και Τσερίου

Επαρχία Λάρνακας
Δήμος Λάρνακας: Αλέξης Μιχαηλίδης (ΔΗΚΟ)
Δήμος Λιβαδιών: Μάριος Αρμένης (νυν δήμαρχος)
Δήμος Αραδίππου: Ευάγγελος Ευαγγελίδης (νυν δήμαρχος)
Δήμος Δρομολαξιάς: Χριστόφορος Κούμπαρος
Στην Αθηένου και στα Λεύκαρα δεν υπήρξε ακόμη ενδιαφέρον

Επαρχία Πάφου
Δήμος Πάφου: Φαίδωνας Φαίδωνος (νυν δήμαρχος)
Δήμος Πέγειας: Παντελής Χάρπας
Δήμος Γεροσκήπου: Μιχάλης Παυλίδης (νυν δήμαρχος)
Δήμος Πόλης Χρυσοχούς: Άγγελος Γεωργίου (υφιστάμενος δήμαρχος)

Επαρχία Λεμεσού
Δήμος Λεμεσού: Νίκος Νικολαϊδης
Δήμος Αγίου Αθανασίου: Ανδρέας Διογένους
Δήμος Ύψωνα: Άριστος Αριστείδου (νυν δήμαρχος)
Δήμος Γερμασόγειας: Ανδρέας Γαβριηλίδης
Δήμος Μέσα Γειτονιάς: Δώρος Αντωνίου (νυν δήμαρχος)
Δήμος Πολεμιδιών: Χρίστος Νεοκλέους

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X