ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θυμίζουν βουλευτικές του ‘16 οι αντιδράσεις στον ΔΗΣΥ

Αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Νικολαϊδη-Προέκτάσεις σε ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τα ευτράπελα της ιστορικής συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου για διαμόρφωση του ψηφοδελτίου για τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μάη, θυμίζουν οι αντιδράσεις που προκάλεσαν σε συναγερμικά στελέχη οι αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου το απόγευμα της Τρίτης, με τις κύριες ενστάσεις να επικεντρώνονται γύρω από την υποψηφιότητα του Νίκου Νικολαϊδη στη Λεμεσό. Πικρία, ανταγωνισμός και εσωστρέφεια επικρατεί άλλη μία φορά πέριξ της Πινδάρου με την απαρχή της προεκλογικής εκστρατείας. Το ερώτημα είναι αν το κόμμα θα καταφέρει να τιθασεύσει τις αντιδράσεις, μέχρι και την μέρα της κάλπης ή αν θα οδηγηθεί για άλλη μία φορά λαβωμένο στην προεκλογική κούρσα.

Αντιδρούν για Νικολαϊδη

Ο Δήμος Λεμεσού είχε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον αλλά κυρίως αντιδράσεις, καθώς από τους πέντε κομματικούς υποψηφίους, το Πολιτικό Γραφείο επέλεξε τον πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ Νίκο Νικολαϊδη. Στην Πινδάρου θεωρούν εδώ και καιρό πως η υποψηφιότητα του Νίκου Νικολαϊδη έχει σοβαρές πιθανότητες εκλεξιμότητας και συνεπώς πιθανότητες, ώστε ο ΔΗΣΥ να πάρει από τα χέρια του ΑΚΕΛ τον Δήμο της Λεμεσού. Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείο ωστόσο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πέντε υποψηφίων καταθέτοντας επιστολή την επομένη των αποφάσεων στην οποία υποστηρίζουν πως η απόφαση για στήριξη του Νίκου Νικολαϊδη, ήταν προειλημμένη.

Η «προειλημμένη απόφαση»

«Από την ημέρα που καταθέσαμε το ενδιαφέρον μας για να είμαστε υποψήφιοι δήμαρχοι που θα υποστηρίζονταν από την παράταξη μέχρι και χθες ουδέποτε καλεστήκαμε σε οποιανδήποτε συνάντηση ή διαβούλευση. Καλεστήκαμε χθες σε συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μιάμιση ώρα πριν την συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου.

Στη συνάντηση αυτή και οι 5 υποψήφιοι κακίσαμε ο ένας μετά τον άλλον την όλη διαδικασία την οποίαν θεωρήσαμε και θεωρούμε άκρως προσβλητική, εξηγήσαμε ποια θα ήταν η ορθή και κυρίως αναλύσαμε εν εκτάσει γιατί θα ήταν πολιτικό λάθος η επιλογή Νικολαΐδη.

Ο Πρόεδρος κ. Αβέρωφ, μας εισηγήθηκε να παραμείνουμε οι 5 και να αποφασίσουμε μεταξύ μας ποιος θα είναι ο ένας που θα υποστηριζόταν από την παράταξή μας για τη δημαρχία της Λεμεσού.

Μετά από την εξέλιξη αυτή και σε σύντομη διαβούλευση καταλήξαμε μέσα σε κλίμα ομοψυχίας ποιος θα ήταν ο ένας όπου με την ομόθυμη στήριξη και υποστήριξη των υπολοίπων 4 θα δίναμε μαζί τη μεγάλη μάχη για τη δημαρχία της Λεμεσού.

Στο Πολιτικό Γραφείο είπαμε τη θέση μας απέναντι στην εισήγηση του Προέδρου του κόμματος, είπαμε ότι πράγματι καταλήξαμε στον έναν χωρίς να τον κατονομάσουμε και δυστυχώς ο κύριος Αβέρωφ έκρινε ως ορθότερο ότι ο ένας που καταλήξαμε τελικά θα κρινόταν μαζί με τον κ. Νικολαϊδη.

Κοινή θέση όλων μας ήταν ότι επρόκειτο περί προειλημμένης απόφασης του προέδρου και της ηγεσίας και η χθεσινή διαδικασία ήταν μια παρωδία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή που προσυπέγραψαν οι Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ανδρέας Θεμιστοκλέους Σάββας Στούππας Φειδίας Νικολάου και Τώνυς Αντωνίου.

Ήδη ο Ανδρέας Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι εξέφρασε την απογοήτευσή του αλλά και τη διαφωνία του με την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Νικολαϊδη όχι για προσωπικούς αλλά για πολιτικούς λόγους. Λίγο πιο έντονη ήταν η τοποθέτηση του Ανδρέα Θεμιστοκλέους ο οποίος τον χαρακτήρισε ως «επαίτη» στην αυλή του ΔΗΣΥ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Νικολαΐδης ήταν ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΔΕΚ, ήταν στις εξέδρες του κ. Βασιλείου, του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Χριστόφια, πολέμησε λυσσαλέα τον Κληρίδη, τον Κασουλίδη και τον Αναστασιάδη, υπηρέτησε για 2 χρόνια ως υπουργός του κ. Χριστόφια και το 2011 εξελέγη βουλευτής με πριμοδότηση από το ΑΚΕΛ. Οι παροικούντες στη Λεμεσό το γνωρίζουν».

Στον ΔΗΣΥ υπάρχουν οι φωνές που επισημαίνουν ότι το κόμμα θα έπρεπε να προχωρήσει με δικό του υποψήφιο. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι «κριτήριο μας ήταν να προτείνουμε υποψηφιότητας που μπορούν να ικανοποιήσουν τα κριτήρια και τις ιδιαίτερες συνθήκες στις διάφορες τοπικές κοινωνίες». Όπως επεσήμανε οι δημοτικές εκλογές δεν είναι ευκαιρία για κομματική αντιπαράθεση ούτε για κομματικά στελέχη μόνο.

Προεκτάσεις και στην ΕΔΕΚ

Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ δεν είχε αρνητικές προεκτάσεις μόνο εσωκομματικά αλλά και στην ΕΔΕΚ, με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο να επισημαίνει πως με αυτό τον τρόπο ο ΔΗΣΥ παρεμβαίνει στα εσωκομματικά της ΕΔΕΚ. Πολιτικοί κύκλοι πέριξ της Βύρωνος ωστόσο επισημαίνουν ότι η στήριξη του ΔΗΣΥ προς τον Νίκο Νικολαϊδη ήταν αναμενόμενη. Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτό να αποτελέσει την αφορμή για τη μη στήριξη του Νίκου Νικολαϊδη από το ίδιο του το κόμμα και την συμπόρευσή του με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ στη συμπρωτεύουσα όπως άλλωστε εδώ και καιρό φημολογείται.

Πέραν όμως της ΕΔΕΚ, και το ΔΗΚΟ φαίνεται να βλέπει μάλλον με αμηχανία την πρωτοβουλία στήριξης δηκοϊκών στελεχών προτού το ίδιο αποφασίσει ποιόν θα στηρίξει. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Νίκου Κλεάνθους στο facebook όπου «Η επιλογή του Αλέξη Μιχαηλίδη (ΔΗΚΟϊκού) για τη δημαρχία της Λάρνακας από την ηγεσία του ΔΗΣΥ, πριν από την απόφαση του ΔΗΚΟ, ισοδυναμεί με ένα μεγάλο πολιτικό αυτογκόλ.

Και στο ΔΗΚΟ αντιδράσεις;

Η πολιτική αλαζονεία σε όλο της το μεγαλείο και απρόσμενη και εχθρική πρόκληση προς την ηγεσία του ΔΗΚΟ, στην οποίαν άλλα έλεγαν και άλλα διαβεβαίωναν. Ίσως και στους οπαδούς του ΔΗΣΥ να μην αρέσει αυτή η συμπεριφορά και η ποδηγέτηση τους. Ένα είναι βέβαιο οτι το ΔΗΚΟ θα συσπειρωθεί και θα αντιδράσει, όπως αντέδρασαν και οι οπαδοί του ΔΗΣΥ στο παιγνίδι της ηγεσίας του που πήγε να παιχτεί εις βάρος της βουλευτού Αννίτας Δημητρίου και ο κόσμος του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα αντέδρασε και την εξέλεξε πανηγυρικά».

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως πολιτικοί κύκλοι επισημαίνουν πως η στήριξη του Αλέξη Μιχαηλίδη από τον ΔΗΣΥ ήταν εδώ και καιρό γνωστή από το ΔΗΚΟ και πως οι όποιες αντιδράσεις Κλεάνθους θεωρούνται από κάποιους ως πικρία καθώς ο ίδιος ήθελε να διεκδικήσει εκλογή για τη δημαρχία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X