ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

To ΣτΕ καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της

Νέα αναβολή για τα περιουσιακά των εγκλωβισμένων στο ΣτΕ

ΚΥΠΕ

Νέα αναβολή για τον Ιούνιο του 2017 πήρε η εξέταση του θέματος των περιουσιακών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, καθώς και των κληρονόμων τους, μετά από απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), που συνεδρίασε μεταξύ 20-21 Σεπτεμβρίου, στο Στρασβούργο.

Εξετάζοντας, παράλληλα, την πρόοδο στην καταβολή των αποζημιώσεων στις υποθέσεις «Ξενίδη-Αρέστη» και «Βαρνάβα», το ΣτΕ εξέφρασε εκ νέου την έντονη αποδοκιμασία του για την απουσία προόδου και κάλεσε ξανά την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου υπό το μικροσκόπιο των αντιπροσώπων των κρατών μελών, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Σε όλες τις σχετικές με την Κύπρο αποφάσεις, πάντως, το Συμβούλιο της Ευρώπης εκφράζει για άλλη μια φορά την άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να πληρώσει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στους δικαιούχους.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση των αντιπροσώπων στο Στρασβούργο, επανήλθε το θέμα των περιουσιακών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, όπως είχε αποφασιστεί κατά την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου του 2015, για να λάβει το Σώμα τελικά την απόφαση να αναβάλει την εξέταση για το καλοκαίρι του επομένου έτους. Το ζήτημα εξετάζεται στο πλαίσιο της απόφασης του ΕΔΑΔ, του 2001, στη διακρατική προσφυγή Κύπρου εναντίον Τουρκίας.

Όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων στις υποθέσεις αγνοουμένων (Βαρνάβα και Άλλοι) και κατεχόμενων περιουσιών (Ξενίδη-Αρέστη), που εξετάζονται από κοινού από την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ, η Άγκυρα συνεχίζει να τηρεί «σιγή ασυρμάτου». Σύμφωνα με την Γραμματεία του Σώματος «δεν έχει ληφθεί καμία πληροφορία από τις τουρκικές Αρχές».

Η Επιτροπή Υπουργών έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η συνεχιζόμενη άρνηση εκ μέρους της Άγκυρας να πληρώσει τις αποζημιώσεις, τόσο σε σχέση με την απόφαση «Βαρνάβα», όσο και για τις 33 περιπτώσεις της ομαδικής προσφυγής «Ξενίδη-Αρέστη», αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διεθνών της υποχρεώσεων.

Στην ενδιάμεση απόφασή της, τον Σεπτέμβριο του 2014, η Επιτροπή Υπουργών είχε υπενθυμίσει τη σχετική αλληλογραφία που αποστάληκε προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών για το θέμα, αλλά και την άνευ όρων υποχρέωση για συμμόρφωση.

Έκτοτε, επαναλαμβάνει συνεχώς την έκκληση της προς την Άγκυρα για πληρωμή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους με τον οφειλόμενο τόκο. Επιχειρήθηκε ακόμη και η εμπλοκή του ΓΓ του ΣτΕ, αλλά και των κρατών μελών, ώστε να μεσολαβήσουν για το ζήτημα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Το θέμα παραπέμπεται τελικά για νέα εξέταση τον προσεχή Δεκέμβριο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση