ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν ικανοποιεί την τουρκική πλευρά η διάσκεψη της Νέας Υόρκης

Τα μηνύματα αισιοδοξίας από τον Μουσταφά Ακιντζί, δεν έπεισαν τ/κ πλευρά και Άγκυρα.

Στον απόηχο της συνάντησης των δυο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η γκρίνια και ο προβληματισμός στην δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της Κύπρου και στην Τουρκία έχουν αρχίσει. Ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας και οι υποστηρικτές του επιχειρούν να προβάλλουν την άποψη ότι οι εντατικές διαβουλεύσεις με απώτερο στόχο την λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος αυτού του έτους συνεχίζονται. Εντούτοις η εν λόγω αισιόδοξη άποψη δεν βρίσκει μεγάλο αντίκτυπο στους κόλπους της τ/κ Δεξιάς και στην Άγκυρα. 

Αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί φρόντισε να στείλει μηνύματα αισιοδοξίας στην κοινότητα και στους υποστηρικτές του. Επίσης ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην συνέχεια της εντατικής προσπάθειας για λύση μέχρι τα τέλη του 2016 και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν λόγοι για προβληματισμό και απαισιοδοξία.

Την αισιοδοξία του κ. Ακιντζί αναπαράγουν οι υποστηρικτές του και κάποια από τα τ/κ μέσα ενημέρωσης οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι επαφές του τ/κ ηγέτη στη Νέα Υόρκη όχι μόνο δεν αφήνουν περιθώρια για ανησυχία αλλά συμβάλλουν θετικά στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

Η «Κ» πληροφορείται ότι ο κ. Ακιντζί θα συνεχίσει να στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας και μετά την επιστροφή του στο νησί όπου σκοπεύει να υπογραμμίσει το εντατικοποιημένο ενδιαφέρον του ΟΗΕ και των διεθνών παραγόντων για την λύση του Κυπριακού. Επίσης, ο τ/κ ηγέτης θα συνεχίσει να προβάλλει την άποψη ότι το παράθυρο ευκαιρίας για μια «γρήγορη λύση» ενδέχεται να κλείσει μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Το «μέτωπο» της γκρίνιας

Μερίδες της τ/κ κοινότητας, κυρίως η τ/κ Δεξιά και κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης, δεν συμμερίζονται την αισιόδοξη ανάγνωση του κ. Ακινζί. Κατά την άποψη τους η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη ήταν αυτή που πήρε αυτό που επιθυμούσε από την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη καθώς έκλεισε με επιτυχία την πόρτα στην επιδιαιτησία και στα χρονοδιαγράμματα.

«Η ε/κ ηγεσία επιστρέφει στο νησί, έχοντας εξασφαλίσει όλα όσα ζητούσε», αναφέρει χαρακτηριστικά από τον επίσημο λογαριασμό της η τουρκική ιστοσελίδα Abhaber η οποία ειδικεύεται στην ειδησεογραφική κάλυψη θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα, η ε/κ πλευρά ακολούθησε μια επιτυχημένη στρατηγική κατορθώνοντας πριν από την χθεσινή σύσκεψη να έρθει σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ για το τελικό ανακοινωθέν το οποίο ικανοποιεί τις θέσεις της.

Κριτική στον ΟΗΕ ασκεί και ο δημοσιογράφος Σεφά Καράχασαν, ο οποίος καλύπτει τις εξελίξεις στο Κυπριακό για λογαριασμό της Μιλλιγιέτ. Σχολιάζοντας τα στιγμιότυπα της συνάντησης των δυο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Καράχασαν τονίζει ότι η αναμνηστική φωτογραφία με τους δυο ηγέτες να κοιτούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις συμβολίζει το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές σε διάφορα ζητήματα.

Κατά την γνώμη του, το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επέλεξε να αναφερθεί στο Χαλέπι και να υποβαθμίσει την σημασία της λύσης, καθώς και επανάληψη των συνηθισμένων σλόγκαν από τις εμπλεκόμενες πλευρές, ρίχνουν φως στην απαισιόδοξη εικόνα που επικρατεί στο Κυπριακό. Την ίδια στιγμή έντονη γκρίνια επικρατεί και στους κόλπους της τ/κ Δεξιάς, οι εκπρόσωποι της οποίας υποστηρίζουν ότι οι δυο πλευρές αδυνατούν να έρθουν σε συνεννόηση σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση