ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:10
 

Μετά την εξαγγελία Χρίστου, πέφτουν οι τόνοι στον ΔΗΣΥ

Σε προσωρινή εκεχειρία Πινδάρου με την ομάδα της Λεμεσού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μετά και την απόφαση του νυν δημάρχου Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου να διεκδικήσει στη Λεμεσό, αλλά και τις εκ των υστέρων πυροσβεστικές κινήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου, φαίνεται να κόπασε επί του παρόντος η ένταση στη Λεμεσό. Πλέον η συναγερμική πεντάδα η οποία κατήγγειλε προειλημμένες αποφάσεις χαρακτήριζε παρωδία την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου να προχωρήσει με την υποψηφιότητα του Νίκου Νικολαϊδη , και άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο ανταρσίας φαίνεται να έρχεται προσωρινά σε εκεχειρία με την Πινδάρου.

Οι έντονες αντιδράσεις, ακόμα και οι απειλές περί ανταρσίας κάποιων εκ των πέντε συναγερμικών ενδιαφερομένων, κινητοποίησαν τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να προλάβει έστω και εκ των υστέρων τον κύκλο της εσωστρέφειας στον οποίο ετοιμαζόταν να διέλθει για ακόμα μια φορά προεκλογικά ο ΔΗΣΥ. Είναι γι αυτό που την προηγούμενη Παρασκευή, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μετέβη προσωπικά στη Λεμεσό και μίλησε με τον κάθε ενδιαφερόμενο για τη δημαρχία της Λεμεσού προσωπικά, εξηγώντας τους, τους λόγους επιλογής του Νίκου Νικολαϊδη. Όπως αναφέρουν συναγερμικοί κύκλοι, αν και η ζημιά έγινε, φαίνεται να κόπασε η έντονη αντίδραση των συναγερμικών Λεμεσιανών ως προς την επιλογή του Νίκου Νικολαϊδη.

Στο στόχαστρο ο Γεωργίου

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Πινδάρου πνέει τα μένεα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου την όλη υπόθεση. Ή όπως λένε καλύτερα για την πλήρη «απάθεια που επέδειξε» στη διαχείριση της Λεμεσού. Όπως είναι γνωστό ο κ. Γεωργίου, ήταν ο συντονιστής της Επαρχίας Λεμεσού και συνεπώς ο υπεύθυνος για να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις και διεργασίες με τους ενδιαφερομένους και να προλάβει τυχόν αντιδράσεις. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της συναγερμικής πεντάδας, δεν είχε μπει καν στη διαδικασία συζήτησης ή διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους, ασχέτως αν τα δημοσιεύματα περί συνωστισμού ενδιαφερομένων και ενστάσεων προς μία υποψηφιότητα Νικολαϊδη έδιναν και έπαιρναν.

Οι παρενέργειες εξαγγελίας Χρίστου

Και όσο κι αν ο συναγερμικός πρόεδρος πιστώνεται ως δεινός διαπραγματευτής, ο λόγος που φαίνεται να κόπασε η ένταση στη συμπρωτεύουσα, δεν οφείλεται τόσο στις εκ των υστέρων πυροσβεστικές του κινήσεις, αλλά στην απόφαση του Ανδρέα Χρίστου να διεκδικήσει τρίτη θητεία. Στην Πινδάρου, θεωρούσαν πως με την απόφαση στήριξης Νίκου Νικολαϊδη, ο Ανδρέας Χρίστου θα αποχωρούσε επισήμως από το προεκλογικό παιχνίδι. Λίγο οι εντάσεις στον ΔΗΣΥ, λίγο οι πιέσεις από τον Ενδιάμεσο, αλλά κυρίως η κρίση στην οποία βρίσκεται το ΑΚΕΛ, ανάγκασαν τον Ανδρέα Χρίστου να αλλάξει γνώμη και να διεκδικήσει επανεκλογή. Η απόφαση του Χρίστου να διεκδικήσει έκλεισε τα στόματα στη Λεμεσό. Όπως εκτιμούν κάποιοι, αντιλήφθηκαν πως το κόμμα δεν πρέπει να οδηγηθεί διασπασμένο σε μία τόσο κρίσιμη μάχη και με έναν δυνατό αντίπαλο. Υπάρχουν και τα στελέχη που εκτιμούν πως οι όποιες αντιδράσεις προκαλούνταν καθώς θεωρούσαν δεδομένη την αποχώρηση του Χρίστου από το παιχνίδι και θεωρούσαν πιθανή τη δική τους εκλογή. Οι ίδιοι κύκλοι θυμίζουν άλλωστε πως τόσο το 2006, όσο και το 2011 κανένας δεν τολμούσε να διεκδικήσει τη δημαρχία της Λεμεσού. Μπήκαν όπως λένε για το «κομματικό συμφέρον» και για μία αξιοπρεπή μάχη οι Ελένη Θεοχάρους και ο Αντρέας Κυπριανού αντιστοίχως.

Διαβουλεύσεις με τους αντάρτες

Θα πρέπει να σημειωθεί πως την περασμένη Παρασκευή, η ηγεσία του κόμματος είχε συναντήσεις και με εκείνους τους ενδιαφερόμενους συναγερμικούς δημάρχους που διεκδικούν εκλογή παρά την στήριξη του κόμματος σε άλλους υποψηφίους. Στη Λευκωσία πιο συγκεκριμένα, η ηγεσία συζήτησε με τον Γιώργο Καπάταη που διεκδικεί τη δημαρχία Αγίου Δομετίου, τον Πανίκο Κωνσταντινίδη στο Δάλι τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους στον Στρόβολο και τον Φοίβο Ζαχαριάδη στην Έγκωμη. Όπως εκτιμούν συναγερμικοί κύκλοι, οι περισσότεροι αναμένεται να αποχωρήσουν από το προεκλογικό παιχνίδι, πλην των Ανδρέα Παπαχαραλάμπους στον Στρόβολο και Φοίβο Ζαχαριάδη στην Έγκωμη, οι οποίοι φαίνεται να έχουν σημαντικά ερείσματα.

Αναβολή εκλογών;

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην ατζέντα των τελευταίων ημερών συζητείται εντόνως το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών. Την όλη διαδικασία φαίνεται να ανέλαβε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος για να προσμετρήσει αντιδράσεις. Ο ΔΗΣΥ φαίνεται να βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως επίσης και η ΕΔΕΚ, ανεπισήμως. Το κύριο ζήτημα είναι το ΑΚΕΛ το οποίο αν και επισήμως διαφωνεί, κύκλοι πέριξ της Εζεκίας Παπαϊωάννου εκτιμούν πως μία τέτοια αναβολή, την κρίσιμη αυτή στιγμή που διάγει, μάλλον βοηθά το κόμμα. Το σίγουρο είναι πως οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το επόμενο δεκαήμερο.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X