ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Εντατικές συνομιλίες για τα 4 κεφάλαια εκτός Κύπρου

Θα καθοριστεί μια νέα ημερομηνία για συνάντηση τύπου Καμπ Ντέιβιντ λέει ο τ/κ ηγέτης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνάντηση τύπου Καμπ Ντέιβιντ για τη συζήτηση του Κυπριακού προτείνει ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος σε συνέντευξή του στην Χαβαντίς αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Όπως είπε στην απεσταλμένη της εφημερίδας στη Νέα Υόρκη, Εσρά Αϊγκίν, ο κ. Ακιντζί με την επιστροφή των δύο ηγετών στην Κύπρο θα ακολουθήσουν δύο εβδομάδες εντατικών συνομιλιών για τα τέσσερα κεφάλαια που έχουν ήδη συζητηθεί, Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός εξουσίας, Περιουσιακό, ΕΕ και Οικονομία. “Αναμένω ότι μετά την συζήτηση των τεσσάρων κεφαλαίων στην Κύπρο, σε επαφή με την Γενική Γραμματεία των ΗΕ θα καθοριστεί μια νέα ημερομηνία και σε μια μορφή τύπου καμπ (Καμπ Ντέιβιντ) θα συζητηθεί λεπτομερώς το εδαφικό. Αμέσως μετά θα γίνει η πενταμερής. Και ο ΓΓ αυτό περιμένει από εμάς”. Όλα αυτά, πρόσθεσε, θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, ακόμη και εάν δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα, οι πλευρές θα εφαρμόσουν το υφιστάμενο – όπως είπε – χρονοδιάγραμμα, χαρακτήρισε δε μειονέκτημα το γεγονός ότι δεν καθορίστηκε ένα μεσο-χρονοδιάγραμμα ή ένα μεσο-πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι εφαρμόζεται ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα και αυτό “υπάρχει και στο μυαλό της ε/κ πλευράς”.

Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτή την εργασία θα αντιμετωπίσουμε τα ρίσκα του 2017 και ίσως και ένα αδιέξοδο, που δεν θα είναι προς όφελος κανενός. “Ελπίζω πως όλοι έχουν καταλάβει τη σημασία αυτών των τριών μηνών, το έχουν αντιληφθεί και θα κάνουν τα απαραίτητα για να το πραγματοποιήσουν”.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι πριν μεταβούν στη Νέα Υόρκη είχε μιλήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και είχαν πρόθεση να μετέφερναν στον ΓΓ του ΟΗΕ το μήνυμα ότι θα συζητήσουν εντατικά τα εναπομείναντα θέματα στα τέσσερα κεφάλαια τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτώβρη και να προετοιμαζόταν ο ίδιος ο ΓΓ μετά το τέλος του Οκτώβρη για μια πενταμερή διάσκεψη. Βεβαίως, συμπλήρωσε, εάν μέσα σε αυτές τις 15 ημέρες δεν θα διένυαν απόσταση στις εντατικές διαπραγματεύσεις δεν θα του έδιναν το σήμα να προχωρήσει.

Αυτή, είπε, ήταν η πρόθεσή τους, αλλά αυτό δεν το είπε ξεκάθαρα στην τριμερή συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. “Αυτό δεν έγινε γιατί στην ε/κ πλευρά υπάρχει μια φοβία χρονοδιαγραμμάτων”.

Τόσο στην Χαβαντίς όσο και στην Χαλκίν Σεσί ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι παρ` όλο που δεν έχει τεθεί επισήμως ένα χρονοδιάγραμμα, ούτε έχει καθορισθεί ένα μεσο-χρονοδιάγραμμα, ακολουθείται ένα φυσικό χρονικό όριο για τους επόμενους τρεις μήνες οπόταν και λήγει η θητεία του Μπαν Κι μουν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση