ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Και με ΑΚΕΛ και με ΕΔΕΚ προχωρά στις δημοτικές το ΔΗΚΟ

Εντάσεις κατά τη διάρκεια του Εκτελεστικού Γραφείου για τη δημαρχεία Στροβόλου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Διεκδικώντας επί του παρόντος δέκα περίπου δήμους και κλειδώνοντας συνεργασίες με ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ προχωρά στις επικείμενες δημοτικές εκλογές το ΔΗΚΟ. Κάποιοι δήμοι φαίνεται να προκαλούν έριδες και ανάγκη για περεταίρω διαβούλευση, όπως αυτός του Δαλίου, ενώ από την όλη διαδικασία δεν αποφεύχθηκαν οι εντάσεις, τουλάχιστον για τη δημαρχεία Στροβόλου.

Οι μεγάλοι δήμοι

Σε ο,τι αφορά τους τρεις μεγάλους δήμους, το ΔΗΚΟ υποστηρίζει στη Λευκωσία τον νυν Δήμαρχο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη στον Δήμο Λεμεσού τον Ανδρέα Χρίστου, ενώ στην Πάφο θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του ΕΔΕΚίτη Άκη Χρυσόμηλου. Η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη φαίνεται να τυγχάνει της στήριξης όλων πλην του ΑΚΕΛ, ενώ τόσο στη Λεμεσό όσο και στην Πάφο κλειδώνει η τριμερής ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ.

Ένταση για τον Στρόβολο

Σε ότι αφορά τους δήμους της Λευκωσίας, το ΔΗΚΟ προχωρά με την κομματική υποψηφιότητα του Χρίστου Τσίγκη η οποία στηρίζεται μεν από την ΕΔΕΚ αλλά όχι από το ΔΗΚΟ. Ήδη η απόφαση του κόμματος να προχωρήσει με τον κ. Τσίγκη προκάλεσε την αντίδραση της Αντιγόνης Παπαδοπούλου η οποία ενδιαφερόταν για τη δημαρχεία. Μάλιστα, η πρώην ευρωβουλευτής έφυγε –σύμφωνα με πληροφορίες- διαμαρτυρόμενη από τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου.

Πέραν του κ. Τσίγκη, στον Δήμο Αγλαντζιάς, το κόμμα προχωρά με την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Κώστα Κόρτα ο οποίος υποστηρίζεται τόσο από το ΑΚΕΛ όσο και από την ΕΔΕΚ. Στον Άγιο Δομέτιο με τον Γιώργο Θεοφίλου, ενώ στην Λακατάμεια στηρίζει τον υποψήφιο της ΕΔΕΚ Γιάννη Πιερίδη. Αν και το ΑΚΕΛ ζητούσε μέχρι τελευταία στιγμή τη στήριξη του ΔΗΚΟ για τον Δήμο Λακατάμειας, φαίνεται τελικώς να κέρδισε στήριξη από το ΔΗΚΟ στους Δήμους Γερίου με τον Νεόφυτο Παπαλαζάρου και Λατσιών με τον Κυριάκο Παρπούνα. Το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ δεν ανακοίνωση στήριξη του Λεόντιου Καλλένου στο Δάλι, δημάρχου που προέρχεται από το ΔΗΣΥ, δίνει ελπίδες στο ΑΚΕΛ, ότι το ΔΗΚΟ θα τον ακολουθήσει στον σημαντικό για το κόμμα της Αριστεράς δήμο.

Αναφορικά με τους Δήμους της Λεμεσού το ΔΗΚΟ έλαβε απόφαση για υποστήριξη του Παύλου Πάυλου για τον Δήμο Γερμασόγειας και του Ανδρέα Θεοδώρου για τον Δήμο Πολεμιδιών.Στον Δήμο Σωτήρας στην Επαρχία Αμμοχώστου, το ΔΗΚΟ στηρίζει την υποψηφιότητα του Αδάμου Καϊκκη. Στην Επαρχία Λάρνακας το ΔΗΚΟ στηρίζει Χριστόφορο Κουμπάρο για τον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού και τον Μάριο Αρμένη στα Λιβάδεια.

Αναφορικά με τους κατεχόμενους Δήμους το ΔΗΚΟ θα υποστηρίξει την Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη στην Κερύνεια με τη στήριξη ΑΚΕΛ ΕΔΕΚ, τον Χαράλαμπο Πίττα στην Μόρφου με τη στήριξη της ΕΔΕΚ, τον Νεοπτόλεμο Κότσαπα στην Λάπηθο και τον Νίκο Χατζηστεφάνου της ΕΔΕΚ στον Καραβά.

Εκλογικές διεργασίες

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για τους Δήμους Λάρνακας και Μέσα Γειτονιάς, όπου υπάρχουν πέραν του ενός ενδιαφερομένου, το κόμμα θα προχωρήσει σε εκλογική διαδικασία για να αναδείξει τον εκλεκτό του κόμματος για τον κάθε δήμο. Η απόφαση θα ληφθεί την επόμενη Παρασκευή στις 14 Οκτωβρίου.

Παράταση για διαβουλεύσεις

Υπάρχουν βέβαια και οι δήμοι για τους οποίους το κόμμα δεν έχει λάβει τελική απόφαση και βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση. Πέραν του Δαλίου, ανοικτό παραμένει το πώς θα κινηθεί στο Τσέρι, με το ΑΚΕΛ να επιδιώκει στήριξη στον εν λόγω δήμο, όπως επίσης και στην Αμμόχωστο για την υποψηφιότητα του Σίμου Ιωάννου. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και για τους κατεχόμενους δήμους Λευκονοίκου, Κυθρέας, Λύσης και Ακανθούς, όπως επίσης και στην Επαρχία Λάρνακας, στους Δήμους Αθηένου, Αραδίππου και Λεύκαρα. Στην Επαρχία Λεμεσού εκκρεμούν ακόμη οι δήμοι του Ύψωνα Άγιου Αθανάσιου και Πολεμιδιών, και στην Πάφο αυτοί της Πόλης Χρυσοχούς, της Πέγειας και της Γεροσκήπου. Το κόμμα διαβουλεύεται ακόμη και για τον δήμο Έγκωμης, μετά και από την απόφαση του Σπύρου Παναγή να μη διεκδικήσει.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση