ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακιντζί: Πρόοδος στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης

Κάθε νέα σύγκλιση και πρόοδος επηρεάζει θετικά την συνέχεια των συνομιλίες

Πρόοδο στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης «βλέπει» ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας μετά την συνάντηση της Τετάρτης με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία στο ζήτημα της υπογραφής διεθνών συμβάσεων από τις συνιστώσες πολιτείες.

Ο κ. Ακιντζί δηλώνει τα εξής: «Στις ομόσπονδες δομές, οι ομόσπονδες κυβερνήσεις και τα ιδρυτικά κράτη έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συνθήκες που αφορούν τα δικά τους πεδία εξουσιοδότησης». Σημειώνει ότι το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση της νέας ομοσπονδίας της Κύπρου.

Οι δυο πλευρές θα έχουν την δυνατότητα να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες στα πεδία πολιτισμού, τέχνης, παιδείας, αθλητισμού, εμπορίου, τουρισμού, οικονομικών επενδύσεων και οικονομικής συνεργασίας. Ο κ. Ακιντζί τονίζει: «Μετά την λύση το Τουρκοκυπριακό Ιδρυτικό Κράτος (συνιστώσα πολιτεία) θα μπορεί να υπογράφει οικονομικές συμφωνίες με την Τουρκία και με άλλες χώρες».

Ο επόμενες στόχος, σύμφωνα με δηλώσεις του, είναι η τακτοποίηση των θεμάτων διακυβέρνησης-κατανομής εξουσίας, Ε.Ε. και Οικονομίας. Οι συναντήσεις των δυο ηγετών θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί η κάθε νέα σύγκλιση και πρόοδος επηρεάζει θετικά την συνέχεια των συνομιλιών.

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε και τα εξής: «Ο κύριος Άϊντε και οι βοηθοί του δημιούργησαν μια λίστα με τα θέματα που παραμείνουν ανοιχτά στα τέσσερα κεφάλαια».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση