ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενισχυμένη στην τριμερή του Καΐρου η Λευκωσία

Δυο συναντήσεις διμερούς ενδιαφέροντος θα έχει με τον Σίσι ο ΠτΔ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με στόχο να εδραιώσει ακόμα περισσότερο το ρόλο και την θέση της Κύπρου στις περιφερειακές συμμαχίες της περιοχής μετέβη στο Κάιρο η κυπριακή αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τέταρτη τριμερή συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Η πρόσφατη υπογραφή της πρώτης διακρατικής συμφωνίας πλαισίου για θέματα ενέργειας με την Αίγυπτο αλλά και οι προχωρημένες επαφές σε τεχνοκρατικό επίπεδο βάζει την Λευκωσία σε πλεονεκτική θέση ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον ενεργειακό άξονα κατά κύριο λόγο με το Κάιρο. Κάτι που φαίνεται και από την ατζέντα των επαφών του Νίκου Αναστασιάδη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα πέρα από τα όσα θα απασχολήσουν τους ηγέτες σε τριμερές επίπεδο.

Το προχωρημένο στάδιο στο οποίο βρίσκεται Κύπρος και Αίγυπτος στον τομέα έρευνας εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εκ των πραγμάτων δημιουργεί μια συνεργασία δυο ταχυτήτων σε σχέση πάντα με την Ελλάδα όπου παραμένουν σε εκκρεμότητα βασικά ζητήματα όπως η οριοθέτηση οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο.

Ενδεικτικό του στάτους συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου είναι ο ξεκάθαρος προσανατολισμός που υπάρχει στην κυπριακή πλευρά για την διαδρομή των κοιτασμάτων ΦΑ από το «Αφροδίτη» προς τις αγορές. Η Λευκωσία με βάση τα σημερινά δεδομένα επιλέγει την εξαγωγή ΦΑ μέσω Αιγύπτου αφήνοντας για το απώτερο μέλλον τις όποιες άλλες επιλογές υπάρχουν και που ενδεχομένως να αγγίζουν και τον άλλο στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή το Ισραήλ.

Εκ των πραγμάτων η Ενέργεια θα αποτελέσει και πάλι την προμετωπίδα των επαφών στο Κάιρο μιας και στο επόμενο διάστημα η δυο χώρες θα πρέπει να καταλήξουν σε αριθμό διακρατικών συμφωνιών προτού τον λόγο πάρουν οι εταιρείες για τα εμπορικά συμβόλαια. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκτός από τις επαφές σε τριμερές επίπεδο θα συναντηθεί άλλες δυο φορές με τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο.

Εκτός από τα ενεργειακά σε διμερές επίπεδο της ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να υπογραφεί Συμφωνία για τις Αεροπορικές Μεταφορές. ενώ σε επίπεδο τριμερούς η ατζέντα περιλαμβάνει τις περιφερειακές εξελίξεις, τις σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες σε τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία, το περιβάλλον, οι αερομεταφορές, οι θαλάσσιες μεταφορές και το εμπόριο.

Οι τρείς ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν δύο Κοινές Δηλώσεις Προθέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο για θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, θαλάσσιων μεταφορών και κρουαζιέρων αναψυχής.

Σφήνα Τουρκίας μέσω Ακιντζί
Σε μια προσπάθεια ευρύτερης εμπλοκής της τουρκικής πλευράς στα ενεργειακά της περιοχής ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας υπεραμύνθηκε του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία στην μεταφορά των κοιτασμάτων ΦΑ της περιοχής στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο 23ο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές επιδιώξεις τόσο από οικονομικής όσο και πολιτικής απόψεως. Υπεραμύνθηκε ότι η μόνη ασφαλής οδός για τις ευρωπαϊκές αγορές είναι η Τουρκία με οφέλη για όλα τα κράτη της περιοχής.

Ο Μουσταφά Ακιντζί έφθασε στο σημείου στο όνομα της ρεαλιστικής αντίληψης να υποστηρίξει ότι η Τουρκία είναι συμφέρουσα επιλογή ακόμα και για το ηλεκτρικό καλώδιο Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση