ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ:Υπάρχουν σημαντικά θέματα που αν δεν επιλυθούν δεν θα υπάρξει λύση

Στήριξη στις συνομιλίες έδωσαν Ελλάδα και Αίγυπτος

Το προσφυγικό απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Μεταξύ άλλων στις ομιλίες τους Σίσι και Τσίπρας τόνισαν τη στήριξή τους στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυση του Κυπριακού. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι στη σύνοδο συζητήθηκαν τρόποι για ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών σε περισσότερους τομείς και κυρίως σε θέματα ασφάλειας της περιοχής, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στο κυπριακό και στην ενημέρωση που έκανε προς τους ηγέτες Ελλάδας και Αιγύπτου, τονίζοντας πως υπάρχουν σημαντικά θέματα που αν δεν επιλυθούν δεν θα υπάρξει λύση. 

Σίσι: Νέο πρότυπο

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου στην ομιλία του ανέφερε «H Αίγυπτος δίνει σημασία στη συνεργασία. Έχουμε την ανάγκη να πραγματοποιήσουμε ένα νέο πρότυπο για να εντάξουμε κι άλλες χώρες. Πρέπει να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς, και αυτό το βλέπουμε κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας. Αυτά τα σχέδια είναι στα χέρια των μελλοντικών γενεών. Πρέπει να πραγματοποίησουμε κοινά σχέδια στον τουριστικό τομέα. Αυτή η συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και όφελος. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια για λόγους που ξέρετε όλοι. Ακόμα, συζητήσαμε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το θέμα. Εξήγησα τη θέση της Αιγύπτου. Δεν βασίζονται αυτά τα θέματα μόνο στην ασφάλεια. Είδαμε ότι πρέπει να γίνει δίκαιη λύση του προβλήματος του προσφυγικού. Ακόμα επισημάναμε την ανάγκη δίκαιης λύσης του Κυπριακού και την ένωση των δύο τμημάτων του νησιού και την αναγνώριση των αποφάσεων του ΟΗΕ».

ΠτΔ: Συζητήσαμε τη δημιουργία μεικτής επιτροπής

Στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή της συνόδου και πρόσθεσε «Η σημερινή συνάντηση σε επίπεδο κορυφής υπήρξε επιτυχής ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους. Η υιοθέτηση της διακήρυξης του Καΐρου επιβεβαιώνει ότι ο διάλογος προάγουν την ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο. Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις. Κοινή διαπίστωση είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Σήμερα αποφασίσαμε να διευρύνουμε περισσότερο το διάλογο σε όλα τα επίπεδα. Κύπρος και Ελλάδα έχουμε επιβεβαιώσει ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις σχέσεις Ε.Ε. και Αιγύπτου. Ανταλλάξαμε απόψεις σε περιφερειακά ζητήματα και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντωντισμένες προσπάθειες. Δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω για τις παρούσες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Θέματα σημαντικά που αν δεν επιλυθούν, δεν θα υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σίσι για τη στήριξη που προσφέρει εδώ και χρόνια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ταυτόχρονα εξέφρασα την ευγνωμοσύνη προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ευημερία και στις προοπτικές συνεργασίας με την Ευρώπη. Συζητήσαμε τρόπους για τη δημιουργία μεικτής οικονομικής επιτροπής. Προσβλέπω στη συνέχεια και εμβάνθυση των σχέσεων των χωρών μας».

Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως για την Ελλάδα η συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή. «Προτάσσουμε ένα μοντέλο συνεργασίας. Στον τομέα της ενέργειας συζητήσαμε για τη δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας μας και την μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κύπρου. Συμφωνήσαμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών μας. Συνομιλήσαμε για τις δυνατότητες δραστηριοποίησης καταστκευαστικών εταιρειών των χωρών μας. Υπήρξε μεγάλο μέρος των συνομιλιών μας στις περιφερειακές εξελίξεις. Το τελευταίο διάστημα είναι ανησυχητικό το γεγονός που εγείρουν ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών. Η απάντηση θα πρέπει να είναι κοινή, σαφής και αταλάντευτη. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την ασφάλεια της περιοχής. Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Μια λύση χωρίς αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων. Στηρίζουμε αυτή τη σημαντικά κρίσιμη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ασφάλεια της Ε.Ε. εξαρτάται από την ασφάλεια και σταθερότητα των γειτόνων της. Η ενεργοποίηση του Συμβουλίου της Αιγύπτου είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές. Συμφωνήσαμε μια κοινή στρατηγική στο προσφυγικό. Σήμερα κάναμε μια συμβολική ενέργεια, φυτέψαμε τρεις ελιές».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση