ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στήριξη στο Κυπριακό από Σίσι και Τσίπρα στο Κάϊρο

Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε η Τριμερής Σύνοδος από τους ηγέτες των τριών χωρών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δείγμα καλής γειτονίας αποτελεί η συνεργασία Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου, υπέδειξαν οι τρεις ηγέτες ύστερα από το τέλος της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Καϊρο, η οποία χαρακτηρίστηκε απόλυτα επιτυχής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγιναν δεκτοί στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος χαρακτήρισε τη θέσπιση του μηχανισμού της τριμερούς συνεργασίας ως περιφερειακό δείγμα συνεργασίας και καλής γειτονίας για σταθερότητα και ανάπτυξη στη Μεσόγειο.

Στις συνομιλίες επαναδιατυπώθηκε η στήριξη στις σχέσεις Αιγύπτου – ΕΕ, η οποία στηρίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα, καθώς, επίσης, και στην κοινή επιθυμία για τη διατήρηση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπό το φως των όσων συμβαίνουν στην περιοχή.

Για το Κυπριακό, ο κ. Σίσι είπε ότι η χώρα του στηρίζει την επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για μία δίκαιη και ειρηνική λύση.

Αποφασίστηκε επίσης, όπως ανέφερε, επίσπευση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως στην ενέργεια, τουρισμό, γεωργία κ.ά.

ΠτΔ: Προσβλέπουμε στην 5η Σύνοδο στη Λευκωσία

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχή την τέταρτη τριμερή σύνοδο, σημειώνοντας ότι έχουν επιτευχθεί πολύ συγκεκριμένα οφέλη και για τις τρεις χώρες, ενώ υιοθετήθηκε η διακήρυξη του Καΐρου, η οποία πραγματικά τίθεται σε εφαρμογή.

Ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις σχέσεις Αιγύπτου – ΕΕ και ειδικότερα σε θέματα που προάγουν την ειρήνη στην περιοχή.

Ευχαρίστησε την Αίγυπτο για την αμέριστη συμπαράστασή της προς την Κύπρο στα διάφορα φόρα όπως την Ισλαμική Διάσκεψη.

Επίσης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για την ανιδιοτελή στήριξη της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι προσβλέπει στην πέμπτη σύνοδο της τριμερούς συνόδου τον επόμενο χρόνο στη Λευκωσία.

Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η Τριμερής Συνεργασία

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική επιλογή η Τριμερής Συνεργασία για προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην εύθραυστη περιοχή.

Ανέφερε ότι αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις και αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Στον τομέα της ενέργειας συζήτησαν σήμερα για τη δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας και τη μεταφορά ΦΑ από τα σημαντικά κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρώπη, καθώς όμως και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας Ζωνών, είπε.

Για το Κυπριακό, είπε ότι απαραίτητο για την ειρήνη και σταθερότητα για την Μεσόγειο σήμερα είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Μια λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Μια λύση χωρίς αναχρονιστικά σχήματα εγγυήσεων και μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X