ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσίπρας προς Κυπριανού: Το Κυπριακό είναι θέμα βούλησης της Τουρκίας

Κρίσιμος ο επόμενος μήνας για τις διαπραγματεύσεις σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ

Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και οι θέσεις του ΑΚΕΛ επί του θέματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Τουμάζος Τσιελεπής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Βέρα Πολυκάρπου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του ΑΚΕΛ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ανταλλάχθηκαν σε βάθος σε βάθος απόψεις για όλα τα ζητήματα και ότι η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ μετέφερε στον Έλληνα Πρωθυπουργό τη θέση του κόμματος. Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το θέμα της ασφάλειας και ότι ξεκαθάρισε και στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα το 2017 σε μια χώρα μέλος της ΕΕ και ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχτεί την παρουσία στρατευμάτων στο νησί μετά την λύση, καθώς τάσσεται υπέρ της πλήρους αποστρατιωτικοποίησης.

Συμπλήρωσε ότι είναι κατανοητό ότι πρέπει να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία πρέπει να ισχύσει ένα σύστημα ασφάλειας και ότι πρέπει να υπάρξει μια εγγύηση ότι όποια συμφωνία βρεθεί, αν βρεθεί, θα εφαρμοστεί στην πράξη. «Λέμε ότι μπορεί να εγκριθεί ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας κάτω από το άρθρο 7 που θα εξασφαλίζει ότι η λύση θα εφαρμοστεί» τόνισε.

Ο κ. Κυπριανού συνέχισε λέγοντας επίσης ότι στο εδαφικό θα πρέπει να γίνουν σημαντικές συζητήσεις σε σύνδεση πάντα βέβαια με το περιουσιακό, γιατί και αυτά τα ζητήματα έχουν τη δική τους μεγάλη σημασία όσον αφορά ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης είπε ότι η άποψη του ΑΚΕΛ, όπως την μετέφερε και στον Έλληνα Πρωθυπουργό, είναι ότι μια τέτοια σύσκεψη θα μπορούσε να συγκληθεί μόνο αν και εφόσον υπάρξει μεγάλη σύγκλιση σε όλα τα άλλα ζητήματα, δηλαδή με εξαίρεση το θέμα της ασφάλειας, το οποίο θα συζητηθεί εκεί και για το οποίο θα πρέπει να γίνει η ανάλογη προετοιμασία. «Γιατί θέλουμε να πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη που θα πετύχει, και που δεν θα αποτύχει. Έχει λοιπον τεράστια σημασία να έχουμε φτάσει σε ακτίνα συμφωνίας σε όλα τα ζητήματα προτού πάμε σε μια τέτοια συνάντηση» κατέληξε.

Νωρίτερα, υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ως προς το Κυπριακό είναι πολυπαραγοντικό το πλαίσιο και πρέπει να υπάρχει πλήρης εικόνα. «Βεβαίως πάντα το Κυπριακό είναι θέμα βούλησης της Τουρκίας. Νομίζω όμως ότι και η προσπάθεια που γίνεται σε διμερές επίπεδο είναι πολύ σημαντική προσπάθεια, είμαστε σε πολύ στενή επαφή και επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και είμαστε λίγο πριν φανεί αν υπάρχει κάποια ρεαλιστική προοπτική, ακόμη δεν έχει φανεί» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού, στην αντιφώνησή του, εξέφρασε την εκτίμησε ότι θα είναι πολύ καθοριστικός ο επόμενος μήνας. «Για μας είναι πολύ ευδιάκριτη η στήριξη που έχουμε από την Ελλάδα, από την κυβέρνηση, και από τα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη φάση. Θα συμφωνήσω ότι οι συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί έχουν μεγάλη σημασία αλλά τα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά τώρα είναι εκείνα στα οποία πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις η Τουρκία. Και θα δείξει κατά πόσο πραγματικά θέλει λύση ή όχι. Κάτι το οποίο πρέπει να φανεί τον επόμενο μήνα» κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση