ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φ.Φωτίου:Σε οριακό σημείο η επίλυση του θέματος των αγνοουμένων

Η κατάσταση είναι δύσκολη και τραγική τόνισε

ΚΥΠΕ

Η απάνθρωπη πολιτική που ακολουθεί η κατοχική δύναμη στο θέμα των αγνοουμένων οδηγεί στην οριακή κατάσταση που βρίσκονται οι προσπάθειες επίλυσης της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος στα πλαίσια της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), τόνισε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του στην κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου και νυν πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Γιάννη Πετρίδη του Αντωνίου, στην εκκλησία Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, στο Τσέρι, ο κ. Φωτίου είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι “ο εντοπισμός λειψάνων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων στις κατεχόμενες περιοχές μειώνεται δραματικά από χρόνο σε χρόνο, τη στιγμή μάλιστα που υπολείπεται η διευκρίνιση της τύχης περίπου χιλίων αγνοουμένων μας”.

Σημείωσε ότι “είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος, το 2017, να μην υπάρχουν λείψανα Ελληνοκυπρίων στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ με όλες τις τραγικές συνέπειες για τις οικογένειες των αγνοουμένων μας”.

Ο Επίτροπος Προεδρίας χαρακτηρίζοντας την κατάσταση “δύσκολη και τραγική”, είπε ότι “παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και την άρνηση της κατοχικής δύναμης, δεν θα της επιτρέψουμε να υλοποιήσει τους απάνθρωπους στόχους και σχεδιασμούς της”.

Διαβεβαίωσε ότι “θα συνεχίσουμε με συνέπεια τον δύσκολο, μα συνάμα ιερό και τίμιο αγώνα για δικαίωση και ελευθερία και την διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας γιατί αυτό είναι καθήκον και υποχρέωσή μας και αυτό αποτελεί και την πιο έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και ευγνωμοσύνης μας προς όλους τους αγνοούμενους μας και τις δοκιμαζόμενες οικογένειες τους”.

Για το Κυπριακό, ο κ. Φωτίου είπε ότι “η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις που είναι αναγκαίες για την επίλυση του”, ενώ επανέλαβε ότι “στόχος μας παραμένει ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας και η εφαρμογή, παντού και για όλους, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών”.

Αναφερόμενος στον ήρωα Γιάννη Πετρίδη είπε ότι “η εκταφή των οστών του πεσόντα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2009-2010 από ομαδικό τάφο, ο οποίος εντοπίστηκε στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Σίντα και ταυτοποιήθηκε ύστερα από ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA”.

“Σήμερα είμαστε εδώ για το ύστατο χαίρε και τον προσήκοντα φόρο τιμής στον Γιάννη Πετρίδη, εκφράζοντας τον απεριόριστο σεβασμό και την βαθύτατη εκτίμηση μας για τη θυσία του”, είπε καταλήγοντας ο κ. Φωτίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X