ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συγκλίσεις σε ιθαγένεια και βασικές ελευθερίες

Στους 90000 ο αριθμός των εποίκων που παραμένουν σε περίπτωση λύσης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στα πλείστα των θεμάτων που συζητήθηκαν σήμερα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διαφαίνεται να υπάρχουν συγκλίσεις είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας συζητήθηκαν τα θέματα της ιθαγένειας, το θέμα της νομίμου κατοικίας, τα θέματα των βασικών ελευθεριών και του δικαιώματος ψήφου. Ο κύριος Αναστασιάδης τόνισε ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση και διαφαίνεται να υπάρχουν στα πλείστα θέματα συγκλίσεις, παραμένουν όμως κάποια θέματα προς διευκρίνιση τα οποία έχουν σταλεί προς περαιτέρω μελέτη στους διαπραγματευτές τόνισε.

Μένουν 90000 έποικοι σε περίπτωση λύσης

Στην σημερινή συνάντηση έγινε συζήτηση και για τον αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν στην Κύπρο μετά από μια ενδεχόμενη λύση στη βάση της φόρμουλας για το θέμα της ιθαγένειας.Για το κεφάλαιο αυτό ο Πρόεδρος είπε ότι «με βάση το Αρχείο Πληθυσμού μέχρι στιγμής υπάρχουν 117. 545 Τουρκοκύπριοι που απόκτησαν ταυτότητα ή διαβατήριο ή έχουν εγγραφεί ως Κύπριοι πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένας εξίσου μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων που δεν αποτάθηκαν. Συνεπώς, αν υπολογίστουν ότι κατ’ ελάχιστον περίπου άλλες 12,5 χιλιάδες δεν έχουν εγγραφεί, σημαίνει ότι ο αριθμός φτάνει τους 130 χιλιάδες (Τουρκοκύπριοι) όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο μάξιμουμ αριθμός των εποίκων που ενδεχόμενα να είναι σε μικτούς γάμους ή να είναι παιδιά από μικτούς γάμους, δεν υπερβαίνει τις 90 χιλιάδες.Έτσι μιλούμε για την ίδια αναλογία με το σχέδιο Ανάν.


ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση