ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο μικροσκόπιο του ΕΔΑΔ η λεγόμενη επιτροπή περιουσιών

Κρίνεται η αποτελεσματικότητα του οργάνου που έχει συστήσει η Τουρκία στα κατεχόμενα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Έξι χρόνια μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην απόφαση Δημόπουλου εναντίον Τουρκίας με την οποία ουσιαστικά το ΕΔΑΔ αναγνώρισε ότι υπάρχει επαρκές εσωτερικό ένδικο μέσο της Τουρκίας στα κατεχόμενα το ίδιο δικαστήριο θα κρίνει την αποτελεσματικότητά του.

Το ΕΔΑΔ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» μετά από προσφυγή δυο ελληνοκυπρίων που αρχικά είχαν προσφύγει στην επιτροπή που έχει συστήσει η Τουρκία στα κατεχόμενα θα αποφανθεί για την επάρκεια της επιτροπής να δίνει αποτελεσματικές θεραπείες.

Η έκβαση των δυο συγκεκριμένων προσφυγών θεωρείται κομβικής σημασίας μιας και θα δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ερωτηματικά και επικρίσεις
Παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ το 2010 δίνεται ευκαιρία να ελεγχθεί η Επιτροπή που έχει συσταθεί από την Τουρκία όπως υποστηρίζεται από άμεσα ενδιαφερόμενους η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει απούσα από την διαδικασία στο Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα στην μια από τις δυο υποθέσεις που έχει γίνει προσφυγή στο ΕΔΑΔ η Δημοκρατία δεν κατέθεσε παρατηρήσεις εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Στην άλλη που η προθεσμία λήγει την Παρασκευή οι πληροφορίες που υπάρχουν λένε ότι η Δημοκρατία δεν θα καταθέσει και πάλι. Όπως επίσης υποστηρίζουν, άμεσα ενδιαφερόμενοι, η τακτική αυτή ουσιαστικά παροπλίζει τους αιτητές σε πρώτη φάση.

Τυχόν αρνητική απόφαση του ΕΔΑΔ στις δυο συγκεκριμένες προσφυγές θα νομιμοποιήσει την απαράδεκτη τακτική της λεγόμενης Επιτροπής να δίνει εξευτελιστικές αποζημιώσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση που το ΕΔΑΔ ικανοποιήσει τις εν λόγω προσφυγές η απόφαση όπως υποστηρίζεται θα πρέπει να εφαρμοσθεί από την λεγόμενη Επιτροπή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Η μια περίπτωση που είναι ενώπιον του ΕΔΑΔ έχει να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων και η άλλη επίσης με την εγκυρότητα των τίτλων ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση