ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φ.Φωτίου: Βαριές οι ευθύνες της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων

Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ το κλείσιμο του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος τόνισε

ΚΥΠΕ

Βαρύς και ασήκωτος είναι ο κατάλογος των ευθυνών και υποχρεώσεων της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτη Φωτίου, προσθέτοντας ότι δεν θα αποδεχθούμε ποτέ το κλείσιμο του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος, όπως επιδιώκει η Ακυρα.

Σε ομιλία του στην κηδεία των λειψάνων του μέχρι πρότινος αγνοούμενου και νυν πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Αντώνη Αντωνίου του Αγγελή, ο κ. Φωτίου είπε ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις στο θέμα των αγνοουμένων.

Σημείωσε ότι περίπου χίλιοι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ η κατοχική δύναμη εξακολουθεί να θέτει δυσκολίες για απρόσκοπτες εκταφές εντός των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών και αρνείται παράλληλα να επιτρέψει την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού όπου με βεβαιότητα υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη του μεγάλου αριθμού αγνοουμένων.

Μίλησε και για ένα άλλο έγκλημα της κατοχικής δύναμης, αυτό της σκόπιμης μετακίνησης και καταστροφής μαζικών τάφων αγνοουμένων, το οποίο όπως είπε δεν έχει αντιμετωπιστεί λόγω, και σε αυτή την περίπτωση, της άρνησης της κατοχικής δύναμης να υποδείξει τους χώρους επαναταφής των λειψάνων.

Εξέφρασε προβληματισμό για τις απαιτήσεις της Τουρκίας να συνεχίσει να έχει παρουσία στρατευμάτων της στην Κύπρο “μαζί με εγγυήσεις και δήθεν επεμβατικά δικαιώματα, με προφανή την επιδίωξη να ασκεί έτσι έλεγχο επί ολόκληρης της Κύπρου σε περίπτωση λύσης”.

“Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή παρά να προσπαθήσουμε να εξεύρουμε λύση μέσω των διεξαγόμενων συνομιλιών. Τι πιο θλιβερό μπορεί να υπάρξει από την πλήρη και οριστική τουρκοποίηση του βόρειου τμήματος της πατρίδας μας;” διερωτήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες είπε ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι σημαντική αλλά παραμένουν ουσιώδη ζητήματα όπως κυρίως το εδαφικό, το περιουσιακό και οι εγγυήσεις που δεν έχουν ξεπεραστεί σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση τους. “Αυτά θα κρίνουν εν πολλοίς και την τελική εικόνα” πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον Αντώνη Αντωνίου, είπε ότι ήταν ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας, βοσκός το επάγγελμα, χωρίς καμία σχέση με ένστολους και ένοπλους και εκτελέστηκε εν ψυχρώ, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ήταν προκλητική για τους δολοφόνους του η συμπεριφορά ή οι κινήσεις του.

`Τον εκτέλεσαν όμως μαζί με άλλους συμπατριώτες μας, με τους κύκλους του σωβινισμού μεταξύ της τουρκοκυπριακής κοινότητας να είχαν διοχετεύσει στο μυαλό των δολοφόνων όλο το μίσος που καλλιεργούσαν για τόσα χρόνια εις βάρος της ειρηνικής συνύπαρξης με τους Ελληνοκυπρίους΄, πρόσθεσε.

Τρία από τα οκτώ παιδιά του Αντώνη Αντωνίου με τη σύζυγο του Αγάθη δυστυχώς έφυγαν από τη ζωή χωρίς να πληροφορηθούν τίποτα για την τύχη του.

Η εκταφή των οστών του πεσόντα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2009-2010 από ομαδικό τάφο, ο οποίος εντοπίστηκε στην περιοχή του χωριού Σίντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X