ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι λένε τα κόμματα για τις εξελίξεις σε Κυπριακό και εδαφικό

Λίγο πριν την απογευματινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΚΥΠΕ

Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, οι οποίοι μετέβησαν στην οδό Λήδρας για να καταθέσουν την εισφορά τους στον Ραδιομαραθώνιο, ερωτήθηκαν – και εν αναμονή της συνάντησης το απόγευμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Κυριακή - για τις δρομολογούμενες εξελίξεις στο Κυπριακό με έμφαση το εδαφικό, το οποίο πιθανόν να συζητηθεί εκτός κυπριακού εδάφους.

ΑΚΕΛ: Θέλουμε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ΠτΔ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε πως “ δεν μπορώ να προκαθορίσω τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το εδαφικό, αναμένουμε να έχουμε την ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο για να δούμε πώς έχουν εξελιχθεί οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί που έγιναν τον Οκτώβρη και θα εξαγάγουμε τα συμπεράσματά για το πού βρίσκεται το Κυπριακό”.

Είπε ότι ως ΑΚΕΛ “έχουμε ζητήσει χωριστή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πέραν από τις απόψεις, τις θέσεις, τις εισηγήσεις τις οποίες θα καταθέσουμε στο Εθνικό Συμβούλιο, θέλουμε να συζητήσουμε μαζί του κατ΄ ιδίαν αυτά τα ζητήματα, να μεταφέρουμε κάποιες δικές μας σκέψεις, δικές μας απόψεις έτσι, ώστε μεταβαίνοντας στις συναντήσεις με τον κ. Ακιντζί... ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο το δυνατό πιο καλά προετοιμασμένος”.

ΕΔΕΚ: Κύκλοι από το εξωτερικό ασκούν πιέσεις στην πλευρά μας

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι “δυστυχώς, υπάρχουν κύκλοι στο εξωτερικό που δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση δημιουργίας προϋποθέσεων και συνθηκών άσκησης περαιτέρω πιέσεων προς τη δική μας πλευρά, αξιοποιώντας ενδεχομένως λάθη τακτικής τα οποία έχουν γίνει”.

Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του είναι ότι θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί και αμετακίνητοι σε θέσεις αρχών, θα πρέπει να οπλιστούμε με διαπραγματευτική δυνατότητα, με επιχειρήματα αλλά και αντοχές για να μπορέσουμε να αντεπεξέλουμε στις δύσκολες συνθήκες που θα δημιουργηθούν.

Συμμαχία: Κανένα σοβαρό επιχείρημα να συζητηθεί το εδαφικό εκτός Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι “δεν βλέπουμε κανένα σοβαρό επιχείρημα για να μην γίνει η συζήτηση στην Κύπρο, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η τουρκική απαίτηση αποσκοπεί στο να στηθεί ένα σκηνικό κι ένα πλαίσιο πιέσεων για να υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό, όπως δεν έχουμε αμφιβολία ότι στο χώρο που θα γίνουν οι συνομιλίες θα είναι παρόντες, όχι επίσημα, αλλά ανεπίσημα, όλες εκείνες οι πρωτεύουσες, οι οποίες με τις παρεμβάσεις τους θα εκμαιεύσουν αποτέλεσμα”.

ΔΗΣΥ: Στηρίζουμε την διαδικασία

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι “στηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών, στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτές τις ιστορικές στιγμές του τόπου μας, υπάρχει ελπίδα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι έφθασε η ώρα να αποχωρήσει όπως υπάρχει ελπίδα 42 χρόνια μετά να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στους τόπους τους”.

ΔΗΚΟ: Αναμένουμε να δούμε τις κινήσεις της Τουρκίας

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Άθως Αντωνιάδης δήλωσε ότι “η δική μας θέση είναι ότι πάντοτε πρέπει να υπάρχει προδιαβούλευση, ενώ εμείς θα πάμε να μας ανακοινώσουν αποτελέσματα του 2ου γύρου εντατικών διαπραγματεύσεων” ενώ για το εδαφικό είπε ότι “έπρεπε να συζητείται εναλλάξ με τα άλλα κεφάλαια όπως είχε συμφωνηθεί με τη συμφωνία Αναστασιάδη – Ερογλου και ότι το συζητούμε τελευταίο μετά που θα κλείσουμε άλλα κεφάλαια που είχαμε να υποχωρήσουμε εμείς, αφαιρεί στρατηγικά από την διαπραγματευτική μας ικανότητα”.

“Αναμένουμε να δούμε επιτέλους τις κινήσεις της Τουρκίας στο εδαφικό, να δούμε χάρτες να δούμε χωριά, να δούμε ποσοστά, αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κόκκινες γραμμές στο εδαφικό τος οποίες θέλουμε να δούμε κι εμείς την ερχόμενη Κυριακή”, είπε ο κ. Αντωνιάδης.

Αλληλεγγύη: «Ακανθώδες» κεφάλαιο η ασφάλεια

Ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος, είπε για το κεφάλαιο της ασφάλειας ο κ. Παλλήκαρος χαρακτηρίζοντάς το “ακανθώδες” είπε ότι εκεί είναι που πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο να μην δίνουμε δικαίωμα ξανά στην οποιαδήποτε χώρα να έχει επεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Ανέφερε, καταλήγοντας, ότι για μας, είναι αρκετό το ότι είμαστε μέλη της ΕΕ στο να έχουμε την ασφάλεια που πρέπει να έχει οποιονδήποτε κράτος και δεν χρειαζόμαστε εγγυήσεις και αυτό είναι ξεκάθαρο.

Οικολόγοι: Λέμε στον ΠτΔ «κράτα γερά, κράτα τις θέσεις μας»

Η Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Έφη Ξάνθου, δήλωσε ότι θέλουμε να στηρίξουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν παίρνει τις πρωτοβουλίες σύμφωνα με τις οποίες φαίνεται ότι θα κρατήσουμε τις θέσεις μας”.

Ανέφερε ότι οι προσπάθειες για να μεταφέρουμε τις συνομιλίες στο εξωτερικό “για μας είναι ύποπτο και θεωρούμε ότι δεν έχουμε φθάσει σ` ένα επίπεδο που να δικαιολογεί τη μετάβαση στο εξωτερικό για να συζητήσουμε τα θέματα του εδαφικού, πιστεύουμε ότι πρέπει να δούμε πρόοδο στις συνομιλίες εδώ που είναι καθαρά κυπριακής ιδιοκτησίας, και μετά να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα”.

Η κ. Ξάνθου είπε ότι “για την ώρα λέμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, `κράτα γερά, κράτα τις θέσεις μας` , έχουν τεθεί οι κόκκινες γραμμές επανειλημμένα στο Εθνικό Συμβούλιο όχι μόνο από το Κίνημα Οικολόγων αλλά και από όλα τα κόμματα και πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και δεν πρέπει να μπούμε σε διαδικασία πάρε – δώσε εάν δεν πειστούμε ότι κυρίως τα θέματα των εγγυητριών δυνάμεων και η Τουρκία θα αποχωρήσουν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση