ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σινιρλίογλου: Χωρίς λύση μέχρι το τέλος του 2016, θα αλλάξει η ατζέντα

Αισιοδοξεί ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Τουρκίας στα ΗΕ, αλλά προειδοποιεί

ΚΥΠΕ

Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος του 2016, δήλωσε ο νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα ΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου, εκφράζοντας την άποψη ότι σε αντίθετη περίπτωση, μετά το τέλος του χρόνου, ένα νέο παιχνίδι θα έρθει στην ατζέντα.

Ο κ. Σινιρλίογλου απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφου της εφημερίδας “Χουριέτ” για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για μια λύση στην Κύπρο πριν το τέλος του 2016 ο κ. Σινιρλίογλου απάντησε ότι στο Κυπριακό είμαστε σε μια σημαντική και ιστορική στροφή, λέγοντας ότι όπως είχε δηλώσει το 2004 ο Ταγίπ Ερντογάν και εξακολουθεί να ισχύει από τότε, “στη λύση του Κυπριακού θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Μόνο που αυτή η διαδικασία δεν είναι χωρίς τέλος”.

Πρέπει, συνέχισε, “όλοι να ξέρουν ότι εάν στο τέλος αυτού του χρόνου, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν θα υπάρξει κατάληξη στη δημιουργία ενός κοινού κράτους στη βάση της ισότητας των δύο συνιστωσών πολιτειών στο νησί, τότε πλέον αυτό το παιχνίδι τελειώνει εδώ”.

Και ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν δηλώσει ότι πλέον αυτό το παιχνίδι ήρθε στο τέλος του, πρόσθεσε ο Τούρκος διπλωμάτης λέγοντας ότι οι Ε/κ αντέδρασαν σε αυτές τις διαπιστώσεις της πραγματικότητας αλλά και οι ίδιοι (οι Ε/κ) ξέρουν πολύ καλά ότι “εάν στο τέλος αυτού του χρόνου δεν προκύψει μια λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων που έχουν καταγραφεί στην κοινή δήλωση του Φεβρουαρίου του 2014, πλέον θα δημιουργηθεί ένα νέο παιχνίδι”.

Και σε αυτό το στάδιο, συνέχισε, μόνο μεταξύ των “δύο κρατών” στο νησί και μόνο μεταξύ αυτών μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης μια ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, ανέφερε, πιστεύει ότι μια λύση στη βάση της ισότητας των δύο συνιστωσών πολιτειών είναι εφικτή και σύντομα. Θεωρούμε, είπε, ότι πριν το τέλος αυτού του χρόνου θα προκύψει μια συμφωνία και θα δημιουργηθεί ένα νέο συνεταιριστικό κράτος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση