ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χωρις κατάληξη για την τοποθεσία του εδαφικού οι δύο ηγέτες

«Επικεντρωθήκαμε στην ουσία» τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας η προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ηγετών Αναστασιάδη και Ακιντζί. Κατά την συνάντηση αναμενόταν να συζητήσουν για την ημερομηνία και τον χώρο διεξαγωγής για την συζήτηση του Εδαφικού.

Με το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «Επικεντρωθήκαμε στην ουσία, όχι τόσο στον καθορισμό του χώρου. Πιθανώς να γίνει την Τετάρτη. Έχουν ξεκαθαρίσει τα θέματα ιθαγένειας, τόνισε ο κ. Αναστασιαδης ενώ δεν τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν θα παει ο Σινιριογλου στη συζήτηση για το εδαφικό».

Υποψήφια η Γενεύη

Σύμφωνα με έντυπη «Κ» της περασμένης Κυριακής, υπάρχουν ήδη ορισμένες προτάσεις κυρίως από την ε/κ πλευρά που δεν έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και παράλληλα αναμένεται να συναντήσουν τις αντιστάσεις του Μουσταφά Ακιντζί. Βάσει πληροφοριών της «Κ», γίνεται λόγος για προτάσεις και όχι πρόταση, ώστε να προληφθούν όλες οι ενδεχόμενες ενστάσεις εκ μέρους της τ/κ πλευράς, που για την ε/κ πλευρά είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν.

«Δεν μπορείς να λες συνεχώς όχι σε όλα, δίχως να έχεις αντιπροτάσεις. Η Λευκωσία θα είναι έτοιμη με ιδέες και επιχειρήματα, κάτι που ευχόμαστε να γίνει και από την πλευρά Ακιντζί», τονίζει διπλωματική πηγή στην «Κ».
Το κύριο ζήτημα που μπαίνει στην ατζέντα είναι η Μόρφου. Νοουμένου οτι αναμένεται εκ νέου σύνδεση εδαφικού-ασφάλειας από την πλευρά Ακιντζί, θεωρείται για πολλούς κύκλους αναμενόμενο ότι η θέση Αναστασιάδη ότι δε νοείται λύση χωρίς την επιστροφή της Μόρφου θα βρει ισχυρές ενστάσεις. Αυτό, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν είναι αρκετό για να κάνει τη Λευκωσία να μετακινηθεί από τη θέση της για τη Μόρφου, έστω κι αν υπάρξει κέρδος τελικά στο ζήτημα των εγγυήσεων. Επίσης, δεν αναμένεται να μετακινηθεί ο Ακιντζί από τη φιλοσοφία των ελάχιστων εδαφικών αναπροσαρμογών.

Μόρφου –Καρπασία σε ομοσπονδιακό έδαφος;

Με αυτό το σκεπτικό, προκύπτει το σενάριο, να μπει η Μόρφου και η Καρπασία σε ομοσπονδιακό έδαφος, κάτι που με τη σειρά του θα φέρει λύση και στο θέμα της ακτογραμμής. Στο κατά πόσο θα δεχτεί ο Μουσταφά Ακιντζί το συγκεκριμένο σενάριο, αρμόδιες πηγές τόνισαν πως είναι όντως πιθανό να μην το δεχτεί καθώς η τ/κ πλευρά θεωρεί ότι έτσι το αφήγημα της διζωνικής ομοσπονδίας μεταλλάσσεται σε αυτό της πολυπεριφερειακής ομοσπονδίας, κάτι που πηγές του περιβάλλοντος του Μουσταφά Ακιντζί, λένε πως δεν του είναι αρεστό. Εκείνο συνεπώς που αναμένεται να πράξει στην προκειμένη περίπτωση είναι να επιμείνει στο επιχείρημα ότι από το 2004 και μετά οι οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει και στην περιοχή έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις-αναπτύξεις. Σε αυτή την περίπτωση, αναδύεται επιπρόσθετα μια άλλη παράμετρος: να επιστραφεί η Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση χωρίς ωστόσο να μετακινηθούν από την περιοχή οι Τ/κ. Σε μία τέτοια παράμετρο καταλυτικό ρόλο θα έχει η απόφαση των Ε/κ: πόσοι δηλαδή θα επιλέξουν να επιστρέψουν στη Μόρφου. Όσοι αποφασίσουν ότι δεν θα επιστρέψουν, θα προκύψει η δυνατότητα αποζημίωσης, εφόσον δεν υπάρχει άλλος τρόπος σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Αν αυτή είναι η επιλογή του Ε/κ ιδιοκτήτη, αυτόματα ο Τ/κ χρήστης θα παραμείνει στην περιουσία που διαμένει σήμερα.
Καντόνι στα Κόκκινα

Στα ανωτέρω σενάρια, προκύπτουν και πιθανές εναλλακτικές που άπτονται τόσο των τοπικών δικαιωμάτων (τοπική αυτοδιοίκηση) που θα έχουν οι Τ/κ που θα παραμείνουν, με τη Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση, όσο και – εδώ μπαίνει και η Κερύνεια στο κάδρο, τα τοπικά δικαιώματα που θα έχουν οι Κερυνειώτες που θα επιστρέψουν. Σε αυτό το σκεπτικό βασίζεται και η πιθανή δημιουργία καντονιού στα Κόκκινα, κάτι που όπως υπενθυμίζεται, συν των προηγουμένων δεν έχουν πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών αλλά αποτελούν πιθανά σενάρια προς επεξεργασία.



Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση