ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με τρεις συμφωνίες ενισχύεται η συνεργασία Γαλλίας- Κύπρου

Κυπριακό, ενέργεια και διμερείς σχέσεις συζήτησαν Κασουλίδης- Ερόλτ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Jean-Marc Ayrault είχε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού στην Κύπρο. Ο κ. Ayrault έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και, ακολούθως, προήδρευσαν διαβουλεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι κ.κ. Κασουλίδης και Ayrault προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Γάλλο ομόλογό του για τις εξελίξεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Παράλληλα, εξετάστηκαν θέματα ενέργειας, οι διμερείς σχέσεις, καθώς και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού, υπογράφησαν τρεις διμερείς Συμφωνίες, ως ακολούθως:
• Γαλλο-Κυπριακή Στρατηγική Ατζέντα: Κοινή Διακήρυξη του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλικής Δημοκρατίας. Τη Συμφωνία υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
• Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλικής Δημοκρατίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της γλωσσικής συνεργασίας για την περίοδο 2016-2019, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών που υπεγράφη στην Λευκωσία στις 29 Οκτωβρίου 1969. Το Μνημόνιο υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή και τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλίας κ. Jean-Marc Ayrault.
• Δήλωση Προθέσεων μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης για την Πολιτική Ασφάλεια και τη Διαχείριση Κρίσεων της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Πολιτικής Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνεργασία σε θέματα μείωσης κινδύνων και διαχείρισης καταστροφών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης. Τη Δήλωση Προθέσεων υπέγραψαν ο Αναπληρωτής Διοικητής Πολιτικής Άμυας κ. Λουκάς Χατζημιχαήλ και ο Νομάρχης, Γενικός Διευθυντής για την Πολιτική Ασφάλεια και τη Διαχείριση Κρίσεων της Γαλλίας κ. Laurent Prévost.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή των Συμφωνιών, ο κ. Κασουλίδης, καλωσορίζοντας τον κ. Ayrault, αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις, αλλά και κοινές ανησυχίες.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία που έχουμε με τη Γαλλική Κυβέρνηση και κυρίως την παραδοσιακή της στήριξη και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας, στις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού», επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης. Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Κύπριος Υπουργός ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και ιδιαίτερα για τις προσπάθειες για επίλυση του κεφαλαίου της ασφάλειας.

Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι, ως εταίροι στην ΕΕ, «ανταλλάξαμε απόψεις για τα καίρια ζητήματα που μας απασχολούν, όπως το μέλλον της ΕΕ, το Brexit, το Μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας όπου, στη βάση των κοινών μας προσεγγίσεων και των συντονισμένων πολιτικών μας».

Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στο Συριακό, όπου, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης, απαιτούνται συγκροτημένες και συλλογικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης και εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Αναφερόμενος στην υπογραφή των Συμφωνιών, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης των ήδη άριστων σχέσεων και της ιδιαίτερα αναπτυγμένης συνεργασίας των δύο χωρών σε καίριους τομείς, όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, κ.α.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, υπογράφηκαν σήμερα τρεις συμφωνίες. Συγκεκριμένα, υπογράφηκε η Στρατηγική Ατζέντα Συνεργασίας, που περιλαμβάνει πολίτικο διάλογο, διάλογο για την ασφάλεια και την άμυνα, καθώς και οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό διάλογο. «Η Στρατηγική Ατζέντα που υπογράψαμε σήμερα, θα ενδυναμώσει περαιτέρω τη συνεργασία μας και θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε και να αναπτύξουμε κοινές στρατηγικές, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, κυρίως σε ζητήματα ασφάλειας, τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και παράνομης διακίνησης ανθρώπων, αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο της Γαλλίας στο διεθνές προσκήνιο, τον οποίο στηρίζουμε έμπρακτα», υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης.

Τέλος, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν οι κ.κ. Καδής και Ayrault και αφορά στον τομέα της εκπαιδευτικής και γλωσσικής συνεργασίας, ιδιαίτερα για την προώθηση της Γαλλοφωνίας, ενώ οι Αρχές της Πολιτικής Άμυνας υπεγραψαν συνεργασία για τη μείωση των κινδύνων και την διαχείριση καταστροφών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση