ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:48
 

Στη Μόσχα ο Kασουλίδης για συνάντηση με Λαβρόφ

Εγγυήσεις, ασφάλεια και Μοντ Πελερέν στο επίκεντρο των συζητήσεων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στη Μόσχα βρίσκεται σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης για επίσκεψη εργασίας, κατά την οποία θα συζητηθεί και το Κυπριακό, μεταξύ άλλων διεθνών, περιφερειακών και διμερών θεμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, που όπως αναφέρεται πραγματοποιείται ενόψει και της ανάληψης από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι το Μάιο του 2017, ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

“Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στη Ρωσία, αναμφίβολα, θα ενισχύσει τη συνεργασία και θα φέρει τις δύο χώρες και τους λαούς τους πιο κοντά,” σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφέρεται επίσης ότι οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται στη βάση της παραδοσιακής ατμόσφαιρας φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας, όπως επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Ρωσία το Φεβρουάριο του 2015 και τις συνομιλίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς και από την επίσκεψη του Σεργκέϊ Λαβρόφ στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2015.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στη συνεχή επαφή των δύο χωρών σε διάφορους τομείς και σημειώνεται ότι υπάρχουν τακτικές ανταλλαγές απόψεων σχετικά με τα τρέχοντα θέματα διμερών σχέσεων, καθώς και ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα.

`Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Κασουλίδη-Λαβρόφ θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι διμερείς σχέσεις, διεθνή θέματα και οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ.

Το Κυπριακό, η κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή θα βρίσκονται επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών.

Αναφέρεται ότι οι θέσεις των δύο χωρών σε πολλά θέματα είναι πανομοιότυπες ή και παρόμοιες σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Ρωσίας και ΕΕ και το ρόλο των ΗΕ στις διεθνείς σχέσεις.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι ως αποτέλεσμα των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας από την ΕΕ το εμπόριο και η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών έχουν μειωθεί και ότι καταβάλλονται προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης μέσω της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη συνεργασία με την Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με βάση στοιχεία της τράπεζας της Ρωσίας από τον Ιανουάριο του 2016 οι άμεσες επενδύσεις από την Κύπρο στη ρωσική οικονομία ήταν 94.5 δις δολάρια και οι αντίστοιχες ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο ανέρχονταν σε 92.2 δις δολάρια. Προστίθεται ακόμη ότι από τα τέλη Ιουνίου, 365,000 Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν το νησί.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση