ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση λίγο πριν την Ελβετία

Ανησυχίες εκφράζει ο Ενδιάμεσος για τους χειρισμούς του Προέδρου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Έντονες αντιπαραθέσεις αλλά και ανησυχίες επικρατούν στο εσωτερικό λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη στο Μον Πελερέν, προμηνύοντας πως ο Πρόεδρος οδηγείται στο ελβετικό θέρετρο χωρίς κοινή γραμμή.

Έντονα επικριτικός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους χειρισμούς, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος δηλώνοντας στο κρατικό κανάλι ότι επιχειρείται κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετατροπή της σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στη διαπραγμάτευση χωρίς κανένα χαρτί στα χέρια της. «Με τις συνεχείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς, η Τουρκία δεν έχει πλέον κανένα κίνητρο να συμβάλει σε λύση του Κυπριακού και έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το σχέδιο βήτα για προσάρτηση κατεχομένων εδαφών», σημείωσε και επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος φοβάται να ενημερώσει τον λαό για το τι συμφωνείται.

Υποστήριξε ότι για τη διολίσθηση των τελευταίων 9 ετών, φέρουν «προσωπικές ευθύνες» ο τέως και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και οι ηγεσίες των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που στηρίζουν αυτή τη διαδικασία.

Λιλλήκας: Τακτική του 2004

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την ανησυχία ότι ακολουθείται η ίδια τακτική με το 2004. «Με αυτοσχεδιασμούς και αυταπάτες ο κ. Αναστασιάδης εγκλωβίστηκε στην τακτική της Τουρκίας η οποία μέσα από ένα οδικό χάρτη οδηγεί με χρονοδιαγράμματα τις συνομιλίες σε σημείο όπου θα υπάρχουν δύο επιλογές: είτε λύση τουρκικών προδιαγραφών είτε αδιέξοδο που θα επιτρέπει στην Τουρκία να υλοποιήσει τα σχέδια της για προσάρτηση των κατεχομένων. Αυτή η ίδια τακτική ακολουθήθηκε από την Τουρκία και τους συμμάχους της και το 2004: από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης με τον Γ.Γ του ΟΗΕ οδηγηθήκαμε στο Μπούργκενστοκ, στην επιδιαιτησία και στο δημοψήφισμα, μέσα από συμφωνημένη διαδικασία και με φάσεις συνομιλιών» ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Σημείωσε δε πως «παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις, του ο κ. Αναστασιάδη έχει αποδεχτεί το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η Άγκυρα και το οποίο λήγει στο τέλος 2016. Σε αυτό τον σχεδιασμό προβλεπόταν όπως το εδαφικό παραμείνει τελευταίο κεφάλαιο στη διαπραγμάτευση και η συζήτηση του να γίνει εκτός Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης ενώ είχε θέσει ως προϋπόθεση να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση επί όλων των κεφαλαίων προτού συζητηθεί το εδαφικό, τώρα μεταβαίνει στην Ελβετία ενώ παραμένουν να εκκρεμούν σοβαρές πτυχές στα πρώτα 4 κεφάλαια».

Διολισθαίνει ο Πρόεδρος

Από πλευράς των Οικολόγων ο Γιώργος Περδίκης επεσήμανε πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό διολισθαίνουν σε μια κατάσταση που το υπό διαμόρφωση σχέδιο δείχνει να καταλήγει περισσότερο να μοιάζει σε συνομοσπονδία παρά σε μια γνήσια ομοσπονδία με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση. «Σιγά σιγά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με πρόσχημα την ανάγκη επίτευξης συγκλίσεων, διολισθαίνει προς τις τουρκικές θέσεις».

Αβέρωφ: να εργαστούμε για να επανενώσουμε τη μοιρασμένη μας πατρίδα

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου από πλευράς του επαναβεβαίωσε ότι το κόμμα του στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι την Κυριακή πολύ εύστοχα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ‘ο χρόνος που μας χωρίζει, η ελπίδα μας ενώνει’.
Εγώ προσθέτω, σημείωσε, πως έφθασε επιτέλους ο καιρός να εργαστούμε όλοι για να επανενώσουμε την μοιρασμένη μας πατρίδα.

«Για μήνες τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επέκριναν κατά την άποψη μου αδίκως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παραμένει στο να συζητεί τα κεφάλαια, που η δική μας πλευρά έχει να δώσει χωρίς να απαιτεί την συζήτηση των κεφαλαίων, όπως το εδαφικό που η τουρκική πλευρά καλείται να δώσει» ανέφερε ο κ. Νεοφύτου για να προσθέσει πως τώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέτυχε επιτέλους να συζητηθεί το θέμα του εδαφικού, οι αντιδράσεις δεν σταματούν.

«Είναι γνωστά και δεν θεωρώ ότι παραβιάζω οτιδήποτε που έχει να κάνει με το απόρρητο για να πω δημόσια ακόμη μια φορά τα κριτήρια της δικής μας πλευράς όσον αφορά το εδαφικό. Το πρώτο ότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικές εδαφικές αναπροσαρμογές», πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.

Το δεύτερο, είπε, μέσα από αυτές τις σημαντικές εδαφικές αναπροσαρμογές να δοθεί η δυνατότητα της επιστροφής τουλάχιστον του 60% των προσφύγων του ‘74 σε ένα αριθμό περίπου 100 χιλ. προσφύγων.

Και τρίτον, σημείωσε, στις εδαφικές αναπροσαρμογές να ληφθεί σοβαρά υπόψη το θέμα των ποσοστών των ακτογραμμών.

«Εάν σε αυτά τα τρία τα κριτήρια ικανοποιηθεί η δική μας πλευρά, οι διαχρονικές θέσεις που θέταμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εκεί και πέρα αναμένεται και αναμένουμε από την τουρκική πλευρά την κατάθεση συγκεκριμένων χαρτών που θα αποτυπώνουν τις συγκλίσεις πάνω στα κριτήρια που έχω αναφέρει», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση