ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έιντε: Το Μοντ Πελερέν δεν είναι το τέλος του δρόμου

Κασουλίδης: Η καλύτερη εγγύηση ειναι να ανήκεις στην ΕΕ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μια οικονομία ειναι καλύτερη απο δυο, η ευκαιρία να γίνεται κανονικό εμπόριο και το βόρειο τμήμα του νησιού να μπορεί να εμπορεύεται και με την ΕΕ, το ενεργειακό πεδίο και άλλες οικονομικές παράμετροι θα είναι πολύ μεγαλύτερες με διευθέτηση του Κυπριακού, είπε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Ειντε.

Τόνισε δε πως αυτές οι ευκαιρίες στο οικονομικό πεδίο, δεν μπορούν να συμβούν απλά. Ο κ. Ειντε προχώρησε και στον απολογισμό των μεχρι σημερα στο Κυπριακό, αλλά και ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα οδηγεί σε ένα δυνατό, βιώσιμο ομονσπονδιακο κράτος.

Είμαστε κοντά σε λύση, αυτο το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί ειπε ο κ. Ειντε. Ειναι πιθανό, όπως είπε ο πρόεδρος της δημοκρατίας σημερα το πρωί ωστε να φτάσουμε σε μια διευθέτηση. Αλλα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η κάθε μερα απο εδω και πέραν προς αυτή την κατεύθυνση. Την ερχόμενη Κυριακή μεταβαίνουμε στο Μοντ Πελερεν, και το οτι συμφωνήσαμε να πάμε εκεί με τους ηγέτες ειναι ήδη απο μόνο του ένα δυνατό σημάδι.

Επιπρόσθετα ο κ. Ειντε τονισε πως οι δυο ηγέτες θα χτίσουν πάνω στη δουλειά που εχει γίνει ενώ για τη διαφορά μεταξύ του τώρα και της περιόδου Άναν ειναι πως οι Κύπριοι διαπραγματεύονται.

Αυτο που μένει τώρα, πέραν των σημαντικών λεπτομερειών, ειναι οτι οι ηγέτες θα πάρουν την ευθύνη για να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να υπάρξει πρόοδος. Πηγαίνοντας στην Ελβετία σημαίνει πως θα ανοιχτεί το ευαίσθητο θέμα του εδαφικού αλλα και των στοιχείων που συνδέονται με αυτο. Η μια πλευρά θελει διαφορετική σύνδεση του εδαφικού απο την αλλη αλλα πρέπει να γίνει προσπάθεια να υπάρξει μια γραμμή.

Δεν ειναι το τέλος του δρόμου. Δεν περιμενουμε τους ηγέτες να μας παρουσιάσουν μια λύση στην Ελβετία. Θα δουλέψουμε για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για περισσότερη πρόοδο.

Ο κ. Ειντε έκανε λογο και για τη νευρικότητα του τελευταίου μιλίου. "Φτάσαμε σε ένα σημείο που λέμε, ναι μπορει να συμβεί. Αυτές οι στιγμές κρύβουν νευρικότητα. Η ηγεσία ειναι μοναχική δουλειά παρά τις συμβουλές, ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πάρει αποφάσεις μόνος του παρά τους όσους ανθρώπους εχει γύρω του".

Θεωρητικά εκεί έξω, συνέχισε ο κ. Ειντε, υπάρχει η λύση. Αλλα πρέπει να δημιουργηθεί κατάλληλη αλληλουχία για να φτάσεις εκεί. Επαναλαμβάνω είπε ο κ. Ειντε πως δεν ειναι το τέλος και πως τα δημοψηφίσματα πρέπει να χειριστούν με λεπτότητα. Όλοι οι Κύπριοι ´εχουν ψήφο και η υποστήριξη απο το εξωτερικό ειναι μεγάλη.

Σε ερώτηση για το κόστος της επανένωσης ο κ. Ειντε απάντησε πως υπάρχει μια εκτίμηση αλλα δεν θελει να την πει μεχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Νομίζω οτι ο συνδυασμός της ΕΕ με χώρες που θέλουν να προχωρήσουν με χρηματοδότηση αλλα και επενδύσεις ειναι μεσα σε αυτά που σκεφτόμαστε. Δεν θα επιβαρύνουμε τους φορολογούμενους, αυτο μπορώ να το πω. Πρέπει να έχουμε μια συμφωνία για το ιδιοκτησιακό και απο εκεί και πέρα θα ξεκαθαριστούν πολλά.

Κασουλίδης: Oι στρατοί λειτουργούν αποσταθεροποιητικά

Ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης για το ίδιο θέμα είπε οτι τα κέρδη απο το ΦΑ δεν θα έρθουν στην κυπρο τα επόμενα δυο χρονια όταν τώρα χρειαζόμαστε τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της λύσης. Στο σημείο αυτο επενέβη ο κ. Ειντε που τονισε οτι γνωρίζει οτι υπάρχουν άτομα που μπορούν να επενδύσουν στην κυπρο.

Σε αλλη ερώτηση για την ασφάλεια οτι και οι δυο κοινότητες πρέπει να νιώθουν ασφάλεια. Η μια πλευρά εχει ιστορικό φόβο για κάτι που συνέβαινε. Είτε την περίοδο 1963-64 είτε το 1974. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι στρατοί λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, δεν ξέρουν πως να περιορίζονται είπε ο κ. Κασουλίδης απο την πλευρά του.

Αν δεχτούμε την παρουσία ξένων στρατευμάτων, αν δεχτούμε το οτι ένα μέρος μπορει να ζητήσει απο την Τουρκία να επέμβει στην Κυπρο, μιλάμε τοτε για κάτι αλλο που θα αποφασίζει την μοίρα του νησιού.

Η Κύπρος μπορει να χρησιμοποιήσει τη γεωγραφική της θέση, τα χαρακτηριστικά της για να γίνει πόλος σταθερότητας στην περιοχή.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση