ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβέρωφ: Δεν υπάρχει χώρος για εγγυήσεις τρίτων στην Κύπρο

ΓΓ ΑΚΕΛ: Η λύση του κυπριακού δεν ειναι θέμα χρόνου αλλα θέμα θέσεων που αφορούν τη λύση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απο το βήμα του Economist ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβερωφ Νεοφυτου τόνισε απο την πλευρά του την πρόοδο που εχει επιτευχθεί στο κυπριακο. Την πρόοδο και την προσπάθεια όπως είπε που γίνεται και θα συνεχιστεί και στην Ελβετία.

Για εμάς είναι ξεκάθαροι οι στόχοι είπε ο κ. Νεοφυτου.
Η Τουρκία έχει εκφράσει επανειλημμένα τη στήριξη της για μια λύση αλλά ακόμα δεν έχει αποδείξει έμπρακτα αυτή τη στήριξη. Η ώρα που θα πρέπει να το κάνει πλησιάζει γρήγορα. Και αυτό θα κρίνει πόσο κοντά είμαστε στο τέρμα.

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι μεταξύ τόσων εκλεκτών προσκεκλημένων στο 12ο Economist Cyprus Summit.

Έχοντας κατά νου το γενικό θέμα του συνεδρίου “Cyprus in Play” αλλά και το ειδικότερο του πάνελ που συμμετέχω «Λύση στο Κυπριακό Πρόβλημα», κάποιος όντως αναρωτιέται. Είμαστε κοντά στο τέρμα;

Μετά από 42 χρόνια, είμαστε τώρα στην αρχή μιας νέας εποχής της ενωμένης Κύπρου;

Φίλες και Φίλοι,

Μετά από δεκαετίες, είμαστε τώρα ίσως πιο κοντά από ποτέ πριν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαπραγματεύεται καλή τη πίστη με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση κοινού εδάφους.

Μεγάλη απόσταση έχει καλυφθεί που έχει συμβάλει στην επίτευξη συγκλήσεων σε κεφάλαια όπως της οικονομίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης, και διακυβέρνησης που επιτρέπουν μια αχτίδα ελπίδας. Έχει επίσης επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο περιουσιακό παρά τις διαφορές που παραμένουν.

Η Τουρκία έχει εκφράσει επανειλημμένα τη στήριξη της για μια λύση αλλά ακόμα δεν έχει αποδείξει έμπρακτα αυτή τη στήριξη. Η ώρα που θα πρέπει να το κάνει πλησιάζει γρήγορα. Και αυτό θα κρίνει πόσο κοντά είμαστε στο τέρμα.

Φίλες και Φίλοι,

Σε λίγες μέρες ξεκινά η διαπραγμάτευση για το εδαφικό. Για μας τα κριτήρια είναι ξεκάθαρα: επιστροφή σημαντικού ποσοστού εδάφους, επιστροφή τουλάχιστον 100.000 Ελληνοκυπρίων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και ισορροπία στην ακτογραμμή μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αυτά επί της ουσίας θα καθορίσουν αν θα υπάρξουν σύγκλιση και σε αυτό το κεφάλαιο.

Στο κεφάλαιο της ασφάλειας, η θέση της πλευράς μας είναι επίσης ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εγγυήσεις τρίτων σε μια ενωμένη Κύπρο. Κατανοούμε μεν τα αισθήματα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, όμως η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν μπορεί να είναι η αιτία της ανασφάλειας της άλλης. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και η καλύτερη ασφάλεια για το μέλλον για ένα κράτος μέλος, και για την εφαρμογή της λύσης.

Στηρίζουμε αυτή τη προσπάθεια ως το μέσο για να πραγματωθεί το όραμα μας για την πατρίδα μας, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που ακόμα παραμένουν. Το όραμα μας για μια ενωμένη Κύπρο, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ενιαία οικονομία, που θα διασφαλίζει της τέσσερις ελευθερίες για ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων και αγαθών και την ελευθερία εγκατάστασης.

Μια ενωμένη Κύπρος θα είναι καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία. Και αυτό θα ενδυναμώσει την όρεξη για επενδύσεις και ανάπτυξη στην περιοχή. Στην εποχή μετά τη λύση, οι σχέσεις Κύπρου Τουρκίας θα αλλάξουν, ανοίγοντας ευκαιρίες συνεργασίας με μια μεγάλη χώρα με σημαντικές ενεργειακές ανάγκες.

Αύτη η καλυτέρευση των σχέσεων θα επιτρέψει συνεργασίες στην ενέργεια, την πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία, και την εδραίωση επιχειρηματικών σχέσεων μέσω μιας πιθανής συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

«Η εξαγωγή Κυπριακού αερίου στην Τουρκία και / ή στην Αίγυπτο, θα επιτρέψει στην Τουρκία να διαφοροποιήσει την μεγάλη εξάρτηση της από μικρό αριθμό προμηθευτών» σύμφωνα με τον κύριο Amos Hochstein, Ειδικό Απεσταλμένο για Διεθνείς Ενεργειακές Υποθέσεις των ΗΠΑ.

Παράλληλα, μια ενωμένη Κύπρος θα μπορεί να παίξει το ρόλο ενός πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και μπορεί να αποτελέσει τον παράγοντα ενδυνάμωσης της σύνδεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

Η ώρα που τα λόγια πρέπει να μεταφραστούν σε πράξεις προς μια βιώσιμη λύση έχει έρθει. Πράξεις που μπορούν να μας πάνε στο τέρμα.

Πολλοί βλέπουν το μέλλον με επιφύλαξη και σκεπτικισμό. Εμείς επιλέγουμε να το βλέπουμε με αισιοδοξία και ελπίδα.

Αγαπητοί οικοδεσπότες,

Και πάλι θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή να μιλήσω σε αυτό το σημαντικό συνέδριο και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του.

Προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συζήτηση
Αβερωφ. Χωριστά αυτός μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς

ΓΓ ΑΚΕΛ: Η λύση του κυπριακού δεν ειναι θέμα χρόνου αλλα θέμα θέσεων που αφορούν τη λύση

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανου λαμβάνοντας το λόγο στο συνέδριο του Economist τόνισε πως η Κύπρος θα είναι πυλώνας σταθερότητας στη περιοχή αν και πι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν πολλά στην παρούσα διαδικασία.

Ομιλία του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού

Οι επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν την τύχη της διαπραγματευτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μ’ αυτή την έννοια οι στιγμές για την Κύπρο είναι πραγματικά κομβικές.

Η ουσιαστική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού Εξουσιών, της Οικονομίας και των θεμάτων ΕΕ, μπορεί να οδηγήσει σύντομα και σε κατάληξη τους. Στην τέταρτη από τις εσωτερικές πτυχές, το περιουσιακό, απομένουν ακόμα ουσιαστικές διαφορές. Το εδαφικό θα συζητηθεί, μαζί με τα άλλα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής στην Ελβετία. Αν πετύχουμε συμφωνία σ’ αυτά, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί το κεφαλαιώδες ζήτημα της ασφάλειας, δηλαδή των εγγυήσεων και των στρατευμάτων. Ειδικά σε σχέση με τις πτυχές του εδαφικού και της ασφάλειας, το ΑΚΕΛ θέλει να είναι σαφές και ειλικρινές προς όλους: Αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές εδαφικές αναπροσαρμογές, αν δεν γίνει κατανοητό ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να κατοχυρωθεί σε βάρος της ασφάλειας της άλλης τότε δεν μπορεί κανείς να περιμένει κατάληξη σε συμφωνία. Όσοι ασχολούνται επιστάμενα με το Κυπριακό, όσοι γνωρίζουν τις ανησυχίες των πολιτών μπορούν να αντιληφθούν ότι ειδικά το περιουσιακό, το εδαφικό και η ασφάλεια είναι τα κεφάλαια που μπορούν να οδηγήσουν σε ναυάγιο ή να καταστούν οι καταλύτες για τη λύση.

Η λύση του Κυπριακού δεν είναι θέμα χρόνου, αλλά θέμα θέσεων που αφορούν το περιεχόμενο της λύσης. Αποφάσεων και βούλησης, πρωτίστως από πλευράς της Τουρκίας, η οποία κρατά το κλειδί για τις πιο σοβαρές και ακανθώδεις πτυχές του Κυπριακού. Οι φραστικές διακηρύξεις υπέρ της λύσης και της ειρήνης από την Τουρκία ή άλλους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους, θα δοκιμαστούν τώρα στην πράξη. Χρειαζόμαστε λοιπόν συγκεκριμένες και βαρυσήμαντες αποφάσεις. Αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε λύση που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την Κύπρο, θα απαλλάσσει το νησί από ξένες κηδεμονίες και θα καθιστά τον ενωμένο λαό του, Ε/κ και Τ/κ, αφέντη στον τόπο του.

Αυτό το όραμα δεν είναι αφηρημένο. Αντιθέτως, το όραμα αυτό συντίθεται από τις συγκεκριμένες αρχές λύσης του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, η λύση, πέρα από όσα έχω αναφέρει σε σχέση με την ασφάλεια και το εδαφικό, πρέπει να προνοεί:

- τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μετεξέλιξη της σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία μέσω της συνέχειας της ιδιότητας του κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και μέσω της συνέχειας των διεθνών συνθηκών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απαγόρευση της απόσχισης συνιστά επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα για τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Μια ισχυρή κεντρική εξουσία με όλες τις αναγκαίες αρμοδιότητες που θα κατοχυρώνουν, μεταξύ άλλων, την ενότητα του κράτους, τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.
- Την απρόσκοπτη εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους πολίτες. Το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.
- Τον τερματισμό του εποικισμού και το σεβασμό της πληθυσμιακής αναλογίας 4:1 τόσο κατά τη στιγμή της λύσης όσο και αναφορικά με τη μελλοντική ροή Ελλήνων και Τούρκων πολιτών.
- Τη σύντμηση στο ελάχιστο των χρονοδιαγραμμάτων, τόσο της επιστροφής εδαφών όσο και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Τα υπό προσαρμογή εδάφη θα πρέπει να ανήκουν στην ελληνοκυπριακή πολιτεία από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η συνολική συμφωνία.
- Ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλες συναφείς δεσμεύσεις όλων των εμπλεκομένων για διασφάλιση της εφαρμογής και πιστής τήρησης της συνολικής διευθέτησης.

Μια συμφωνία που δεν θα βασίζεται σε αυτά -αλλά και στις συμφωνημένες αρχές που αφορούν και ενδιαφέρουν την τ/κ κοινότητα- δεν θα μπορέσει να γίνει αποδεκτή. Αν γίνει δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει και να στεριώσει σε βάθος του χρόνου.

Επιμένουμε να ελπίζουμε και να εργαζόμαστε για θετική έκβαση της διαδικασίας. Το ΑΚΕΛ, όπως έπραττε διαχρονικά και ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος, στηρίζει την παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία και επιδιώκει να συμβάλει δημιουργικά στις εξελίξεις. Παράλληλα, αξιοποιούμε τους δεσμούς μας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά και τις διεθνείς μας σχέσεις για να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης το συντομότερο δυνατό συμφωνημένης λύσης βασισμένης σε αρχές. Αυτή η λύση επείγει.

Από εμάς δεν θα ακούσετε τη ρητορική «περί τελευταίας ευκαιρίας του Κυπριακού», που αυτοπαγιδεύει την πλευρά μας και υπονομεύει την ποιότητα της λύσης. Όμως την ίδια ώρα έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που θα συσσωρεύσει ένα νέο ναυάγιο. Το ΑΚΕΛ όπως και κάθε νουνεχής Κύπριος, συνειδητοποιούμε πλήρως τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί το διχοτομικό στάτους κβο, το οποίο δεν είναι μια στατική κατάσταση όπως πολλοί μπορεί να νομίζουν, αλλά κινούμενη άμμος στην οποία βυθίζεται το νησί, ο λαός και η υπόθεση της Κύπρου. Συνειδητοποιούμε επίσης ότι αν δεν ανακοπεί ο εποικισμός και η πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν για οικονομική, πολιτισμική και πολιτική αφομοίωση των κατεχομένων και της τ/κ κοινότητας στην Τουρκία, θα δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα είναι αντικειμενικά μη αναστρέψιμα. Από την άλλη, η λύση και η επανένωση μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες δυναμικές και προοπτικές για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας, αλλά και για την περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Κύπρος, ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα σημεία του πλανήτη, θα απαλλαγεί από στρατούς, ναρκοπέδια, εξοπλισμούς, συρματοπλέγματα και οδοφράγματα και θα γίνει εστία ειρήνης και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου. Σε ένα κόσμο που γεννά και αναπαράγει συγκρούσεις, φανατισμούς και διαιρέσεις, η ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρος θα αναδυθεί ως υπόδειγμα ειρηνικής συμβίωσης μέσα σε ένα κοινό κράτος δύο κοινοτήτων με διαφορετική γλώσσα, εθνότητα, θρησκεία και με μια οδυνηρή ιστορική κληρονομιά. Δύο κοινότητες που -ως ένας λαός, ως μια πατρίδα- αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα στην Ιστορία και αρχίζουν να γράφουν τη σελίδα της επανένωσης, της ειρήνης, της ελπίδας.

Νικόλας: Δημιουργείται μη βιώσιμο κράτος τύπου Παλαιστίνης

Απο την πλευρά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λογο για συσκότιση οσο αφορά τις συνομιλίες του Κυπριακού και είπε πως ήταν χαρούμενος που έβλεπε απο κοντά τον κ. Ειντε μια και δεν είχε την ευκαιρία να το κάνει συχνά.

Στην πορεία ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λογο για σλόγκαν που ακούγονται στο κυπριακό, όταν ο κ. Ακιντζι προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις για το Κυπριακό που με την καθοδήγηση της Τουρκίας λένε πως μεταξύ άλλων πως δεν θα υπάρξει λύση αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα με τους εποίκους.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε για προστατευτισμό απο την Τουρκία, που θα οδηγήσει σε πτώση αυτο το μη βιώσιμο κράτος που δημιουργείται και που θα θυμίζει Παλαιστινη. Τονισε πως η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα το δεχτεί αυτο. Ο κ. Παπσδοπουλος έκανε προτάσεις πως για το κυπριακό που αφορούν την οικονομική σύνδεση και διαγραφή των όσων χρωστούν τα κατεχόμενα στην Τουρκία για να μην υπάρξει χρεοκοπία, ταχτηκε κατα των εγγυήσεων που πρέπει να φύγουν όπως είπε, να απελαθεί συγκεκριμένος αριθμός εποικων και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτο, μεταξύ άλλων.

Τονισε πως η κυπριακή δημοκρατία πρέπει να συνεχιστεί μετα τη λύση. Πρέπει να ειναι λειτουργικό και ελεύθερο κράτος ωστε να παρέχει Ειρήνη και πρόοδο για όλους

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση