ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

T/κ επιμονή για τις εγγυήσεις

Σε περίπτωση ανάγκης η Τουρκία να μπορεί να επεμβαίνει δηλώνει ο Ερτουγρούγολου

Η τ/κ πλευρά επιμένει για την διατήρηση του δικαιώματος της επέμβασης της Τουρκίας στα εσωτερικά δρώμενα της Κύπρου σε περίπτωση ανάγκης. Παρόλα αυτά δεν απορρίπτει την προοπτική της τροποποίησης του καθεστώτος των εγγυήσεων. 

Το παραπάνω μήνυμα στέλνει ο «Υπουργός Εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούγολου, ο οποίος απαντά από το βήμα της «βουλής» στο κόμμα του Μουσταφά Ακιντζί, στο Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, και ξεκαθαρίζει ότι η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων.

«Δεν λέμε ότι το σύστημα του 1960 θα πρέπει να διαφυλαχθεί όπως είναι σήμερα», αναφέρει ο τ/κ πολιτικός, ο οποίος προσθέτει: «Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη (μετά την λύση) η Τουρκία θα πρέπει να μπορεί να επεμβαίνει (στην Κύπρο».

Ο κ. Ερτουγρούλογλου απορρίπτει την ιδέα περί εξασφάλισης αδείας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άσκηση του δικαιώματος της επέμβασης στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον ίδιον, η ε/κ πλευρά φοβάται τον τουρκικό στρατό και το 1974 η ε/κ κοινότητα ήταν αυτή η οποία άνοιξε τον δρόμο για την επέμβαση του τουρκικού στρατού στο νησί.

Σύμφωνα με τον κ. Ερτουγρούλογλου, η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί την συνέχεια των τουρκικών εγγυήσεων επειδή επιλέγει να συνεχίσει την πορεία που χάραξε το 1963. Ο ίδιος αναφέρεται στο πολίτευμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ισχυρίζεται ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει θέσει στο στόχαστρο της την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων.

Ο «Υπουργός Εξωτερικών» επαναλαμβάνει την γνωστή ρητορική ότι στόχος της ε/κ πλευράς είναι η υποβάθμιση του καθεστώτος της τ/κ πλευράς από κοινότητα σε μειονότητα.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X