ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Τις δεσμεύσεις μου θέλω να τις τηρώ

Κάποτε υπό συγκεκριμένες συνθήκες αυτό δεν ήταν εφικτό δήλωσε ο Πρόεδρος

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε απόψε ότι τις δεσμεύσεις του θέλει να τις τηρεί, έστω και αν κάποτε, υπό συνθήκες που βιώσαμε, δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Μιλώντας απόψε στα εγκαίνια του Εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού Λευκωσίας, στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είχε υιοθετήσει και στο προεκλογικό του πρόγραμμα τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου μαστού.

“Αυτή που ετοίμασε το προεκλογικό μου πρόγραμμα όσον αφορά τον τομέα της υγείας δεν ήταν άλλη από την Στέλλα Κυριακίδου, την οποία και ευχαριστώ. Ήταν μια υποχρέωση σήμερα να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου, στις δεσμεύσεις μου, τις οποίες θέλω να τηρώ έστω και αν κάποτε, υπό συνθήκες που βιώσαμε όλοι, δεν υπήρχε άλλη επιλογή”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, είπε ότι “κάτι ανάλογο δεν υφίσταται σήμερα, ούτε βεβαίως για την οικονομία ούτε για το Κυπριακό”.

Αυτό, σημείωσε, "είναι προς εσάς Μακαριότατε για να σας καθησυχάσω".

Το Κέντρο Μαστού έναυσμα για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού Λευκωσίας, είπε πως μέλημα όλων μας δεν παύει να είναι ο άνθρωπος και η προαγωγή της υγείας του καθ΄ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.

Η υλοποίηση έργων όπως το σημερινό που στο επίκεντρο του έχει τον άνθρωπο και στην προκειμένη, την υγεία των γυναικών, σημείωσε, αποτελεί το ελάχιστο καθήκον προς τους πολίτες της χώρας μας.

Ανέφερε ότι είχε υιοθετήσει και στο προεκλογικό μου πρόγραμμα τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου, το οποίο θα αποτελούσε στήριγμα σε κάθε γυναίκα που το έχει ανάγκη και με βάση τη δέσμευσή του, η Πολιτεία μέσω της ενίσχυσης των δράσεων του Υπουργείου Υγείας προχώρησε προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

“Η λειτουργία του πρώτου εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού στην Κύπρο είναι γεγονός. Η καινοτομία αυτή, που αποτελεί ταυτόχρονα και προϋπόθεση για ένα εξελιγμένο κράτος με άρτιες τεχνολογικές και ιατρικές υποδομές, έρχεται σε μια πολύ σημαντική περίοδο για τον τομέα της Υγείας στη χώρα μας. Σε μια εποχή όπου η Πολιτεία προσπαθεί με διάλογο και συναίνεση να δημιουργήσει συνέργειες με όλους τους εταίρους για την εφαρμογή των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων”, πρόσθεσε.

Όπως είναι γνωστό, συνέχισε, πρόσφατα έχουν γίνει δύο πολύ σημαντικά, ιστορικά θα έλεγα, βήματα στον τομέα αυτό. “Με την πολιτική ηγεσία σε πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης, έγινε κατορθωτή η υιοθέτηση του οδικού χάρτη για την εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας στην Κύπρο. Ακολούθως, στο πλαίσιο αυτό, έχουν πρόσφατα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα δύο Νομοσχέδια της Αυτονόμησης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων και της εφαρμογής του ΓεΣΥ”, σημείωσε.

Στους σχεδιασμούς της Αυτονόμησης και του ΓεΣΥ, είπε, επίκεντρο και βασικός γνώμονας είναι ο ίδιος ο ασθενής - στόχος όλων μας είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας των ασθενών σε ένα καθολικό σύστημα υγείας, που να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του κράτους.

“Η συνεργασία που έχει επιτευχθεί για τη λειτουργία του Εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού μόνο θετικό έναυσμα μπορεί να αποτελέσει για τη σύμπραξη των εμπλεκομένων φορέων στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις υγείας. Άλλωστε, η υγεία πρέπει να είναι προνόμιο όλων των πολιτών και να προκύπτει ως απότοκο συλλογικής εργασίας”, συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού, θεωρώ ότι επιτυγχάνεται ακόμη ένα βήμα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών, ανέφερε.

Μέσω της πολυθεματικής του προσέγγισης, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,το Εξειδικευμένο αυτό Κέντρο παρέχει στον ασθενή το δικαίωμα στην ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, οι οποίες δεν υστερούν σε ποιότητα συγκρινόμενες με αντίστοιχες εξειδικευμένες υπηρεσίες αναγνωρισμένων κέντρων του εξωτερικού.

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως είναι ένα έργο που δεν θα ήταν δυνατό να υλοποιηθεί χωρίς το δικό του προσωπικό ενδιαφέρον, ενδιαφέρον, σημείωσε, που εστιάζει σε μια ευάλωτη και συνάμα εξέχουσα κατηγορία ασθενών, την γυναίκα.

Ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους. “Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου Κύπρου, ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου με περίπου 550 νέα περιστατικά το χρόνο και 100 θανάτους ενώ παγκοσμίως υπολογίζεται ότι μια στις οκτώ γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της”, σημείωσε.

Η εκπρόσωπος της Europa Donna Στέλλα Κυριακίδου, είπε πως “βρισκόμαστε εδώ δίνοντας στην Κύπρια γυναίκα αυτό που δικαιούται και της αξίζει – πρόσβαση σε υπηρεσίες ποιότητας, εξειδίκευσης, εμπιστοσύνης και ασφάλειας, όταν μπαίνει μέσα στο δύσκολο ταξίδι του καρκίνου του μαστού”.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι μια ασθενής που αντιμετωπίζεται από την αρχή σε εξειδικευμένο κέντρο μαστού έχει μέχρι 30% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

“Το 2015 χάσαμε 72 γυναίκες από αυτή την ασθένεια. Αν η λειτουργία του κέντρου, αυτής της εξειδικευμένης διεπιστημονικής ομάδας μειώσει κατά 30% τον αριθμό γυναικών που χάνουμε, τι μεγαλύτερο δώρο θα μπορούσαμε να φανταστούμε”, είπε.

Ο Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Μάριος Λοϊζου είπε πως σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για τον τόπο μας στη δημιουργία του εξειδικευμένου κέντρου μαστού Λευκωσίας, το οποίο φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

“Το όνειρο και οι προσπάθειες πάρα πολλών χρόνων γίνονται πραγματικότητα. Όνειρο και προσπάθειες πολλών ανθρώπων σε πολλά επίπεδα”, πρόσθεσε.

Των εγκαινίων προηγήθηκε αγιασμός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση