ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λαβρόφ: Διαφωνούμε με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στο Κυπριακό

Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι «δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν λύση».

Kathimerini.gr

Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν δέχεται τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τις προθεσμίες που έχουν τεθεί στις συνομιλίες για το Κυπριακό, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις κοινές δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι «δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν λύση».

Εμείς, πρόσθεσε, στηρίζουμε λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και πρέπει, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι να συμφωνήσουν και στα τρία βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία, το περιουσιακό και τις εγγυήσεις.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έκανε και εκτενή αναφορά στο Συριακό. «Κάποιοι σαμποτάρουν τις προσπάθειες για πολιτική διευθέτηση στη Συρία» δήλωσε, ενώ για το Χαλέπι ανάφερε ότι αν κάποιοι τηρήσουν τις αποφάσεις του ΣΑ το θέμα θα αντιμετωπιστεί. Εμείς, σημείωσε, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μαζί με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τις άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν στη συμμαχία.

Από μεριάς του, ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξή της στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι πρέπει να τελειώσει ο αιματηρός πόλεμος στη Συρία και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το προσφυγική κρίση την οποία προξενεί ο πόλεμος.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα συνυπογράψουν το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας - Ρωσίας για την τριετία 2017-2019. Οι δύο υπουργοί θα συμμετάσχουν παράλληλα, στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ θα παραστούν και στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ - Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πραγματοποιείται λίγους μήνες μετά την αντίστοιχη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Μάιο του 2016.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα θα συμβάλει στην περαιτέρω εμβάθυνση της ευρείας ρωσοελληνικής συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης στις διεθνείς σχέσεις. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες δραστηριοποιήθηκαν αισθητά σε πολλά επίπεδα, κυρίως στον διάλογο ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων και των υπουργών Εξωτερικών. Λαβρόφ, Αθήνα, Ρωσία, Κυπριακό

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση