ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Κύπριος δικηγόρος που έβαλε φωτιά στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό

Η σύνδεσή του Αρτέμη Αρτεμίου με το ΑΚΕΛ, το ταξίδι με τον Νίκο Παππά και οι off shore

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πρώτο θέμα έχει γίνει τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα, ένας Κύπριος δικηγόρος ονόματι Αρτέμης Αρτεμίου, κυρίως για τις σχέσεις που διατηρεί με την κυβέρνηση Τσίπρα, το ταξίδι του στη Βενεζουέλα εν έτη 2013 με τον Υπ. Επικρατείας Νίκο Παππά αλλά και την εμπλοκή του με off shore εταιρείες.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» των Αθηνών όταν ο κ. Αρτεμίου εθεάθει να φεύγει από πλαϊνή είσοδο του μεγάρου Μαξίμου, ημέρα κατά την οποία θα συζητούνταν στη Βουλή των Ελλήνων η διαπλοκή και η διαφθορά. Μάλιστα, δημοσιεύτηκαν και σχετικές φωτογραφίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το όνομα του δικηγόρου (με το γραφείο του να βρίσκεται στη Λευκωσία) εμπλέκεται και στα PANAMA PAPERS, η δημοσιοποίηση των οποίων, την περασμένη άνοιξη, είχε προκαλέσει παγκόσμια πολιτική αναταραχή. Ωστόσο, στην Ελλάδα οι λίστες που περιλαμβάνονται στα περίφημα αρχεία του Παναμά δεν έχουν ερευνηθεί διεξοδικά και δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς.

Επί της ουσίας, το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» έλεγε ότι 16 μήνες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει την εξουσία ο Αρτέμης Αρτεμίου βρέθηκε με τον νυν υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα. Η αποκάλυψη έφερε μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα, με τη Ν.Δ να ζητά να απαντήσει ο κ. Παππάς αν και από πότε γνωρίζει τον «δικηγόρο των Panama Papers κ. Αρτεμίου».

«Οι κ. Τσίπρας και Παππάς παρά τις συνεχείς ερωτήσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν απαντήσει για ποιο λόγο βρέθηκε ο "ταλαντούχος" δικηγόρος των Panama Papers, στις 10 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά και το σημερινό, νέο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθερος Τυπος" δεν μπορούν να κρύβονται», ανέφερε σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ.

Η απάντηση Παππά και τα… φασόλια

Ο Νίκος Παπάς, τοποθετήθηκε μιλώντας μέσα στην εβδομάδα στο ραδιόφωνο του Real, και έκανε λόγο για προσπάθεια εντυπώσεων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Νομίζω ότι πρόκειται για μία προσπάθεια της Ν.Δ. να δημιουργήσει εντυπώσεις».
Ο υπουργός Επικρατείας παραδέχθηκε ότι το ταξίδι έχει γίνει, επισημαίνοντας όμως ότι υπήρχε και άλλη συνοδεία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «δεν έχει προκύψει τίποτα. Τότε, υπήρχε μία διερεύνηση αν θα μπορούσε ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί τη χώρα και διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων σε σχέση με αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό».

Στα ανωτέρω, απάντησε δια της πλαγίας ο ίδιος ο δικηγόρος κ. Αρτεμίου, ο οποίος μέσα από το Twitter έγραψε «σιγά να μην πήγαμε στα supermarket της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια». Η απάντηση αυτή, η οποία άφηνε υπόνοιες για τον πραγματικό χαρακτήρα του ταξιδιού των Παππά-Αρτεμίου στην Βενεζουέλα, άνοιξε νέο κύκλο συζητήσεων.

Ποιος είναι ο Αρτέμης Αρτεμίου

Ο Λευκωσιάτης δικηγόρος το όνομα του οποίου έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, έχει εμπλοκή και στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Μιλτιάδη Νεοφύτου και τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Είναι ενδεικτικό ότι και στην κατάθεσή του ο πρώτος, ανέφερε τον Αρτέμη Αρτεμίου ως εξής: «Κάθε φορά που γινόταν κάποια πληρωμή από την εταιρία αυτή, κατόπιν εντολών του εναγομένου, μου τηλεφωνούσε ο Βενιζέλος Ζαννέτος, ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ και υπεύθυνος των οικονομικών του κόμματος, και μου έλεγε, για παράδειγμα, “σου βάλαμε €250.000”.

Ο κ. Ζαννέτος μού επιβεβαίωσε προσωπικά ότι η εταιρία αυτή ανήκει κι ελέγχεται από το ΑΚΕΛ. Παρουσιάζω ως τεκμήριο 37 τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη εκ μέρους μου στον έφορο Εταιριών σχετικά με την εταιρία New Winner Investments Limited. Όπως φαίνεται, μέτοχοι της εταιρίας -προφανώς ονομαστικοί- παρουσιάζονται οι Χαράλαμπος Αγρότης και Μάριος Ευθυμίου. Ο Χαράλαμπος Αγρότης, ο οποίος εξ όσων γνωρίζω, απεβίωσε πολύ πρόσφατα, ήταν καλαδελφός του πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη, ενώ ο κ. Ευθυμίου εργάζεται στο Λαϊκό Καφεκοπτείο.

Διευθύντρια και γραμματέας της εταιρίας είναι η εταιρία APLaw Services Limited, συμφερόντων του δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, γνωστού κι από την ανάμιξή του στα διοικητικά της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου. Οταν γίνονταν οι συναλλαγές που περιέγραψα, διευθυντές ήσαν οι σημερινοί μέτοχοι. Παρατηρώ ότι παλαιότερα είχε διατελέσει διευθυντής της εταιρίας και ο τότε βουλευτής Αγις Αγαπίου (εξελέγη το 2001)».

Είναι ενδεικτικό, όπως σημειώθηκε και την πρώτη μέρα στο ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» το ότι επίσημο site του δικηγορικού γραφείου υπάρχει σχετική ενημέρωση και για την πολύχρονη εμπειρία του σε ζητήματα τραπεζικής, φορολογικών θεμάτων αλλά και ακίνητης περιουσίας (real estate).
«Ο ίδιος φέρεται να διαχειρίζεται offshore εταιρίες, με έδρα τις Σεϋχέλλες, τα British Virgin Island κ.λπ. Σε πολλές από αυτές τις εταιρίες, αν και τις διαχειρίζεται ο ίδιος, εμφανίζονται ως εκπρόσωποι και άλλα πρόσωπα.

Ο Αρτέμης Αρτεμίου υπήρξε μέλος της Κ.Ε. του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ στην Κύπρο, ενώ έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου την περίοδο (2010-2016). Το όνομα του Αρτεμίου, όμως, εμφανίζεται και σε πολύ σοβαρές υποθέσεις που σχετίζονται με το ΑΚΕΛ στην Κύπρο και οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών του νησιού» αναφέρει σχετικά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η τοποθέτηση του δικηγόρου

Ο κ. Αρτεμίου με σχετική ανακοίνωση, πήρε θέση στα όσα λέγονται και ακούγονται το τελευταίο διάστημα γύρω από το όνομά του, «αδειάζοντας» καταρχήν τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» για το ρεπορτάζ και επιχειρώντας να απαντήσει δήλωσε ότι:

«Είναι προφανές ότι ο δημοσιογράφος όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του, όχι μόνο δεν έκανε 1 απλή έρευνα στο ανοιχτό για το κοινό αρχείο του Εφόρου Εταιρειών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά αλλοίωσε το νόημα του περιεχομένου των εγγράφων που έχει στην κατοχή του. Πολλές από τις αναφορές του δημοσιογράφου διαψεύδονται από τα πασιφανή πραγματικά γεγονότα τα οποία εύκολα μπορούν να εντοπιστούν ακόμα και στο διαδίχτυο.

Αρχικά σημειώνω ότι ο δημοσιογράφος δεν επικοινώνησε μαζί μου για να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του ή/και να λάβει τη δική μου θέση επί των γεγονότων ή/και επί των θέσεών του. Επί της ουσίας του δημοσιεύματος σημειώνω:

1. Το γραφείο μου παρέχει νομικές συμβουλές σε κυπριακά και ελληνικά νομικά και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Για τον λόγο αυτόν και στα πλαίσια άσκησης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων έχω συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους, με αξιωματούχους διαφόρων οργανισμών και εταιρειών.

2. Όντως την 10/10/2016 είχα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να υποβάλω, εκ μέρους και για λογαριασμό πελάτη μου, πρόταση με επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελληνική Δημοκρατία.

3. Ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν, εγώ ή/και το γραφείο μου ή/και οποιαδήποτε εταιρεία συνδεδεμένη μαζί μου ή/και μαζί με το γραφείου μου ή/και εταιρεία πελάτη μου είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στη σύσταση ή/και λειτουργία ή/και σε οποιαδήποτε πράξη της εταιρείας Atlas Cyprus International Trust.

4. Ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν, εγώ ή/και το γραφείο μου ή/και οποιαδήποτε εταιρεία συνδεδεμένη μαζί μου ή/και μαζί με το γραφείου μου ή/και εταιρεία πελάτη μου είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στη σύσταση ή/και λειτουργία ή/και σε οποιαδήποτε πράξη της εφημερίδας «ΑΥΓΗ».

5. Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στηριζόμενη στο ψεύδος και στην υπερβολή. Σημειώνω, ως παράδειγμα, την αναφορά στο δημοσίευμα ότι τάχατες κατέχω περίοπτη θέση στα Panama Papers τη στιγμή που συνδέομαι με 3 μόνο από τις 7000 περίπου χιλιάδες εταιρείες που συνδέονται με την Κύπρο. Και οι 3 εταιρείες συστάθηκαν και λειτουργούν για λογαριασμό πελατών μας που ΔΕΝ είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα στην Κύπρο ή στην Ελλάδα.

6. Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στηριζόμενη στο ψεύδος αφού 1 απλή έρευνα στα αρχεία των αρμοδίων αρχών θα αποδείκνυε ότι δεν έχουμε και ποτέ δεν είχαμε οποιαδήποτε σχέση με την Atlas Cyprus International Trust ή/και την «ΑΥΓΗ».

7. Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια υπονόμευσης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων με αλλότριους σκοπούς στηριζόμενη στο ψεύδος αφού ο δημοσιογράφος παραποιεί τις δηλώσεις μαρτύρων σε δικαστική διαδικασία στην Κύπρο κατά τρόπο δόλιο και συκοφαντικό.

8. Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια υπονόμευσης διαδικασιών προσέκλυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα με τη σύνδεση καθαρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων με πολιτικές εξελίξεις.

9. Απαιτώ την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας και επιφυλάσσω πλήρως τα νόμιμα δικαιώματά μου»

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X