ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξεσήκωσε θύελλα η ρητορική του Αρχιεπισκόπου

Δεν με ενδιαφέρει γι αυτούς τους ανθρώπους λέει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νέες δηλώσεις σχετικά με την ομοφυλοφιλία, έκανε το πρωί της Τετάρτης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μετά και από τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προκαλώντας την αντίδραση της κοινής γνώμης αλλά και αντιδράσεις κομμάτων.

«Ντροπή τους, έχουν ξετσιπωθεί»

«Με ρώτησαν για τους ομοφυλόφιλους. Και είπα για μας είναι εκτροπή, βάσει του Ευαγγελίου του Χριστού. Όταν ο ίδιος ο Θεάνθρωπος λέει ότι “βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι” τί θέλουν να πω εγώ ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας; Να τους σιουμαλίζω και να πω γίνετε όλοι ομοφυλόφιλοι; Ντροπή τους. Έχουν ξετσιπωθεί. Και κάνουν παρελάσεις υπερηφάνειας. Να χαίρονται και την υπερηφάνεια τους. Δεν με ενδιαφέρει για αυτούς τους ανθρώπους. Άνθρωποι που δεν αγωνίζονται για να γίνουν καλύτεροι τι να τους κάνω. Γι`αυτό θέλουμε να κάνουμε τα σχολεία για να βγάζουμε ανθρώπους με ήθος», δήλωσε.

Σε σημείωση ότι η Εκκλησία πρέπει να ενδιαφέρεται για όλους και «να αγαπάνε αλλήλους», ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ενδιαφερόμεθα για όλους. Δεν τους μισούμε. Τους αγαπούμε. Ναι, αλλά κάπου το έχουν παρακάνει. Και ανέφερα προχθές, αλλά δεν το προσέξετε εσείς οι δημοσιογράφοι εκείνο. Ο άνθρωπος ήταν ο ίδιος πάντοτε. Δεν είναι σήμερα που έγιναν ομοφυλόφιλοι. Πάντοτε υπήρχαν ομοφυλόφιλοι και πριν 200 χιλιάδες χρόνια, όχι σήμερα. Αλλά με το ήθος που επικρατούσε δεν τους πήγαινε να το υπερηφανεύονται. Σήμερα το υπερηφανεύονται. Δεν συμφωνώ με αυτό».

Σχολεία με ήθος…

Σχετικά με τα σχολεία που θέλει να δημιουργήσει, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν σχολεία για ομοφυλόφιλα παιδιά. «Εκείνο που είναι της ώρας να σας πω είναι ότι τα σχολεία που ανήγγειλα προχθές ότι θα κάνουμε δεν είναι για να μην υπάρχουν ομοφυλόφιλοι σε αυτά τα σχολεία. Θέλουμε να πάρουμε τα παιδάκια των 2,5 και 3 ετών, να ξεκινήσουμε από τα νηπιαγωγεία, γιατί θέλουμε μέσα στη ψυχή τους να βάλουμε τον Χριστό. Θέλουμε να βγάζουμε σωστούς ανθρώπους στην κοινωνία, είμεθα λίγοι και θέλουμε όλοι να είναι όλοι προσωπικότητες. Θέλουμε και γνώσεις να δίνουμε στα παιδιά αλλά θέλουμε και ήθος. Αν δεν υπάρχει ήθος, δυστυχώς στο δημόσιο σχολείο είναι δεμένα τα χέρια των δασκάλων και καθηγητών και πάνε με τον αυτόματο πιλότο. Εμείς θα τροχιοδρομήσουμε γιατί θέλουμε να βγάλουμε σωστούς νέους, σωστές προσωπικότητες που έχει ανάγκη ο τόπος».

Αντιδράσεις

Πάντως μετά και από την κοινωνική κατακραυγή, που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Προκαθήμενου της Εκκλησίας, υπήρξαν αντιδράσεις και από κόμματα.

Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου για τα ΛΟΑΤ άτομα (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς και Ιντερσεξ).Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Δαμιανού είπε ότι δυστυχώς τέτοιες δηλώσεις στέλλουν τον κόσμο πίσω στο μεσαίωνα.

«Η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να είναι φορείς ρητορείας μίσους, αντίθετα η αποδοχή της διαφορετικότητας πρέπει να χαρακτηρίζει μια σύγχρονη κοινωνία», σημείωσε.

Από πλευράς του ΔΗΣΥ, η Στέλλα Κυριακίδου χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στον Αρχιεπίσκοπο, καταδίκασε τις τελευταίες τοποθετήσεις. «Αναφορικά με τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις που άπτονται την ΛΟΑΤΙ κοινότητα, θα ήθελα να τονίσω, εκ νέου, ότι τασσόμαστε ανεπιφύλακτα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης που γίνεται στη βάση της θρησκείας, της εθνικής καταγωγής, του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού συνανθρώπων μας, καθώς επίσης και στη ρητορική μίσους.Θέση μας είναι πως όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ελευθερίες, όπως αυτά, άλλωστε, απορρέουν μέσα και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αναφέρεται στην επιστολή της κας Κυριακίδου.

Πέραν όμως των κομμάτων η Ομάδα Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών ενάντια στον Ρατσισμό, έχει προχωρήσει σε συλλογή υπογραφών από τον κόσμο μέσω ηλεκτρονικού ψηφίσματος στην πλατφόρμα secure.avaaz.org που ζητά από το Υπουργείο Παιδείας την κατάργηση της σχολικής αργίας για την ονομαστική γιορτή του Αρχιεπισκόπου κάθε 13 Νοεμβρίου.

«Ο δημόσιος λόγος που εκφέρει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες και τις στάσεις ζωής που προωθούν τα αναλυτικά προγράμματα της δημόσιας εκπαίδευσης», αναφέρεται στο κείμενο της ομάδας πρωτοβουλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση