ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομόσπονδη διοίκηση για τη Μόρφου προτείνει ο Ταλάτ

Κάνει λόγο για «μια τρίτη περιοχή» στην Κύπρο

Την ιδέα της εγκαθίδρυσης ομόσπονδης διοίκησης στην Μόρφου μετά την λύση του Κυπριακού Προβλήματος υποστηρίζει ο πρώην ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. 

Ο κ. Ταλάτ, ο οποίος σε λίγες ημέρες παραδίδει την ηγεσία της τ/κ Αριστεράς στον ακαδημαϊκό Τουφάν Ερχιουμάν, πραγματοποιεί μια σημαντική δήλωση, η οποία αφορά το μέλλον της Μόρφου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της τ/κ κοινότητας, ο κ. Ταλάτ κάνει λόγο για «μια τρίτη περιοχή» στην Κύπρο, την διακυβέρνηση της οποίας θα αναλάβει η ομοσπονδιακή διοίκηση.

Ο κ. Ταλάτ τονίζει τα εξής: «Ενδέχεται να μην έχουμε τον χάρτη του Σχεδίου Αννάν; Τι θα μπορούσε να συμβεί; Θα μπορούσαμε να έχουμε μια πιο ευθεία γραμμή. Η Μόρφου θα συμπεριλαμβάνεται στην περιοχή που θα διοικεί η ομόσπονδη κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα λάβει χώρα η επιστροφή της στην Νότια Κύπρο και χιλιάδες άνθρωποι δεν θα υποχρεωθούν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους».

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Ταλάτ τονίζει στόχος της τ/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό είναι το ποσοστό της τάξης το 29,2%. Ο ίδιος αναφέρει το εξής: «Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα χάρτη, στον οποίο οι αυτοκινητόδρομοι Μόρφου-Λευκωσίας και Λευκωσίας-Αμμοχώστου θα αποτελούν το νέο σύνορο».

Στην συνέχεια, ο κ. Ταλάτ προσθέτει: «Γνωρίζουμε ότι το ποσοστό 29%+ είναι ένα ποσοστό που μπορεί να αποδεχθεί η τ/κ πλευρά. Αυτό το είχε αποδεχθεί και ο Ντενκτάς. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτό το ποσοστό. Θα μπορούσαμε να μελετήσουμε έναν τέτοιο χάρτη». Ακόμη, ο κ. Ταλάτ προσθέτει τα εξής: «Η τρίτη περιοχή είναι ένα άλλο ζήτημα όπως λ.χ. να κάνουμε λόγο για τρίτο κράτος καθώς συζητάμε δυο ιδρυτικά κράτη. Επίσης, διαφορετικό πράγμα είναι να διοργανώσεις εκείνη την περιοχή έτσι ώστε να είναι υπό την δικαιοδοσία της ομόσπονδης κυβέρνησης. Εδαφικά θα μπορούσε να είναι κομμάτι του ε/κ ιδρυτικού κράτους. Όμως εκεί θα διοικεί η ομόσπονδη κυβέρνηση». Ο κ. Ταλάτ παραδέχεται ότι αυτή η φόρμουλα είναι περίπλοκη. Παράλληλα, αναφέρει ότι ενδέχεται να βρει υποστηρικτές στην τ/κ πλευρά.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ταλάτ πραγματοποιεί και μια άλλη σημαντική επισήμανση: «Σε περίπτωση που η Τουρκία μας ρωτήσει με ποιο δικαίωμα επιστρέφεις την Μόρφου τότε αυτό το σχέδιο δεν θα περάσει από το δημοψήφισμα. Χρειαζόμαστε δημιουργικές προτάσεις για να εξασφαλιστεί η συγκατάθεση της ε/κ πλευράς».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση