ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φ.Φωτίου: Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στο εθνικό μας θέμα

Αγωνιζόμαστε να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε τόπο ειρήνης τόνισε

ΚΥΠΕ

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στο εθνικό μας θέμα, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε ένα κομβικό σημείο από το οποίο θα κριθεί το μέλλον της διαδικασίας και, ειδικά, αν θα αποδειχθούν βάσιμες οι ελπίδες για σύντομη επίλυση του προβλήματος.

Σε ομιλία του στην κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου και νυν πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Γιάννη Σακκά του Κωνσταντίνου που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην Λάρνακα, ο κ. Φωτίου είπε ότι «η δική μας πλευρά, με όλη την ειλικρίνεια και την καλή θέληση που την διακρίνει, προσπαθεί ώστε επιτέλους να επανενωθεί η πατρίδα μας, να τερματιστεί η κατοχή και να λειτουργήσει μια διαρκής και βιώσιμη λύση με διασφαλισμένα για όλους τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες».

«Αγωνιζόμαστε να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της. Τα σύνορα μας δεν είναι ασφαλώς οι διαχωριστικές γραμμές, αλλά τόποι αγαπημένοι και προσφιλείς, η Αμμόχωστος, ο Απόστολος Ανδρέας, η Κερύνεια, τόποι που είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με την ιστορία και την ταυτότητα μας. Αυτοί οι τόποι ήταν και θα είναι πάντα πατρίδα μας, γι’ αυτό και το χρέος μας είναι να την επανενώσουμε και να την οδηγήσουμε σε μια άλλη εποχή, η οποία να υπόσχεται πολύ περισσότερα στις σημερινές και τις αυριανές γενιές, τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι τα διάφορα σφάλματα, οι αντιπαραθέσεις, καθώς ακόμα και τα αλλότρια συμφέροντα, «μας οδήγησαν στη διαίρεση της πατρίδας μας με τον κίνδυνο της πλήρους και οριστικής τουρκοποίησης του βόρειου κατεχόμενου τμήματος να είναι σήμερα περισσότερο από εμφανής».

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση πραγμάτων, που είναι σίγουρα θλιβερή και απαράδεκτη, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να επιδιώξουμε με την άλλη πλευρά ένα συμβιβασμό. Συμβιβασμό όμως που να έχει προοπτική και θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τις έγνοιες και των δυο πλευρών, όχι μόνο της μιας σε ό,τι αφορά ειδικά το θέμα της ασφάλειας, αλλά ακόμη και της εμπιστοσύνης που θα πρέπει να οικοδομηθεί για το μέλλον. Σε συγκεκριμένα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης σημειώθηκε σημαντική πρόοδος», πρόσθεσε.

Απομένουν, συνέχισε ο κ. Φωτίου, πολύ σημαντικά άλλα να συμφωνηθούν, όπως το εδαφικό, η ασφάλεια, το περιουσιακό, για τα οποία θα πρέπει η Τουρκία να πάρει τις αποφάσεις της.

«Αποφάσεις που είναι απαραίτητες και κρίσιμες. Η δική μας πλευρά, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη μεγάλη ομάδα των συμβούλων και συνεργατών του, προχωρεί στην επόμενη φάση, αυτή της Ελβετίας, πολύ καλά προετοιμασμένη και με αυτοπεποίθηση όσον αφορά τους στόχους και τα όρια μας. Ας ελπίσουμε πως το αποτέλεσμα θα ανοίξει τους νέους ορίζοντες που όλοι επιθυμούμε για την πατρίδα μας, διασφαλίζοντας μας το παρόν αλλά και το μέλλον σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον Γιάννη Σακκά, ο κ. Φωτίου είπε ότι με αισθήματα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης «αποχαιρετούμε σήμερα τον Γιάννη Σακκά, πατέρα πέντε παιδιών, του οποίου πολύ μικρό μέρος των οστών του εντοπίστηκαν μαζί με μερικά οστά που ανήκουν σε 16 άλλους αγνοούμενους συμπατριώτες μας σε περιοχή του Τουρκοκυπριακού χωριού Σίντα».

«Ο χώρος που αρχικά τάφηκαν οι 17 αγνοούμενοι μας, μετά από την εκτέλεσή τους, έτυχε σκόπιμης επέμβασης και η πλειοψηφία των οστών μεταφέρθηκε σε άγνωστο μέχρι στιγμής μέρος. Ως εκ τούτου, οι οικογένειες των 17 συμπατριωτών μας θα παραλάβουν μόνο μερικά οστά από τα ιερά λείψανα των συγγενών τους. Όπως με την περίπτωση του Γιάννη Σακκά, πονούμε και θλιβόμαστε για όλες τις περιπτώσεις των αγνοουμένων μας. Πονούμε και θλιβόμαστε, και δεν μπορεί να συμβαίνει διαφορετικά, καθώς 42 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή εξακολουθούμε να τελούμε κηδείες συμπατριωτών μας που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών ή μαρτύρησαν ενώ τελούσαν υπό κράτηση. Δεν μπορεί ακόμα να συμβαίνει διαφορετικά καθώς πατεράδες, μανάδες, σύζυγοι και ακόμη γιοί και κόρες φεύγουν μοιραία από τη ζωή χωρίς να έχουν πληροφορηθεί τίποτε για την τύχη των αγαπημένων τους», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, η απαίτηση μας είναι επιτέλους η Τουρκία να συνεργαστεί ουσιαστικά, ώστε η διερεύνηση όλων των υποθέσεων των αγνοουμένων μας να καταστεί αποτελεσματική.

«Ο κατάλογος των ευθυνών της Τουρκίας είναι βαρύς και ασήκωτος. Και θα πρέπει να τις αναλάβει παίρνοντας τις απαραίτητες αποφάσεις, τόσο σε ό,τι αφορά τις εκταφές στα διάφορα σημεία των λεγόμενων στρατιωτικών περιοχών, όσο και σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα αρχεία του Τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για πολλές περιπτώσεις αγνοουμένων μας. Αλλά, ακόμη, η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και για το διπλό έγκλημα της σκόπιμης μετακίνησης και καταστροφής μαζικών τάφων αγνοουμένων με προφανή στόχο να αποκρυβεί η αλήθεια για την τεράστια σε μέγεθος απάνθρωπη και βάρβαρη αυτή συμπεριφορά που δεν μπορεί να γίνει ποτέ ανεκτή. Η οικογένεια του Γιάννη Σακκά, καθώς και οι 16 άλλες οικογένειες στις οποίες θα παραδοθούν μόνο μερικά οστά των συγγενών τους για να θάψουν, είναι θύματα αυτής της απάνθρωπης και βάρβαρης πολιτικής που εφαρμόστηκε από τις κατοχικές δυνάμεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι θα συνεχίσουν με ό,τι μέσα έχουν στη διάθεσή τους, «ώστε να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν και τα υπόλοιπα οστά των ηρώων και μαρτύρων μας, που οι Τούρκοι έχουν σκόπιμα μετακινήσει και αποκρύψει».

«Εμείς δεν αποδεχόμαστε και δεν θα αποδεχθούμε ποτέ ότι η παράδοση κάποιων οστών στην οικογένεια αποτελεί πλήρη και σωστή διευκρίνιση της τύχης του αγνοούμενου συγγενή τους. Όλα καταδεικνύουν πως η Τουρκία επιδιώκει με την πάροδο του χρόνου να κλείσει το θέμα των αγνοουμένων. Εμείς δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε μέχρις ότου διακριβωθούν όλες οι περιπτώσεις αγνοουμένων και δοθούν επαρκείς απαντήσεις και στοιχεία στους συγγενείς τους», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση