ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι τελευταίες οδηγίες Ερντογάν στον Ακιντζί για το Μοντ Πελερέν

Επιμένει σε εγγυήσεις και διζωνικότητα ο Τούρκος Πρόεδρος

Λίγο πριν την έναρξη της ιστορικής Διάσκεψης της Ελβετίας για το εδαφικό, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Σε αυτή την συνάντηση, η τουρκική πλευρά και η τουρκοκυπριακή ηγεσία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. 

Η τουρκική πλευρά φρόντισε να περιορίσει την διαρροή πληροφοριών σχετικά με το περιεχόμενο αυτής της σημαντικής συνάντησης. Λίγο μετά το τέλος της συνάντησης, η Άγκυρα μοιράστηκε με την κοινή γνώμη δυο σημαντικές πληροφορίες: Πρώτον, επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας τάσσεται υπέρ της διαιώνισης του καθεστώτος των εγγυήσεων. Δεύτερον, η τουρκική πλευρά υπογραμμίζει την σημασία της διαιώνισης της διζωνικότητας μετά την λύση.
Πληροφορίες που εξασφαλίζει η «Κ» από τον κύκλο του νέου Προεδρικού Μεγάρου της Άγκυρας υποστηρίζουν τις παραπάνω πληροφορίες και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα ζητήματα, στα οποία εστίασε η τουρκική πλευρά λίγες ώρες πριν την έναρξη της Διάσκεψης της Ελβετίας.

Ο Ερντογάν έχει τις δικές του απόψεις για το Κυπριακό

Σε αντίθεση με την Άγκυρα, ο κ. Ακιντζί εκφράζει αισιοδοξία και θεωρεί εφικτή την λύση του Κυπριακού εντός των επόμενων εβδομάδων, αρκεί, στην Ελβετία και στην συνέχεια, στην Διάσκεψη για τις Εγγυήσεις, η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη αναλάβει τις ευθύνες της ενώπιον της ιστορίας.

«Η Άγκυρα δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του κ. Ακιντζί. Φυσικά, υποστηρίζει την προοπτική της άμεσης λύσης. Ωστόσο, παρατηρεί με μεγάλο προβληματισμό την αδιαλλαξία της ηγεσίας του κ. Αναστασιάδη και των Ελληνοκυπρίων», επισημάνει σε αυτό το μέσο ενημέρωσης, πηγή που παρακολουθεί «θέματα εθνικής ασφαλείας» στον κύκλο του Προεδρικού. Η συγκεκριμένη πηγή αναφέρεται στα πρόσφατα «αρνητικά σχόλια» του Αρχιεπίσκοπου της Κυπριακής Εκκλησίας. Επίσης, ισχυρίζεται ότι εντός της ηγεσίας του κ. Αναστασιάδη υπάρχουν παράγοντες που δεν επιθυμούν την άμεση λύση του Κυπριακού. Οι εν λόγω κύκλοι υποστηρίζονται και από την Αθήνα.

Οι πηγές της «Κ» επαναλαμβάνουν ότι στόχος της Άγκυρας είναι η άμεση λύση του Κυπριακού. Από την οπτική γωνία της Άγκυρας, την λύση την έχουν ανάγκη η Άγκυρα, η Αθήνα, οι δυο κοινότητες και ολόκληρη την περιοχή. Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η λύση, οι εμπλεκόμενες πλευρές καλούνται να πραγματοποιήσουν κάποιες «θυσίες». Σύμφωνα με τις πηγές μας, στην συνάντηση του με τον κ Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εστίασε σε αυτές τις «θυσίες». Υπενθύμισε ότι στο εδαφικό και στο ζήτημα της ασφάλειας, η τουρκική πλευρά είναι αυτή που πραγματοποιεί βήματα καλής θελήσεως.

Στο εδαφικό, η τουρκική πλευρά συζητά την επιστροφή πολύτιμων περιοχών και στο ζήτημα των εγγυήσεων, η τουρκική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι συζητά την μείωση των στρατευμάτων. Ωστόσο, στην νέα περίοδο, η Άγκυρα αναμένει ουσιαστικά βήματα από την Αθήνα και την Λευκωσία. Από την οπτική γωνία του Προέδρου Ερντογάν, «ουσιαστικά βήματα» δεν είναι άλλα παρά ο περιορισμός των «αδικαιολόγητων», «ανούσιων» διεκδικήσεων στο εδαφικό και φυσικά η συνέχεια του συστήματος των εγγυήσεων, φυσικά με τροποποιήσεις που θα ικανοποιούν την ε/κ πλευρά.
Στην Ελβετία, η Άγκυρα αναμένει ότι η ηγεσία του κ. Ακιντζί θα προβάλλει με αποφασιστικότητα τις παραπάνω θέσεις. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά αναμένει ότι στην Ελβετία θα ληφθεί η απόφαση για την διάσκεψη για τις εγγυήσεις και ότι θα σημειωθεί επιτυχία στο εδαφικό.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση