ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσάρτηση στην Τουρκία ζητά η τ/κ Δεξιά

Ασφάλεια-εξωτερική πολιτική τ/κ πλευράς θα εξαρτάται από την Τουρκία λέει ο Ερτογρούλου

Την στιγμή που ξεκινά η κρίσιμη διάσκεψη για το εδαφικό στην Ελβετία, η τουρκοκυπριακή Δεξιά εκφράζει απαισιοδοξία για το μέλλον των συνομιλιών. Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο μια ιδέα, η οποία θα συζητηθεί στην πορεία του Κυπριακού.
Μιλώντας στον τουρκοκυπριακό τύπο, ο «Υπουργός Εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου τονίζει ότι δεν αναμένει θετικό αποτέλεσμα από την Διάσκεψη της Ελβετίας.

«Κατά την γνώμη μου δεν πρόκειται να υπάρξει ένα συγκεκριμένο έγγραφο μέχρι το τέλος αυτού του έτους», τονίζει ο κ. Ερτουγρούλογλου, ο οποίος προσθέτει: «Ο Πρόεδρος έχει άλλη άποψη. Από την άλλη, πιστεύω ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να πει «ναι» ή «όχι». Από την δική τους σκοπιά, η πιο λογική διέξοδος είναι να μην οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα».

Στην συνέχεια, ο έμπειρος Τουρκοκύπριος πολιτικός φέρνει στο προσκήνιο την εξής πρόταση για το μέλλον της κοινότητας του. Η πρόταση του κ. Ερτουγρούλογλου προβλέπει ότι στο μέλλον η ασφάλεια και η εξωτερική πολιτική της τ/κ πλευράς θα εξαρτάται από την Τουρκία. Στα εσωτερικά, κοινοτικά ζητήματα, η τ/κ πλευρά θα έχει αυτονομία. Ο κ. Ερτουγρούλογλου παρομοιάζει αυτό το μοντέλο, με τα μοντέλα του Κοσόβου και του Ταϊβάν.
Εναλλακτικά, ο κ. Ερτουγρούογλου δεν αποκλείει την τελική προσάρτηση της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία.

Η χρονική συγκυρία της δήλωσης

Η χρονική συγκυρία της νέας δήλωσης του «Υπουργού Εξωτερικών» φέρει την σημασία της. Έρχεται την στιγμή που στην Ελβετία ξεκινά η κρίσιμη διάσκεψη για το Κυπριακό.
Την ίδια ώρα, η δήλωση του κ. Ερτουγρούογλου έρχεται την στιγμή που ο Πρόεδρος της Τουρκίας στέλνει στην τ/κ πλευρά μήνυμα «αποφασιστικότητας» και στον ε/κ πλευρό κυκλοφορούν πληροφορίες σχετικά με την επικείμενη εφαρμογή του «μοντέλου Κριμαίας

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X