ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ενδιάμεσος προειδοποιεί Αναστασιάδη να τηρήσει τις δεσμεύσεις του

Τον καλούν να μην προχωρήσει σε ημερομηνία πολυμερούς πριν την ενημέρωση του Εθνικού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μετά και από τις εξελίξεις την υστάτη στο Μον Πελερέν και το ανοικτό σενάριο περί ημερομηνίας για πολυμερή, ΔΗΚΟ και Συμμαχία Πολιτών προειδοποιούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τηρήσει τη δέσμευση που έδωσε στο Εθνικό Συμβούλιο και να μην προχωρήσει σε κλείσιμο ημερομηνίας για πολυμερή, εάν δεν ενημερώσει πρώτα το Εθνικό Συμβούλιο.
Για συγκεχυμένες πληροφορίες αλλά και εκστρατεία παραπληροφόρησης από την τουρκική πλευρά κάνει λόγο το ΔΗΚΟ, ως αποτέλεσμα της πλήρους συσκότισης στις διαπραγματεύσεις. Καλεί παράλληλα τον Πρόεδρο να ενημερώσει ενδελεχώς το Εθνικό Συμβούλιο για διάφορες πτυχές και να τηρήσει τη δέσμευσή του ότι δεν θα προχωρήσει σε σύγκληση πολυμερούς αν δεν εκπληρωθούν συγκεκριμένοι όροι.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να συμφωνήσει με τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ασφάλεια, εάν δεν προηγηθεί συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, για πτυχές εξαιρετικής σημασίας, όπως η σύνθεση της διάσκεψης και η ημερήσια διάταξη της. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενημερώσει ενδελεχώς το Εθνικό Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις επί των κριτηρίων της πτυχής του Εδαφικού.Αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, οι οποίες προνοούσαν την εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων, για να συμφωνηθεί η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

Η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωσή της καλεί τον Πρόεδρο να μην ακολουθήσει την τακτική του 2013 και να επικαλεστεί το Εθνικό Συμβούλιο αν έχει έντονες πιέσεις.

«Οι στιγμές για το Κυπριακό είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και ανησυχητικές. Ως Συμμαχία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τηρήσει τη δέσμευση του που έδωσε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι δεν θα αποδεχθεί πενταμερή ή πολυμερή αν πρώτα δεν ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τα όσα διαμείφθηκαν. Υπενθυμίζουμε το επιχείρημα του Προέδρου Αναστασιάδη ότι ο λόγος που άλλαξε απόφαση και δεν μετέβη με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στο Μοντ Πελεράν, ήταν για να τους έχει ως γραμμή άμυνας σε περίπτωση που του ασκηθούν πιέσεις.

Τώρα είναι η ώρα να επικαλεστεί το Εθνικό Συμβούλιο ώστε να ξεφύγει από τις έντονες πιέσεις να αποδεχτεί την πενταμερή ή πολυμερή χωρίς να του έχουν δοθεί ικανοποιητικά ποσοστά εδαφών επί χάρτη. Προς Θεού, δεν πρέπει να πράξει όπως το Μάρτιο του 2013 στο Γιούρογκρουπ όπου αισθάνθηκε το πιστόλι στον κρόταφο και τελικά παραδόθηκε» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών.

 Ως βεβιασμένη ενέργεια χαρακτηρίζει η ΕΔΕΚ το ενδεχόμενο καθορισμού ημερομηνίας σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την Ελβετία και στο ενδεχόμενο συμφωνίας για καθορισμό ημερομηνίας σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης, κατά την ΕΔΕΚ αυτή είναι μία βεβιασμένη ενέργεια.

Εκτιμούμε ότι ο ΠτΔ θα πρέπει πρώτα να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για όσα διαδραματίζονται στην Ελβετία, να διαβουλευθεί με τα μέλη του και ει δυνατόν να υπάρχει συναπόφαση για το τι δέον γενέσθαι

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση